Google Analytics SEO keywords “not provided”, en nu?!

HomeBerichtenGoogle Analytics SEO keywords “not provided”, en nu?!
Geplaatst 7 december 2011 - Geschreven door: Thijs

Onlangs maakte Google een wijziging bekend die in de gehele SEO wereld behoorlijke ophef veroorzaakte. Zelfs het toonaangevende Amerikaanse weblog SEOmoz bracht een emergency Whiteboard Friday. Google redirect de zoekmachine gebruikers die zijn ingelogd met hun Google Account nu namelijk naar een beveiligde verbinding (SSL), met als gevolg dat organisch verkeer wel gemeten wordt, maar niet langer voorzien wordt van de ingetikte zoekterm. In plaats daarvan zien we ineens een “not provided” zoekwoord terug in ons analytics pakket.


Privacy “not provided”?

Google gaf als reden voor deze wijziging het waarborgen van de privacy van haar bezoekers. Dit klinkt mooi, maar het wordt niet consequent doorgevoerd door Google. Iemand die ingelogd is in Google en klikt op een organisch resultaat krijgt “privacy” in de vorm van een “not provided” melding in Analytics. Als u echter klikt op een AdWords advertentie, zien we daarvan opeens wél de gebruikte zoekterm terug in Analytics.

Voorbeeld:
Op het moment dat ik zoek op “tarieven google adwords adverteren”, dan zie ik de resultaten in Google zoals weergegeven in onderstaande screenshot. SDIM staat zowel in Adwords als organisch op positie 2.

Indien ik niet ingelogd ben, wordt de zoekterm “tarieven google adwords adverteren” netjes geteld in Analytics voor zowel organic als voor AdWords, afhankelijk van waar ik op klik. Ben ik echter ingelogd met mijn Google account (Gmail, Google+, Youtube, etc.), dan zal het klikken op het organische resultaat leiden tot een “not provided”, terwijl het klikken op de AdWords advertentie netjes gemeten en gekoppeld wordt aan de gebruikte zoekterm.

Wat de exacte redenen zijn van deze wijziging blijft giswerk, maar of het daadwerkelijk gaat om het beschermen van de privacy dat durven we te betwijfelen. Ian Lurie (Marketing manager van Portent) geeft in het volgende blokartikel zijn zeer plausibele visie op dit hele verhaal.

Wat zijn de SEO gevolgen?

Google geeft zelf aan dat het kopje “not provided” maximaal 10% van het organisch verkeer zal zijn. Met andere woorden, maximaal 1 op de 10 organische bezoekers kunnen we niet herleiden als het gaat om gebruikte zoektermen. Dat is alsof je een accountant vertelt dat van elke 100 euro er 10 euro geboekt moet worden op de post “geen idee” of “overig”. Dat kan natuurlijk niet, maar aangezien Google… nou ja Google is, moeten we roeien met de riemen die het ons geeft. Los van het feit dat we nog bij geen enkele klant op de maximale 10% zit, is mij altijd geleerd dat één metric geen metric is. Wie zijn die mensen die ingelogd zijn en wat nou als dit hoofdzakelijk mijn doelgroep betreft, zit ik dan straks nog wel op die maximale 10%? Om een beter beeld te krijgen, hebben we gekeken naar wat demografische gegevens van Google+ gebruikers. Zoals altijd zijn de grafieken al wat ouder en wellicht klopt de data niet meer helemaal, maar het beeld is duidelijk.

Twee maanden verder

Zoals aangegeven zien we de eerder genoemde 10 % (nog) niet terug bij klanten. Veelal blijft de “not provided” data ergens tussen de 0,5 en 3 % zitten. Wat op zichzelf al frustrerend te noemen is, maar al met al redelijk te overzien. Wat meer stoort is het onderstaande beeld wat we wel terugzien, namelijk dat de lijn en daarmee het aantal “not provided” stijgt. Dit kan te maken hebben met de groei van Google+ in Nederland, maar…. ach, we zullen zien.

 

Conclusie

We maken ons niet direct zorgen. Net zoals bij elke andere wijziging/verschuiving van Google en/of haar algoritme, past de praktijk zich vanzelf aan. Tijd zal moeten uitwijzen wat dit voor lange termijn effecten met zich mee brengt. Het feit dat we nu een “geen idee” post in onze balans van organische bezoekers hebben staan, is vervelend. We kunnen ons echter niet voorstellen dat Google de meerwaarde en betrouwbaarheid van haar Analytics pakket te veel laat afnemen met het groeien van de populariteit van haar eigen social kanaal.

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op

5 Comments

 • Ik schat dat er op een gegeven moment tegen betaling een Google Analytics versie beschikbaar komt die wel weer alles laat zien? Of ben ik dan te cynisch?

  • Er is al een betaalde versie voor de echt grote bedrijven, echter onbetaalbaar. €150.000 moet je dan aan denken. Ik zal eens uitzoeken of daar deze data wel in verschijnt. Ik heb het vermoeden van niet, omdat de redenen voor het blokkeren de privacy is en daar ligt Google nogal mee onder een vergrootglas bij overheden en op “het internet”.

  • Onlogisch is ook dat de ingelogde gebruiker wel data doorgeeft op het moment dat hij via Adwords binnenkomt, maar dus niet via Organic

 • Inmiddels worden “not provided” percentages van ruim boven de 30% gehaald. Een privacy statement mag dit niet zijn omdat zij in AdWords wel de keywords prijsgeven en in Google Analytics kun je gewoon “serviceprovider” inzien van “not provided”

  @Jan Dirkzwager heb je al toegang gehad tot een premium versie i.v.m. deze “not provided” issue?

  • @Alain: Helaas, we zouden het graag willen. Het AdWords budget (per organisatie) is tegenwoordig het criterium van Google voor service, freebees, beta’s en pilots. Kwaliteit van dienstverlening en kennis van service providers is ondergeschikt aan budget. Jammer maar helaas.

 • Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.