[VIDEO] Wat zijn de best practices voor Google Shopping campagne segmentatie?

U zou misschien denken dat u met één Google Shopping campagne adverteert voor één webshop. In veel gevallen is één campagne voldoende. Sterker nog, als er niet genoeg conversiedata is, is het aan te raden om het bij één campagne te houden. Maar waarom zou u uw campagnes opsplitsen? En hoe kan u dat het beste doen? In dit blog geeft SDIM best practices voor Google Shopping campagne segmentatie. 

HomeBerichten[VIDEO] Wat zijn de best practices voor Google Shopping campagne segmentatie?
Geplaatst 22 november 2021 - Geschreven door: Steven Hiemstra

Op basis waarvan kan u Google Shopping campagnes segmenteren?

Google Shopping campagnes zijn op te splitsen op basis van twee factoren: 

  • Productcategorieën
  • Productprestaties 

Als u campagnes gaat segmenteren, kiest u afhankelijk van de situatie voor één van de twee typen campagne segmentatie.

1. Google Shopping campagne segmentatie: productcategorieën

We kijken eerst naar campagne segmentatie op basis van productcategorieën. Als u een webshop heeft met verschillende productcategorieën, kan het zijn dat u per categorie verschillende marges hebt. In dat geval verschilt de winst die u overhoudt per productcategorie. Om die reden is het belangrijk controle te houden over hoeveel u biedt per categorie. 

Bij categorieën waar u minder overhoudt, wilt u waarschijnlijk minder hoog bieden, zodat u naar verhouding ongeveer evenveel overhoudt als bij de producten waar de marges hoger zijn.

Omdat binnen Google Smart Shopping de biedingen op campagne niveau ingesteld worden, wilt u productcategorieën met verschillende marges groeperen per campagne. U stelt dan per campagne de kosten/baten doelstelling in die u wilt behalen, waarbij u rekening houdt met de productmarges. U kan dit doen op basis van de categorieën, maar u kan ook op basis van margegroepen opsplitsen.

2. Google Shopping campagne segmentatie: productprestaties

Het is ook mogelijk om de campagnes te segmenteren op basis van productprestaties. U deelt producten in, in verschillende campagnes omdat ze niet gelijkwaardig presteren. Als u één Shopping campagne hebt, kan het best zijn dat deze loopt op het doel dat u voor ogen hebt, maar dat er op productniveau een hoop producten zijn die niet goed scoren of niet of nauwelijks worden vertoond. De goed presterende producten halen het gemiddelde omhoog, waardoor de campagne an sich op doel loopt.

Zo is gemiddeld 80% van de omzet uit een webshop, afkomstig uit 20% van het productaanbod.

De prestaties van producten zijn in te delen in 4 categorieën:

  • Top producten

Dit zijn de producten die boven de doelstelling presteren en voor de meeste omzet zorgen.

  • Op doel

Dit is vaak de grootste groep producten.

  • Onder doel 

De producten die hierin vallen lopen onder de doelstelling.

  • Slapend

Dit zijn producten die weinig vertoningen krijgen.

Door vier campagnes aan te maken en de producten op basis van deze factoren in te delen kan u per campagne kosten/baten doelstellingen instellen, zodat u niet te veel betaalt voor slecht lopende producten. Ook krijgen producten die niet vertoond worden op deze manier een eerlijke kans.

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op