Structured data betekenis

Wat is structured data?

Structured data vertelt zoekmachines iets over de specifieke content op een pagina door het toevoegen van een stukje code aan de pagina. Door middel van structured data help je de zoekmachines om de inhoud van je website beter te begrijpen. Google maakt regelmatig gebruik van gestructureerde gegevens die worden gevonden op een website om uitgebreide zoekresultaten op de SERP te tonen.

HomeHelpcentrumBegrippenlijstWat is structured data?

Structured data schema’s

De verschillende typen structured data codes worden ook wel schema’s genoemd. Bij sommige structured data schema’s wordt je beloond met een rich snippet, of een uitgebreid zoekresultaat op de zoekresultatenpagina, terwijl voor andere snippets je niets in de zoekresultaten terugziet.

De meest gebruikte structured data schema’s zijn:

  • FAQ Structured data
  • Product Structured data (incl review)
  • Organisation Structured data
  • Breadcrumbs Structured data

Waarom structured data implementeren?

Zoekmachines begrijpen de inhoud van een site beter met structured data, wat een positieve invloed kan hebben op indexatie.
Bij de implementatie van bepaalde schema’s, vertonen zoekmachines rich snippets. Dit heeft vaak een positieve invloed op CTR en dus op ranking! Door structured data toe te voegen aan de website maak je je site klaar voor de toekomst, denk bijvoorbeeld aan voice search.

Implementatie van structured data

Structured data kan op drie verschillende manier geimplementeerd worden: met JSON-LD, Microdata, of RDFa. JSON-LD is een data indeling waaraan alle grote zoekmachines de voorkeur geven. Microdata en RDFa worden minder vaak gebruikt.

Hoe zet je structured data op je website?

Structured data inladen op de website kan op twee verschillende manieren: statisch of dynamisch. Veel structured data dient dynamisch ingeladen te worden in de broncode van de website, door de developer. Statische structured data wordt toegevoegd aan content die inhoudelijk niet hoeft te veranderen. Verandert er namelijk iets aan de inhoud, dan moet de code handmatig worden aangepast. Dynamisch inladen van structured data heeft daarom vaak de voorkeur. De inhoud van de code verandert automatisch mee wanneer de content op de pagina aangepast wordt.

Wat zijn handige tools voor het opmaken van structured data?

  • Schema.org: bevat een lijst van alle mogelijke structured data types.
  • Rich Result Test Tool: structured data code opgesteld? Test deze eenvoudig via Rich Result Test Tool. Zo wordt zichtbaar of de code fouten bevat
  • Schema Markup Generator: moeite met het schrijven van de code? Via de Schema Markup Generator is het mogelijk om eenvoudig de basis code op te stellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.