4-stappenplan voor een realistische seo-strategie

HomeBerichten4-stappenplan voor een realistische seo-strategie
Geplaatst 30 maart 2015 - Geschreven door: Jan Dirkzwager

HiRes (4)Het is algemeen bekend dat een goede positie in zoekmachines van cruciaal belang is. Zoekmachine-optimalisatie is niet alleen het meest invloedrijke marketingtool, het is tevens de enige ‘gratis’ marketingtool. Niet zo vreemd dat bedrijven hun enthousiasme moeilijk kunnen temperen. Als de marketeer eenmaal met zoekmachine-optimalisatie aan de slag gaat, wil hij vooral heeeeeel snel bovenaan in Google staan. Alleen werkt seo helaas niet zo.

Heeft u behoefte aan een realistische seo-strategie? Volg dan dit stappenplan om niet van een koude kermis thuis te komen. 

Stap 1: KPI’s en website doelen bepalen

Een hoge positie in Google is echt niet zomaar geregeld. U kunt wel een top website hebben, maar toch een slechte ranking hebben. Dacht u dat pagerank een of alexa ranking u iets kon vertellen over de staat van uw website? Dan heeft u het mis. Google’s algoritme heeft meer dan tweehonderd criteria waarop het een website beoordeelt. Om nog maar te zwijgen van de grote en kleine updates die regelmatig worden doorgevoerd. Wat drie jaar terug nog goed werkte, blijkt soms ineens waardeloos of zelfs tegen je te werken.

Om uit te zoeken waarom uw website slecht vindbaar is, is de eerste stap te starten met het vaststellen van de KPI’s en uw website-doelstellingen te behalen. Dit is het beginstation en tevens het eindpunt van uw seo-strategie.  Bij deze eerste seo-analyse houdt u zich bezig met de sleutelvraag: wat zijn uw verwachtingen van de inzet van seo en welke doelstelling heeft u voor ogen? Een veelgemaakte fout in dit proces is dat de doelstelling ‘hoger in Google komen’ is. Terwijl de doelstelling zou moeten zijn: ‘meer online resultaat (uit organische bezoekers)’. Met andere woorden liever honderd bezoekers die converteren, dan duizend die binnen 10 seconden de website verlaten. Kwaliteit boven kwantiteit.

Het formuleren van een concrete doelstelling is essentieel voor een succesvol seo-traject. Deze KPI’s maken inzichtelijk waar u nu bent, waar u heen wilt én of u dat straks heeft bereikt. De seo-nulmeting is een ijkmoment, een verzameling van getallen die iets zeggen over de vindbaarheid van uw website en het gedrag van uw bezoekers. Uit de nulmeting kan bijvoorbeeld blijken dat uw website op bepaalde zoekwoorden slecht scoort in Google of dat uw bezoekers niet lang op uw website blijven. Aan de hand van de nulmeting wordt dus snel duidelijk wat uw zwakke punten zijn, maar ook waar uw kansen liggen.

Stap 2: techniek, content en autoriteit

In de volgende fase start u met het in kaart brengen van de drie belangrijkste bouwstenen van uw website seo: techniek, content en autoriteit. Allereerst analyseert u in de setupfase de huidige toestand van deze bouwstenen.

2.1 Technische analyse
Iedere website bestaat uit pagina’s met plaatjes, content en links. Voor u ziet het er misschien heel gestructureerd uit, maar de vraag is of de zoekmachines uw website op dezelfde manier zien. Zoekmachines (en hun ‘robots’) zijn afhankelijk van de broncode van uw site, daar waar alles beschreven ligt. Als hier veel slordige, incorrecte of overbodige rommel ligt, zullen de zoekmachines uw website niet goed begrijpen of zelfs niet kunnen lezen. In de technische analyse kijkt u of uw (ingehuurde) online specialist naar uw website zoals Google dat zou doen. Enkel op deze wijze krijgt u inzichtelijk of uw website-techniek aan alle seo-voorwaarden voldoet. Ook al denkt u dat uw website technisch nog zo goed is, deze analyse levert vrijwel altijd een lange lijst met verbeterpunten op. 

2.2. Content analyse
Een website is pas echt succesvol als deze vindbaar is en aansluit bij de verwachtingen van de doelgroep. Dit wordt bereikt door de content en dit is dan ook een van de belangrijkste kenmerken waarop Google websites indexeert. Content is overigens meer dan tekst alleen. Ook afbeeldingen, tools, video’s en ga zo nog maar even door wordt als content gezien. In de stap ‘content analyse’ moet u eerst in beeld gaan brengen op welke zoektermen uw doelgroep zoekt. Maar ook op bij welke woorden en termen de meeste potentie ligt. Natuurlijk wilt u op nummer 1 staan op het belangrijkste zoekwoord, maar dat willen al uw concurrenten ook. Het is daarom vooral belangrijk om de zoekwoorden te bepalen waar in potentie veel resultaat ligt en waar concurrentie steken laat vallen. Misschien minder volume, maar u realiseert dan wel een beter resultaat. Nogmaals: kwaliteit gaat boven kwantiteit.

