Display & Video Update Maart 2023

Maandelijks bespreekt SDIM de laatste ontwikkelingen op het gebied van display- en video marketing zodat jij als online marketeer op de hoogte blijft van de laatste veranderingen. Lees snel verder!

HomeBerichtenDisplay & Video Update Maart 2023
Geplaatst 27 februari 2023 - Geschreven door: Gwoon Sun Lai

YouTube Select in Instant Reserve

Adverteerders kunnen nu het volume van vaste inkoop combineren met contextueel getargete YouTube campagnes.

Wat is Instant Reserve?

Met Instant Reserve heeft een adverteerder de mogelijkheid om tegen een vaste prijs een afgesproken hoeveelheid YouTube impressies in te kopen. Het voordeel hiervan is dat een adverteerder gebruik kan maken van de standaard DV360 targeting mogelijkheden en dit kan combineren met gegarandeerde volumes.

Wat is YouTube Select?

Met YouTube Select biedt Google de mogelijkheid om YouTube kanalen te targeten die behoren tot de top 5% in populairiteit en die een betrokken doelgroep hebben. Kanalen kunnen in één van de volgende categorieën vallen:

 • Entertainment & Pop cultuur
 • Muziek
 • Sport
 • Eten en recepten
 • Comedy
 • Spaanse taal
 • Technologie
 • Gaming
 • Wetenschap en onderwijs

YouTube select leent zich met name voor Awareness en Consideration campagnes.

DV360: Digital Services Tax Fee and Regulatory Operating Costs

Sommige landen hebben een belasting ingevoerd op de omzet die bedrijven genereren door het verlenen van digitale diensten. De zogenaamde “Digital Services Tax Fee”. De digitale diensten waarop deze belasting betrekking heeft zijn bijvoorbeeld reclame op een digitaal platform en het delen van verzamelde gebruikersgegevens. 

Als gevolg daarvan gaat Google aanvullende kosten rekenen als advertenties worden uitgeserveerd in de volgende landen:

 • Oostenrijk 5%
 • Frankrijk 2%
 • India 2%
 • Italië 2%
 • Spanje 2%
 • Turkije 5%
 • Verenigd Koninkrijk 2%

De plaats waar een advertentie wordt uitgeleverd bepaalt of de “Digital Services Tax” van toepassing is en niet waar een adverteerder gevestigd is. Oftewel, als een Nederlandse adverteerder in Frankrijk voor € 100 aan advertentiekosten genereert, dan factureert Google € 102 euro plus eventuele andere fees en belastingen.

DV360: Adverteerdersverificatie

Vanaf februari zullen adverteerders stapsgewijs worden gevraagd om hun identiteit te bevestigen. Partner-admins krijgen een melding als een adverteerder het verificatieproces moeten doorlopen. Adverteerders hebben 30 dagen de tijd om het proces te starten en daarna nog eens 30 dagen om dit proces af te ronden. Als het verificatieproces niet op tijd succesvol is afgerond, dan wordt het advertentieaccount onderbroken.

Het is voor partner admins ook mogelijk om zelf proactief het verificatieproces te starten voor adverteerders. In dat geval zullen de deadlines niet gelden. Ook zal het account niet worden gepauzeerd indien het verificatieproces niet (volledig) wordt afgerond.

Support artikel

Search Ads 360 Conversion Goals

Adverteerders kunnen conversiedoelen beter structureren en specifieke campagnes op bepaalde conversiedoelen optimaliseren.

In de oude layout werden alle conversiedoelen in één lijst gepresenteerd. Conversiedoelen hadden de status “observatie” of “opnemen als conversie”. Bij “observatie” rapporteert Google hoe vaak de doelen zijn behaald, maar zullen de campagnes niet worden geoptimaliseerd om deze doelen te bereiken. Dat doet Google wel voor doelen met de status: “opnemen als conversie”. De oude layout zag er als volgt uit.

