[VIDEO] SEO-tips voor publishers: hoe zet u SEO in voor nieuwssites?

Hoe zorgt u ervoor dat uw nieuwsberichten zo snel mogelijk worden geïndexeerd, dat de zoekmachine precies weet wanneer er een nieuw artikel is geplaatst en dat uw content zo veel mogelijk lezers krijgt? 

HomeBerichten[VIDEO] SEO-tips voor publishers: hoe zet u SEO in voor nieuwssites?
Geplaatst 21 juni 2021 - Geschreven door: Jeroen van Duin

Wat is SEO voor publishers?

SEO voor publishers is makkelijk gezegd; het optimaliseren van publisher websites zodat de content zo snel mogelijk wordt weergegeven in zoekmachines en er zoveel mogelijk relevant verkeer naar de website wordt gerealiseerd.

Bij publisher websites kunt u denken aan:

 1. Kranten bijvoorbeeld nrc.nl
 2. Magazines bijvoorbeeld Linda.nl
 3. Blogs gericht op actualiteit bijvoorbeeld: searchenginejournal.com

Al deze websites hebben in ieder geval één ding gemeen: ze produceren content en verspreiden dit op reguliere basis. Voor publisher sites is het erg belangrijk om op een aantal punten specifiek te letten, zoals:

 • Opname in Google Nieuws
 • Opname in Google Discover
 • Hoe u moet omgaan met paywall en subscription content
 • Het belang van de E-A-T richtlijnen

1. Optimaliseer uw website voor Google Nieuws

Wat is Google Nieuws?

Google Nieuws is een onderdeel van Google waarin alle nieuwsberichten worden vertoond rondom het keyword waarop wordt gezocht. U vindt Google Nieuws in een eigen overzicht, in dezelfde rij als de afbeeldingen en Google Maps. Daarnaast krijgt u ook Google nieuwsberichten te zien wanneer u zoekt naar een nieuwsgerelateerde zoekterm in de reguliere zoekresultaten. Deze staan dan onder ‘’top stories’’. Als uw bericht dus in Google Nieuws verschijnt is de kans enorm groot dat de zoeker op uw bericht klikt!

Als u bijvoorbeeld in Google Nieuws zoekt naar “Mark Rutte” krijgt u alle nieuwsberichten in een overzicht, gerelateerd aan Mark Rutte. 

Google Nieuws nieuwsberichten

Hoe verschijnen uw nieuwsberichten in Google Nieuws?

Google Nieuws is voor publishers dus erg belangrijk, maar hoe zorgt u ervoor dat uw nieuwsberichten hier terecht komen? Publishers hoeven hun website niet meer aan te geven voor Google Nieuws. Het enige wat ze moeten doen, is voldoen aan de algemene webmaster guidelines van Google, content van hoge kwaliteit produceren en voldoen aan het specifieke contentbeleid van Google Nieuws. Als u het gehele content beleid van Google Nieuws wilt lezen, dan verwijzen wij u naar het Google Publisher Center.

Graag lichten we een aantal belangrijke zaken uit, die de kans op opname in Google Nieuws vergroten. Hier hangen zowel technische als content factoren vanaf.

Technische factoren

 1. Googlebot moet toegang hebben tot de nieuwssecties en nieuwsartikelen op uw site. Zorg er bijvoorbeeld voor dat deze niet uitgesloten worden in het robots.txt.
 2. Plaats Newsarticle structured data op nieuwsartikelen. Vergeet niet bij sponsored content aan te geven met structured data dat het om sponsored content gaat. Dit doet u met het schema AdvertiserContentArticle.
 3. Implementeer een nieuws sitemap. Zorg dat u naast uw reguliere sitemap, ook een sitemap implementeert voor nieuwsberichten die in de afgelopen 2 dagen gepubliceerd zijn. Zo kan Google gemakkelijk door uw berichten navigeren en snel indexeren.
 4. Mobile Responsive Website. Volgens een onderzoek van Stimuleringsfonds voor de Journalistiek leest 70% van de Nederlands nieuws op mobiel. Zorg daarom dat uw website mobile responsive is.
 5. Let op laadtijd! Websitesnelheid is een belangrijke rankingfactor. Zorg dus voor snel ladende pagina’s. AMP – ofwel, Accelerated Mobile Pages, kan hieraan bijdragen (maar is geen vereiste). In principe gaat dit aandachtspunt gepaard met het Mobile Responsive Website-aspect. 

Content-gerelateerde factoren

Wil u de kans dat u tussen de Google Nieuws-resultaten komt vergroten? Dan moet u zich ook richten op het optimaliseren van uw content.

 1. Headlines. Maak headlines niet langer dan 110 tekens en zorg dat uw belangrijkste zoekwoord hierin staat
 2. Foutloos schrijven. De ervaring van uw lezers is erg belangrijk, schrijf daarom foutloos.
 3. Verantwoordelijkheid & transparantie. De inhoud moet transparante informatie bevatten over de auteur, duidelijk toegankelijke contactinformatie (zoals e-mail- en fysieke adressen en telefoonnummers) en berichten met datelines en bylines.
 4. Regels: Google vermeldt ook nog een aantal regels waar u zich aan moet houden, voordat uw artikelen in Google Nieuws komen. De volgende content zal nooit in Google Nieuws verschijnen:
 • Sexueel getinte content
 • Vertrouwelijke informatie
 • Gewelddadige content
 • Haatdragende content
 • Gevaarlijke, illegale activiteiten
 • Gesponsorde content, tenzij dit is aangegeven
 • Online pesten
 • Misleidende content
 • Spam & Malware

2. Optimaliseer je website voor Google Discover

Wat is Google Discover?

