Social Update – november 2020

Het is alweer de tijd van de feestdagen en dat betekent elk jaar weer veel nieuwtjes bij de Social Media kanalen. In deze update geven we je de belangrijkste updates van de maand november. Hierin bespreken we onder andere het nieuwe Twitter Fleets, Instagram Gidsen en ouderlijk toezicht op TikTok.

HomeBerichtenSocial Update – november 2020
Geplaatst 30 november 2020 - Geschreven door: Tim Melief

Twitter komt met Fleets, oftewel Story

Stories zijn ondertussen rete populair en ook Twitter kon zich er niet meer tegen keren. Inmiddels is het platform Fleets aan het uitrollen over alle landen. In theorie is het niet veel anders dan de stories de we onder andere kennen van Instagram en recent ook LinkedIn.

Hét nieuwe Twitter Fleets.

Zodra je Twitter opent komen de Fleets direct bovenaan het scherm te zien. Door op het meest rechtse icoontje (je eigen account afbeelding) te drukken, maak je zelf een Fleets. Aan de rechterkant daarvan zie je alle Fleets van mensen die jij volgt. Ook kan je zien wie jouw Fleets hebben bekeken. 

Vergeleken met Instagram en en Snapchat heeft Fleets nog wel een aantal beperkingen. Zo kan je namelijk wel al tekst toevoegen, maar nog geen GIF’jes. Het is ook (nog) mogelijk om ongezien een screenshot te maken van iemands Fleet. Er zijn wel al plannen vanuit Twitter om de Fleets te blijven optimaliseren, zo willen ze een livestream-functie en sticker-compatibiliteit nog gaan toevoegen.

Op dit moment wordt er onder de frequente Twitteraars al veel gebruikt gemaakt van Fleets, al is het natuurlijk afwachten of dit over een aantal maanden nog steeds zo is.

Instagram Gidsen, wat doet het en wat kan je ermee?

Instagram heeft begin deze maand het nieuwe ‘Gidsen’ gelanceerd. Hiermee willen ze gebruikers een manier bieden om ‘gemakkelijker aanbevelingen, tips en andere inhoud te ontdekken’ van hun favorieten Instagram personen. In eerste instantie was dit bedoeld om gebruikers te helpen op het gebied van welzijnsonderwerpen. Al gauw komt Instagram nu met een uitbreiding waar een Gids ook kan bestaan uit producten of reisbestemmingen bijvoorbeeld.

Instagram Gidsen vind je op het profiel zelf.

Je kan een Instagram-Gids vergelijken met een blogpost. Het kan namelijk bestaan uit tekst, foto’s, galerijen of video’s. Je kan Gidsen vinden op het profiel tussen de fotoraster-afbeelding en de pictogram voor getagde afbeeldingen. Ook kunnen de Gidsen verschijnen op het tabblad ‘Verkennen’. Je hebt dan de mogelijkheid om de Gids te delen in de stories of in directe berichten. 

Zoekfunctie Instagram gaat grote verandering tegemoet

Instagram heeft aangekondigd dat het de zoekfunctie gaat veranderen op de korte termijn. Zo zal er nu de mogelijkheid zijn om specifieke zoekwoorden te zoeken zoals ‘bakrecepten’ of ‘buikspieroefeningen’. Op dit moment kan je alleen nog maar zoeken op profielen, hashtags en locaties.

Instagram breidt zijn zoekfunctie uit.

Instagram wil door deze nieuwe mogelijkheid vooral de tijd dat iemand op het platform zit verlengen. Met deze nieuwe feature is het makkelijker om een breed scala aan content te vinden en dus op te zoeken. Ook voor bedrijven met een groot bereik is dit een belangrijke verandering. Nu moesten bedrijfspagina’s nog vaak goed nadenken over het gebruik van hashtags. Straks kan Instagram aan de tekst in de post zien waar het over gaat en linken aan de zoekopdracht.

Helaas is de zoekfunctie bij het lanceren toch nog wel wat beperkt. Zo kan je namelijk straks zoeken op ‘algemenere’ zoekwoorden en dus niet op hele specifieke. In Nederland is de functie nog niet zichtbaar en te gebruiken. Er wordt wel al getest in onder andere de US en U.K.

TikTok werkt aan hulpmiddelen voor ouderlijk toezicht om jonge gebruikers beter te beschermen

TikTok is druk bezig met het optimaliseren van de tool die ouderlijk toezicht biedt voor ‘jonge’ TikTok gebruikers. Op dit moment zijn er nog steeds veel bedenkingen over hoe content dat gepost wordt impact kan hebben op jonge gebruikers. Dit zijn natuurlijk bekende problemen bij jonge gebruikers van het internet, maar doordat TikTok een erg jonge doelgroep heeft, is dit des te belangrijker.

Op dit moment is meer dan 33% van de TikTok gebruikers onder de veertien jaar. Het is daarom logisch dat TikTok probeert om jonge gebruikers te behoeden van misleidende of agressieve content. Via de TikTok instellingen van een ouder kan je de ‘kinderaccounts’ toevoegen en een aantal aanpassingen maken. Ook kan je een tijdslimiet per dag aangeven. Via deze link vind je meer informatie over ouderlijk toezicht bij TikTok.

Snapchat verwerft ‘TikTok for Music Creation’-app Voisey

Snapchat probeert door Voisey weer een nieuwe dimensie toe te brengen aan het platform. Met Voisey kan je makkelijk door middel van ‘vocal effects’ een eigen nummer maken en filmen. Snapchat heeft er dus voor gezorgd dat dit ook op het eigen platform kan.

Een indruk van de app Voisey.

Als je naar de afbeelding hierboven kijkt heeft Voisey veel weg van TikTok. Het wordt ook wel beschreven als het ‘TikTok for music creation’. Gebruikers kunnen hun eigen beats uploaden in de Voisey app en er daarna dus zang aan toevoegen. Als je de zang hebt toegevoegd kan je nog kiezen uit veel verschillende soorten ‘vocal effects’. Zo kan dus iedere beginnende zanger klinken als een ervaren professional.

Snapchat heeft al meerdere keren laten zien door te kunnen ontwikkelen en ook door het aantrekken van Voisey maakt het platform dit weer waar. Het is helaas nog niet helemaal duidelijk hoe ze dit willen gaan integreren in de app en wanneer dit zal gaan gebeuren.

LinkedIn deelt de lijst met de meest invloedrijke gebruikers in 2020

Elk jaar maakt LinkedIn een lijst met de meest invloedrijke gebruikers van het jaar. Ook dit jaar is er weer een lijst uitgekomen met niet veel verrassingen in de top 10 De lijst wordt gemaakt op basis van de engagement op posts, de keren dat er iets gepost wordt en de groei in het aantal volgers. In de onderstaande afbeelding zie je de top 10.

De Top 10 meest invloedrijke LinkedIn gebruikers.
LinkedIn heeft naast de ‘algemenere’ top 10 ook voor verschillende branches een top lijst geproduceerd. Hier zitten categorieën tussen zoals Data Science & AI, Design, Education, Job Search & Careers of Sports. Je kan alles terugvinden via deze link naar het LinkedIn bericht.

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op