SA360 oud

In de nieuwe layout worden conversiedoelen geclassificeerd als “primair” of “secundair”. Primaire conversiedoelen zijn doelen waarop Google gaat optimaliseren, terwijl secundaire conversiedoelen alleen als ‘observatie’ worden gerapporteerd. Wat nieuw is in dit framework, is de mogelijkheid om de conversiedoelen te categoriseren in. Dit geeft Google meer informatie over wat het doel is en wat belangrijk is voor jou als adverteerder en wordt meegenomen in de (biedings)optimalisaties.

Aanvullend kunnen adverteerders specifieke categorieën als ‘standaard’ doel van een account classificeren. Nieuwe campagnes die worden opgezet, zullen dan automatisch deze standaard doelen meenemen.

SA360 nieuw

Search Ads 360 Rules Migration

Google heeft een tijd geleden de nieuwe Search Ads 360 geïntroduceerd. Als gevolg hiervan moeten reeds ingestelde regels worden gemigreerd. Google is nu begonnen met een nieuwe serie van migraties. Dit kan leiden tot fouten, welke opgelost kunnen worden met dit support artikel.

GA4 conversiedoelen gebruiken voor biedstrategieën in SA360

Door Google Analytics 4 te koppelen aan Search Ads 360 is het mogelijk om biedstrategieën te laten optimaliseren op GA4 doelen. Hiervoor moet de adverteerder wel gebruik maken van de nieuwe Search Ads 360 interface.

Support artikel

Unique Reach Overlap Report

Een nieuw rapport waarmee adverteerders inzien hoeveel uniek bereik gerealiseerd is. Dit rapport kan bereik over meerdere publishers, campagnes en apparaten, waaronder connected TV ontdubbelen. Hiermee kan het mediabudget efficiënter worden verdeeld om het maximale unieke bereik te realiseren. Dit rapport is beschikbaar voor alle landen en ook voor Campaign Manager 360.

Support artikel

Nieuwe functionaliteiten in de Reach Planner

Met de Reach Planner kan een specialist een inschatting maken van het te verwachte (unieke) bereik van streaming platformen en lineaire TV. Deze feature is nu beschikbaar voor adverteerders in de Verenigde Staten, Japan, Vietnam, Frankrijk en Duitsland. Voor adverteerders in de Verenigde Staten is het ook mogelijk om Comscore data over de gewenste doelgroep in de Reach Planner terug te zien.

Daarnaast biedt de Reach Planner nu ook mogelijkheden om bereik verwachtingen te maken voor deal-id campagnes in vergelijking met andere Programmatic inkoopmethoden, zoals Preferred of Guaranteed deals.

Groei YouTube

Het aantal gebruikers op YouTube is het afgelopen jaar met 7% gegroeid. Uit het jaarlijkse Social Media Onderzoek van NewCom blijkt dat ze nu de tweede plek delen met Facebook qua gebruikersaantallen: beide platformen hebben nu 9 miljoen gebruikers in Nederland. Daarvan gebruikt 3,5 miljoen mensen het platform dagelijks. Interessant gegeven om als bedrijf op in te spelen!

YouTube Shorts passeert 50 miljard dagelijkse impressies

YouTube Shorts, een contenttype binnen YouTube dat vergelijkbaar is met TikTok en Instagram Reels, heeft de 50 miljard dagelijkse impressies gepasseerd. YouTube heeft de afgelopen periode verschillende stappen ondernomen om deze groei te stimuleren, zoals het tonen van Shorts op TV en het uitrollen van monetisatie; sinds afgelopen maand is het voor videomakers mogelijk om inkomsten te genereren met Shorts. 

Voor bedrijven is YouTube Shorts momenteel een interessant contenttype om op in te stappen. Zeker nu de concurrentie nog laag is en Shorts nog niet volop gebruikt wordt door andere bedrijven, is het makkelijker om veel bereik te behalen. 

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op