Google Discover (voorheen Google feed) is een persoonlijke contenthub die informatie toont op basis van uw persoonlijke interesses. Deze informatie is zichtbaar in de Google app en in de browser op uw Android telefoon op de website van Google. Uw persoonlijke feed toont bijvoorbeeld het laatste nieuws en artikelen over online marketing, live voetbaluitslagen, inspirerende reisvideo’s, het huidige weerbericht en de nieuwste album releases van uw favoriete artiesten.

Google Discover

Hoe verschijnen uw nieuwsberichten in Google Discover?

Google geeft aan dat er geen speciale eisen, zoals tags of gestructureerde gegevens nodig zijn om te worden weergegeven in Discover. Het enige dat nodig is om geïndexeerd te worden door Google, is door hetzelfde contentbeleid van Google Nieuws (zoals eerder uitgelegd) volledig toe te passen. Daarom wordt het dus extra belangrijk om de vereiste van Google Nieuws, voor uw website op te volgen. Toch zijn er daarnaast ook nog een aantal tips die de kans dat uw nieuwsbericht in Google Discover verschijnt vergroten.

 1. Creëer hoogwaardige en interessante content voor uw doelgroep en gebruikers.
 2. Varieer met het creëren van verschillende type content. Maak nieuwswaardige én evergreen content en optimaliseer voor topics.
 3. Gebruik afbeeldingen en video’s van hoge kwaliteit die zorgen voor engagement. Besteed aandacht aan unieke afbeeldingen die de doelgroep aanspreken en uitnodigen om te klikken op uw artikel.

3. Paywall en Subscription Content

Veel publishers websites plaatsen content achter een “betaalmuur” of inlog, waardoor gebruikers  eerst moeten betalen of inloggen om het volledige nieuwsbericht te kunnen lezen. Google kan content die niet geheel vrij toegankelijk is, gewoon indexeren. Mits Googlebot uiteraard niet uitgesloten wordt om deze content te crawlen. Daarnaast moeten uitgevers content met een betaalmuur markeren met structured data, zodat Google onderscheid kan maken tussen content met een betaalmuur en cloaking. Bij cloaking verschilt de content die aan Googlebot wordt geleverd, van de content die aan gebruikers wordt geleverd.

Hoe implementeert u Paywall en Subscription content?

Google adviseert Paywall en Subscription op één van de volgende manieren te implementeren.

 1. Meting:

Hierbij kan de publisher bijvoorbeeld maandelijks een X aantal artikelen vrij toegankelijk maken voor gebruikers. Als bezoekers na deze maand meer artikelen willen lezen, dan zullen ze moeten betalen.  

 1. Lead-in:

Sommige publishers tonen de eerste paar zinnen van een artikel gratis. Als u daarna verder wilt lezen, moet u inloggen of betalen. Op deze manier maakt u de lezer eerst nieuwsgierig en haalt u ze daarna over tot betaling.

Wilt u meer weten over het implementeren van structured data bij Paywall en Subscription Content? U kunt altijd terecht op de developers kennisbank van Google.

4. Zorg dat uw website voldoet aan de E-A-T richtlijnen

Wat zijn de Google E-A-T richtlijnen?

Google vindt het steeds belangrijker dat content van hoge kwaliteit is. Met E-A-T, dat staat voor Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness gaat Google nog een stap verder. Google heeft aangegeven dat E-A-T een van de belangrijkste beoordelingen is voor paginakwaliteit.

E-A-T is voor elke website belangrijk maar voor sommige typen websites, waaronder publishers, is het extra belangrijk om te voldoen aan de E-A-T richtlijnen. Google wil namelijk de betrouwbaarheid en kwaliteit van de nieuwsberichten in de zoekresultaten waarborgen. Zorg er daarom voor dat uw website voldoet aan de richtlijnen op gebied Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness.

 Een aantal tips die bijdragen aan E-A-T voor publishers:

 1. Plaats altijd de publicatiedatum van het nieuwsbericht.
 2. Laat altijd zien wie het artikel geschreven heeft en plaats een link naar een auteurspagina.
 3. Maak zoveel mogelijk gebruik van zelf geproduceerde media.
 4. Maak van uw website een veilige omgeving voor bezoekers (HTTPS certificaat).
 5. Zorg dat bezoekers contact kunnen opnemen.
 6. Verwijs ook naar andere kanalen van je organisatie. Bijvoorbeeld social media links of wikipedia pagina.
 7. Wees een expert binnen je vakgebied. Laat content schrijven door een professionele schrijver of journalist. 
 8. Schrijf betrouwbare content en vermeld altijd de bron. 

Wilt u dat uw nieuwsberichten zo snel en zoveel mogelijk bezoekers trekken? Zorg er dan voor dat uw website en nieuwsberichten voldoen aan de E-A-T richtlijnen én ga slim om met subscription en paywall content. Daarnaast kunt u met behulp van Google Nieuws en Google Discover nog veel meer verkeer naar uw website realiseren, dan met de reguliere zoekresultaten. Dus wacht niet en start vandaag nog met optimaliseren!

 

Bent u een publisher, wilt u aan de slag met SEO en kan u wel wat hulp gebruiken? De SEO specialisten van SDIM staan altijd voor u klaar!

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op