Afscheid van Targeting Expansion: Wat dit betekent voor campagnes in DV360?

Van Targeting Expansion naar DV360’s Optimized Targeting

Google’s besluit om de Targeting Expansion te vervangen door “Optimized Targeting” vanaf 1 mei 2023, heeft de manier waarop we adverteren veranderd. Lopende campagnes met Targeting Expansion blijven tot 1 augustus 2023 actief, terwijl historische rapportages behouden blijven. Maar wat is DV360’s Optimized Targeting precies en hoe kan het jou helpen je doelgroepen effectiever te bereiken? Dat leg ik je hier uit.

HomeBerichtenVan Targeting Expansion naar DV360’s Optimized Targeting
Geplaatst 17 augustus 2023 - Geschreven door: Niek van Loenhoud

Het begin van Optimized Targeting

Voordat het naar DV360 kwam, werd Optimized Targeting oorspronkelijk gelanceerd in Google Ads in 2021. Het doel was om adverteerders een krachtiger instrument te bieden voor doelgroepuitbreiding.

Vergelijking met Targeting Expansion

Targeting Expansion was ontworpen om adverteerders hun publiek te laten uitbreiden, zelfs voor gebruikers zonder cookies. Het stelde ons in staat om gebruik te maken van lijsten met gebruikers die vergelijkbare profielen hadden als die op de seed lists, waaronder zowel first-partyals Google audience lijsten. Een unieke eigenschap was de schuifregelaar die zes niveaus van expansie bood, en adverteerders ook inzicht gaf in de verwachte extra reikwijdte. Bovendien konden adverteerders het oorspronkelijke publiek van de eerste partij uitsluiten.

Hoe werkt Optimized Targeting

In plaats van simpelweg gebruikersprofielen uit te breiden, richt Optimized Targeting zich op het vinden van gebruikers die waarschijnlijk zullen converteren. Het maakt gebruik van real-time data zoals klikken en conversies om deze uitbreiding te modelleren. Google data suggereert zelfs een gemiddelde verbetering van 55% in campagneprestaties voor campagnes met first-party lijsten en 25% voor campagnes met Google audience lijsten.

Daarnaast, in tegenstelling tot de schuifregelaar van Targeting Expansion, moet je bij Optimized Targeting automatisch bieden en kun je de seed list niet uitsluiten.

Best Practices voor Optimized Targeting

Zorg ervoor dat je conversiepixels correct werken en gebruik meerdere conversietypes, beginnend met harde conversie acties, voor meer expansie. Omdat Optimized Targeting alle andere targeting, zoals brand safety inclusions/exclusions en geotargeting, respecteert, kun je ook demografische targeting gebruiken. Check regelmatig de campagne prestaties om te zien hoeveel expansie je krijgt en hoe de prestaties zich verhouden.

Respected input examples Soft signal input examples
 • Geographic targeting 
 • Language settings
 • First-party audience exclusions
 • Brand safety exclusions
 • Placement targeting
 • Demographic targeting for display, video, and audio line items
 • First-party audiences inclusions
 • Third-party audiences inclusions
 • Google audiences, which include: 
  • Affinity audiences
  • In-market audiences
  • Custom affinity audiences
  • Custom intent audiences
  • Combined audiences
 • Demographic targeting for YouTube video action campaigns

Wat betekent dit voor jouw campagneprestaties?

Wanneer je Optimized Targeting gaat gebruiken, kan je een verandering in je gemiddelde kosten per actie (CPA) opmerken. Maar naarmate het systeem zich aanpast en leert, zal deze CPA zich stabiliseren. Het systeem blijft leren en aanpassen, waardoor je volgens Google steeds de beste prestaties krijgt.

Aanbevelingen voor Targeting Expansion gebruikers

Als je momenteel Targeting Expansion gebruikt, overweeg dan om een rapport uit te draaien om te zien welke line items worden beïnvloed door de migratie naar Optimized Targeting. Overweeg ook geautomatiseerd bieden als je dat nog niet doet en denk na over het opzetten van een aangepast model of het gebruik van micro-conversies om het algoritme beter te trainen.

Conclusie

Met DV360’s Optimized Targeting heb je een innovatieve tool in handen. In een wereld die snel verandert, helpt het je om datagedreven je doelgroep uit te breiden. Voor marketeers betekent dit betere campagneresultaten en meer efficiëntie. Echter, blijft het noodzakelijk om de resultaten goed te blijven monitoren. Optimalisatie van de campagnes zal altijd nodig blijven. Zo hebben we in onze campagnes schommelingen gezien in de CPM en CPC en dus ook in de kwaliteit van de plaatsingen. Gelukkig heb je zoals hierboven beschreven altijd de extra targetting opties beschikbaar om de Optimized targeting meer richting te geven.

Heb je vragen over deze blog of kunnen we jou helpen bij het opzetten en beheren van een DV360 campagne, neem dan contact met ons op.

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op