Wat is een HTML/XML sitemap en waar is dit goed voor?

Wat is een sitemap?

HomeHelpcentrumBegrippenlijstWat is een sitemap?

Wat is een sitemap?

Een sitemap is een overzicht van alle relevante pagina’s die er op uw website te vinden zijn. Over het algemeen kunnen we een sitemap opsplitsen in 2 verschillende onderdelen: een sitemap voor de bezoekers en een sitemap voor de zoekmachine. 

Sitemap voor bezoekers

Een sitemap voor bezoekers is als een soort inhoudsopgave van uw website. Deze normale HTML pagina wordt gebruikt om bezoekers gemakkelijker dieperliggende pagina’s te laten vinden. Deze sitemap is handig voor de bezoekers en draagt bij aan de linkstructuur van de website. Zo wordt elke pagina in ieder geval met één andere pagina gelinkt en voorkomt u ‘orphan pages’ (pagina’s  van uw website waar niet naar gelinkt wordt). 

XML sitemap voor zoekmachines

Deze sitemap heet XML sitemap omdat het in een bepaald bestandsformaat wordt opgesteld, namelijk XML. De sitemap is helemaal gericht op de zoekmachines en niet bedoeld voor bezoekers. Het is een overzicht van alle pagina’s van de website waarvan u wilt dat de zoekmachine deze kan zien. De zoekmachines gebruiken deze sitemap om makkelijker en intelligenter door de website heen te gaan (dit noemen de crawlen). 

Het gebruik van een XML sitemap draagt bij aan de vindbaarheid van uw website, omdat het voor de zoekmachine duidelijker wordt waar de website over gaat en welke pagina’s relevant zijn. 

Wanneer u een XML sitemap op uw website heeft, raden we aan om dit in Google Search Console in te dienen. Zo geeft u aan dat dat uw sitemap is en kunt u mogelijke indexatie problemen terugvinden.  

Weet u niet zeker of uw sitemap correct is of wilt u dat we meekijken? Neem dan vrijblijvend contact op! 

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.