[VIDEO] Haal het maximale uit Pinterest: vijf tips

Pinterest verschuift langzaam van inspiratieplatform naar koopkanaal. SDIM geeft vijf tips om uw bedrijfsaccount te optimaliseren en uw bereik te vergroten.

HomeBerichten[VIDEO] Haal het maximale uit Pinterest: vijf tips
Geplaatst 8 december 2020 - Geschreven door: Anne Metzelaar

Pinterest laat al een aantal jaar een sterke groei zien. In Nederland heeft Pinterest momenteel 3,5 miljoen actieve gebruikers. Pinterest is hét kanaal waar de consument inspiratie op doet over uiteenlopende onderwerpen. Van interieur tot kleding, recepten, sport en reizen. U kunt het kanaal zien als een visuele zoekmachine, waar consumenten veelal op zoek zijn naar inspiratie voor een volgende aankoop.

Over het algemeen zien we 3 pijlers die goed werken op Pinterest.

  • Inspiratie (fashion of interieurbeelden, producten of motiverende quotes)
  • Educatie (how to video’s en tips).
  • Informatie (infographics, feiten en cijfers).

Waarom Pinterest inzetten?

Pinterest heeft in de afgelopen jaren een opvallende verschuiving doorgemaakt. Waar het kanaal vroeger vooral werd gebruikt om inspiratie op te doen, wordt het nu steeds meer gebruikt om producten ook daadwerkelijk te kopen. Maar liefst 83% van de Pinterest gebruikers geeft aan weleens iets gekocht te hebben nadat ze het op Pinterest hebben gezien. De lancering van Pinterest Shopping heeft deze verschuiving nog een extra impuls gegeven. 97% van de zoekopdrachten op Pinterest is unbranded, wat betekent dat gebruikers open staan voor nieuwe merken en producten. Dit zorgt ervoor dat er voor elk bedrijf kansen liggen om ontdekt te worden door Pinterest gebruikers.

Tips voor het optimaliseren van uw Pinterest-content

Zoals aangegeven kan Pinterest voor bedrijven een interessante tool zijn om producten te showcasen aan hun doelgroep. Daarbij is het essentieel dat uw content opvalt in de zoekopdrachten. Maar hoe doet u dat?

Tip 1: Publiceer consistent en op tijd

Plaats geleidelijk nieuwe pins, in plaats van een hele lading pins in een keer. Hoe actiever u bent op diverse tijdstippen, hoe sneller u groeit qua volgers en bereik. Pinterest biedt de mogelijkheid uw pin tot 2 weken vooruit te plannen.  Seizoensgebonden of gelegenheid-gerelateerde verkoop in het vooruitzicht? Houd er rekening mee dat mensen zo’n 30 tot 45 dagen van tevoren beginnen met het zoeken naar inspiratie. Zorg er dus voor dat u op het juiste moment aanwezig bent.

Tip 2: Zorg ervoor dat de landingspagina aansluit bij de pin

Pinterest is een van de beste kanalen om traffic naar de website te genereren. In tegenstelling tot Instagram kan ieder beeld doorlinken naar een website, webshop of blog. Belangrijk is dat uw landingspagina aansluit bij de pin, het zou zonde zijn als u de potentiële consument hier kwijt raakt. Monitor de Pinterest statistieken om traffic naar de website door te meten.

Tip 3: Geef context

Tekst

Geef iedere pin een volledige beschrijving mee, van 180 tot 200 tekens. Naast dat het mensen context biedt, zorgt het ervoor dat uw pins beter getoond worden in de zoekresultaten en dat de content bij de juiste personen terecht komt. Zet de belangrijkste informatie in de eerste zin, aangezien alleen deze wordt weergeven in de tijdlijn van een gebruiker. Noem daarbij ook de merknaam in de beschrijving, dit zorgt voor 2 keer meer brand awareness. Daarnaast blijkt het noemen van een prijs in de beschrijving voor 28% meer sales te zorgen. Test of dit ook voor uw eigen content goed werkt! Vergeet niet om relevante zoektermen in de beschrijving te verwerken en sluit af met een call to action.

Beeld

Zorg ervoor dat ook het beeld genoeg context biedt. Het beeld moet gebruikers helpen begrijpen waarom een product bij hen past, laat dus de toepassing zien. Zorg ervoor dat het merk duidelijk naar voren komt in het beeld. Gebruik dus geen abstracte afbeeldingen of lifestyle-afbeeldingen. Qua formaat adviseert Pinterest om in formaat 2:3 te publiceren en werkt het goed om subtiel een logo in het beeld te verwerken. Vermijd hierbij de rechterbenedenhoek. Deze wordt bedekt door de productpictogrammen. Tot slot werkt het goed om een tekst overlay in het beeld te plaatsen. Waarom? Het laat uw pins opvallen, voegt context toe en versterkt uw boodschap. Houd tekst beknopt zodat gebruikers het gemakkelijk kunnen lezen op hun telefoon.

Tip 4: Voeg RSS feeds toe

Koppel RSS-feeds aan uw account, zodat Pinterest automatische pins aanmaakt van de content op uw website. Met elke RSS-feed kan u pins op een eigen bord plaatsen. Op het moment dat u de RSS-feed bijwerkt, wordt de content binnen 24 uur aan het gekoppelde bord toegevoegd.

Tip 5: Voeg Pinterestknoppen toe aan uw website

Voeg Pinterest bewaar-knoppen toe aan de producten op uw website. Op deze manier kunnen potentiële kopers in de oriëntatiefase, uw product gemakkelijk bewaren voor een latere aankoopbeslissing.

 

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op