Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.
023 - 711 44 01 Neem contact opEen CMS (Content Management System) stelt gebruikers in staat om zonder HTML kennis zelf content aan websites toe te voegen en websites aan te passen. In hoeverre aanpassingen kunnen worden gemaakt, hangt van het gekozen systeem af. In het kort komt het er op neer dat een CMS systeem uw input “inschiet” in de webpagina template die u, of uw webbouwer, heeft gemaakt.
Bij het lezen van deze pagina is het belangrijk dat u al enige kennis van zoekmachine optimalisatie (SEO) heeft. De basics leest u op de basics zoekmachine optimalisatie pagina.
Een CMS kent altijd beperkingen t.a.v. de mogelijkheden die u heeft om uw website te optimaliseren. Een aantal problemen zijn echter te voorkomen als u weet waar u op moet letten. Hieronder vindt u in het kort de basics waar u op moet letten t.a.v. zoekmachine optimalisatie en CMS.
Het is belangrijk dat uw CMS de mogelijkheid heeft om per pagina zogenaamde meta data in te voeren, te weten:
Webbouwers passen vaak trucs toe die er voor zorgen dat uw website deze data wel bevat, maar u ze niet zelf hoeft in te voeren. Bijvoorbeeld door de bovenste regel van de tekst op een pagina als Meta Title te gebruiken en de eerste alinea als Meta Descpription. Niet altijd optimaal, maar wel werk besparend.
Wat belangrijk is dat u begrijpt dat u keuze heeft in het toepassen van de belangrijke meta data. Met het handmatig invoeren van deze informatie bent u namelijk in staat deze beter op de inhoud van de pagina af te stemmen.
Het is belangrijk dat uw pagina’s een duidelijk herkenbare URL hebben. Geen www.voorbeeld.nl/page=3374749809, maar www.voorbeeld.nl/inleiding/CMS/CMS-optimalisatie-zoekmachines. Het idee hierachter is dat wanneer andere websites naar uw website linken, de woorden die in de URL staan helpen beter te worden geïndexeerd.
Vraag derhalve uw webbouwer en CMS leverancier om Google vriendelijke en correcte linkstructuur en de mogelijkheid die het CMS biedt om deze aan te passen. Belangrijk is dat “oude” URL’s nooit worden verwijderd, maar altijd worden voorzien van een status code 301 re-direct “permanently moved”.
Zoals u in een Word-document titels van hoofdstukken kunt aanmerken als kopteksten, zo werkt dat ook in HTML van websites. Het is dan ook belangrijk dat uw CMS u in staat stelt (of zelfs verplicht) om tekst in te delen aan de hand van zgn. headers. Google kent woorden die in kopjes staan namelijk extra punten toe, echter alleen als ze ook daadwerkelijk als kopteksten staan gemarkeerd. Een groter lettertype, of vet drukken is niet hetzelfde!
Vraag uw CMS leverancier dus of u tekst kunt indelen in headers. Meestal via de zgn WYSIWYG editor functionaliteit.
Hoewel u wellicht precies begrijpt wat uw CMS moet kunnen om hoger bij Google te komen, weten andere gebruikers dat vaak minder goed. Het kan heel nuttig zijn om een CMS te kiezen waarin uitleg wordt gegeven over het nut van bijvoorbeeld het invoeren van een Meta Description en waar u dan op moet letten.
Voorbeeld: redacteuren vinden het vaak leuk om de titel van een nieuwsartikel een spannende naam te geven en vergeten dat een titel een belangrijk punt is voor zoekmachines en dat het daarom belangrijk is dat de zoektermen die voor die pagina belangrijk zijn ook netjes in de titel staan. Niet zo spannend, maar wel effectief voor de vindbaarheid. Een stukje uitleg daarvan in het CMS kan een hele nuttige toevoeging zijn.
Vindt u dit ingewikkeld of teveel werk? Laat SDIM u dan helpen. Vraag gerust om hulp bij zoekmachine optimalisatie. Wij geven graag en gratis meer uitleg of een op maat gemaakt advies op basis van uw (nieuwe) website / CMS. Het enige wat u hoeft te doen is even uw contactgegevens doorgeven.
Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.
023 - 711 44 01 Neem contact op