De contentanalye is cruciaal voor uw contentstrategie. Waarom immers teksten schrijven als u niet weet op welke keywords voor u het meeste potentiële resultaat zit? De gewenste zoekwoorden en termen zullen vervolgens in een latere fase van dit stappenplan (fase 3.2) op zorgvuldige wijze in uw website worden geïntegreerd. Maar in deze fase moet u niet alleen kijken naar zoekwoorden, het is raadzaam om ook de volledige content van de website te analyseren. Leest het prettig? Is de boodschap duidelijk? En voldoet het aan de verwachtingen van de bezoeker?

2.3. Autoriteit
Behalve de techniek en content van uw website is er nog een laatste, minstens zo belangrijke pijler die aandacht verdient: de autoriteit van uw site. Hoe zit het met uw virtuele populariteit? Wordt uw website vaak elders online genoemd? Linkt men graag door naar uw website of webshop? En blijken dat ook nog eens relevante websites te zijn? Dan stijgt u in de rangorde. Google gebruikt verschillende signalen om autoriteit te beoordelen. Via verschillende tools kunt u meten hoe het gesteld is met uw autoriteit en wat u kunt doen om deze te verbeteren.

Dat gaat tegenwoordig overigens veel verder dan linkbuilding! Linkbuilding in de traditionele zin werkt soms nog wel, zeker op korte termijn. Maar het kan gevaarlijk zijn en zelfs penalties van Google opleveren. Ik raad het dan ook ten zeerste af. Vroeger hielpen bijvoorbeeld al vermeldingen op startpagina’s, maar tegenwoordig gaat er een hele wereld schuil aan sociale en niet-sociale kanalen die een grote rol spelen bij de populariteit van uw website. Kwaliteit is daarbij de belangrijkste factor. Want ‘populair’ in het licht der zoekmachines betekent dat Google uw site als belangrijk beoordeelt. Ook hier geldt: kwaliteit boven kwantiteit. Liever vijf relevante links van hoog aangeslagen websites, dan duizend links uit een Russische linkfarm.

Stap 3: Aan de slag met de SEO-strategie

Nu de startfase voorbij is en u inzicht heeft gekregen in de belangrijke vragen – “waar zit ik nu, waar wilt ik naartoe en wat is de huidige situatie van mijn website?” – is het moment aangebroken om orde op zaken te stellen. Dit kunt u wederom het beste doen door uw aandacht te richten op de belangrijkste drie bouwstenen en de input uit de analysefase te gaan verwerken.

3.1 SEO-techniek aanpassen
In fase twee heeft u uw website onderworpen aan een uitgebreide technische analyse. Dat heeft zich vertaald in een helder advies voor de webbouwer die uw website bouwt of aanpast. Nu is het moment aangebroken om dit advies in de praktijk te brengen zodat uw website continu op de juiste wijze door de zoekmachines geïndexeerd kan worden. Maar de techniek op seo-gebied verandert continu. Het is dan ook noodzakelijk om vanaf dit moment alle ontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden zodat de seo-techniek van uw website up-to-date blijft voor optimale indexering door Google.

Dit kunt u realiseren door met periodieke analyses van cijfers de technische prestaties van uw website nauwlettend in de gaten te houden. Om op deze wijze uw website structureel te blijven optimaliseren. Houd er wel rekening mee dat dit voor uw webbouwer een extra workload oplevert.

3.2 Content herschrijven en zoekwoorden integreren
In stap 2.2. heeft u uw website geanalyseerd en de meest relevante en succesvolle zoekwoorden voor uw website op een rij gezet. Aan de hand daarvan moet u nu uw content aanpassen of nieuwe creëren. Let op! Dit behelst meer dan in het wilde weg strooien met zoektermen. U moet de zoekwoorden op nauwkeurige wijze in de content van uw website implementeren en daarvoor alle tools gebruiken die noodzakelijk zijn. En dit alles zonder uit het oog te verliezen dat uw website prettig leesbaar blijft.

Vergeet ook vooral niet eerst even om uw huidige content te  inventariseren.. Welke content heeft u al liggen? Vaak vergeten bedrijven hoeveel waardevolle kennis ze in archiefkasten, bureaulades en in de hoofden van medewerkers hebben zitten. Waarom nieuwe content produceren als er nog zoveel is wat u kunt hergebruiken? Houd vooral ook in gedachten dat content nooit af is en meer dan tekst alleen! De beschrijving van een video of foto kan minstens net zo belangrijk is. Uiteindelijk is het de som der delen. Het proces van content-optimalisatie stopt nooit. Google houdt van content, sterker nog; Google houdt van veel, nieuwe en kwalitatieve content. Zorg dat uw content dynamisch en actueel blijft. Het is dan ook noodzakelijk om met behulp van diverse tools zoals Google Analytics scherp te monitoren wat uw pagina’s en zoekwoorden voor uitwerking hebben. Indien pagina’s niet goed worden bezocht of nieuwe trends zorgen voor een nieuwe vraag, dan is het van belang om zoekwoorden en content daar op aan te passen.

3.3. Linkbuilding anno 2015
Zoals reeds gemeld in stap 2.3 is linkbuilding veranderd. Linkbuilding in de traditionele zin werkt niet meer en kan uw website zelfs Google penalties opleveren. Dus doe het niet! Maar dat betekent niet dat u niet kunt werken aan uw linkprofiel en website autoriteit. Enkel door een relevante linkstrategie te voeren en daarnaast een kwalitatieve contentstrategie te implementeren bouwt u aan uw website autoriteit. Maar nieuwe unieke en relevante content produceren is een. Het is vooral belangrijk dat u deze content op strategische wijze inzetten als marketingtool om meer populariteit te genereren. Dat noemen we linkearning of linkbait. Het hele internet deelt artikelen, tools, video’s, foto’s etc met elkaar. Als u nou maar zorgt dat uw content interessant genoeg is om te delen, dan gaat de rest (bijna) vanzelf.Als vanzelfsprekend is het hierbij wel van belang dat u al deze zaken continu analyseert en bijstuurt.

3.4. Sociale media
Behalve linkbuilding is aanwezigheid op sociale media van aanzienlijk belang voor uw populariteit. Door actief te zijn op sociale netwerken vergroot u niet alleen uw naamsbekendheid, u maakt uzelf steeds geliefder. En dat is nou nét waar Google ook van houdt. Facebook en Twitter hebben steeds meer invloed op uw vindbaarheid. Goede aanwezigheid op sociale media zorgt ook voor hogere rankings in Google. Zoekmachines lezen waarin u bent geïnteresseerd, maar ook wat uzelf en uw vrienden ‘liken’ (LinkedIn en Facebook) of ‘plussen’ (Google +) en Tweeten. Google heeft zelfs recent nog nieuwe nieuwe afspraken gemaakt met Twitter over het indexeren van Twitter- content. Maar ook social reviews tellen mee. Voor uw seo-strategie zijn er social mogelijkheden te over, maar het vergt tijd, kennis en SEO-expertise om dit goed aan te pakken.

Stap 4: Continuïteit, zelf doen of uitbesteden?

Dat seo een zeer belangrijk marketingelement is, is bij de meeste ondernemers bekend. Iedereen wil immers een goede positie bij Google hebben, maar vooral ook deze positie behouden. Seo is een doorlopend proces dat complex en intensief is. In de laatste fase is het dan ook belangrijk om een keuze te maken. Wilt u voor een volledig seo-traject kiezen? Of maakt u de keuze om bepaalde, losse SEO-diensten uit te besteden aan een partner? Bij de laatste optie is het nadeel dat u nooit zeker weet of u wel het onderste uit de kan haalt. De keuze is aan u.

Seo als onderdeel van uw pr-strategie

De laatste tip die ik u wil meegeven is dat, waar seo misschien vroeger alleen een beetje tweaken aan een website was, bij een moderne seo-strategie veel meer komt kijken. Seo moet een onderdeel van het dna van uw organisatie worden. Bij praktisch alles wat u doet, dient u rekening te houden met seo. Persbericht? Seo. Nieuwe vestiging? Seo. Nieuwe dienst? Seo. Heeft uw pr-afdeling een nieuwe lokale strategie bedacht? Zorg dat u ook dat meeneemt in uw seo strategie.

Seo verwachtingsmanagement

Voor het bureau tenslotte, is het managen van klantverwachtingen erg belangrijk. Niets vervelender dan je klanten te moeten teleurstellen. Zoekmachine-optimalisatie is nu eenmaal complex en onderhevig aan frequente veranderingen.

Ik hoop u door middel van dit stappenplan dat inzicht te hebben gegeven. Bent u desondanks nog niet zeker welke kant u op moet gaan met uw seo-activiteiten? Neemt u dan snel contact met mij op.

 

Jan Dirkzwager is gastblogger bij Adformatie. Dit artikel is eerder gepubliceerd op die website. 

 

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.