Content marketing

Starten met content marketing

HomeHelpcentrumContent MarketingStarten met content marketing

De online marketing community is het er inmiddels wel over eens. Content marketing is een belangrijk onderdeel van de marketingstrategie van organisaties. Er is echter nog veel onduidelijk over de plaats van content marketing in de marketing mix zelf en ook de plek binnen organisaties.

Dat wordt veroorzaakt door het feit dat content marketing raakt aan meerdere marketing en advertising middelen en dus over meerdere afdelingen binnen organisaties moet worden geïmplementeerd en georganiseerd. Gelukkig is content in de basis simpel.

Content marketing overview

Voordat we 3 gemakkelijke content marketing inzet vormen voorschotelen is een bondige samenvatting van content markting basis nuttig. Laten we starten met de 4 verschijningsvormen van content:

  • beeld/images
  • video
  • audio
  • tekst

Tot zover geen vuiltje aan de lucht. De keuze voor een vorm is afhankelijk van doelstelling, productiebudget, maar ook van kanaalkeuze voor plaatsing en/of delen van de content. Daar wordt het al iets complexer. Er is namelijk nogal wat keuze in verschillende categorien kanalen:

  • Social media (Twitter, Facebook, Linkedin, Pinterest, Instagram etc.)
  • De eigen website
  • (online) vakbladen en kranten
  • Eigen of derden blogs
  • Internet fora en discussie groups
  • Streaming video kanalen (Youtube, Vimeo)
  • Audio streaming en download channels (Spotify etc.)

De keuze van kanalen is afhankelijk van beschikbare content(-vorm), communicatiedoelstelling en onderwerpen. Tekst en Youtube gaan niet samen, dat mag duidelijk zijn. Tot slot kunnen alle content vormen kunnen in verschillend soorten worden gevat. Denk daarbij aan:

  • presentaties
  • (vak-)inhoudelijke artikelen/blogs
  • persberichten
  • onderzoeken
  • veelgestelde vragen (en antwoorden)
  • referenties / reviews / comment en andere user generated content
  • infographics
  • podcasts
  • instructievideo’s en gebruikersmanuals
  • acties en prijsvragen(?)
  • of combinaties
  • enzovoorts

Voor organisaties zijn er een aantal afgebakende strategische en tactische manieren om te beginnen met content marketing, zonder te verzanden in een eindeloze interne discussie over de ultieme content marketing inzet. Het doel is om te beginnen en gaandeweg te gaan leren wat wel en niet werkt en de organisatie intern stapsgewijs klaar te stomen voor het “echte” werk.  Daar zijn een aantal relatief eenvoudige manieren voor. We lichten er drie uit:

PR: persberichten

Organisaties die vanuit communicatie al met regelmaat persberichten verspreiden kunnen relatief gemakkelijk stappen maken om dit proces uit te breiden voor meer algemene content marketing.

Doelstelling: maximaliseren van het effect van persbericht online, het verhogen van uw website autoriteit

  1. Optimaliseren van een bestaand persbericht voor online (keyword gebruik en links naar uw website)
  2. Inventariseren van online sites en blog om het persbericht ook online optimaal te verspreiden. Een handige tool voor het vinden van alle relevante redacteuren is Smart.pr
  3. Het delen van het persbericht op uw eigen blog, of via een nieuwsbericht met een “aankondiging” van het persbericht. Op die manier heeft u eigenlijk al twee items.
  4. Het delen van het persbericht, of het blog via uw eigen social media kanalen
  5. Meten van publicaties online via Tools als online “knipseldienst” Clipit of Google Alerts

Voor succesvolle inzet is samenwerking vereist tussen communicatie/PR en de online marketing verantwoordelijken. Misschien is er voor grotere organisaties ook nog een social media manager betrokken voor het delen van de content. Wellicht wil ook uw SEO(-bureau) nog iets toevoegen, want persberichten kunnen een goede manier zijn om website autoriteit en daarmee hogere rankings op te bouwen.

Content voor SEO

Het doel is eenvoudig: het gebruiken van kwalitatieve content voor het realiseren van betere zoekmachine vindbaarheid. Kort samengevat is het proces als volgt:

  1. Op basis van keyword onderzoek definiëren van een relevant keyword of onderwerp rondom een set vergelijkbare keywords
  2. Op basis daarvan een pagina nieuwe goede content schrijven
  3. het toevoegen van deze nieuwe pagina aan de eigen website, bijvoorbeeld op een veelgestelde vragen rubriek, uw eigen blog, of onder elke andere relevante rubriek op uw website.
  4. Het delen van de pagina via uw eigen social media
  5. Reageren op reacties, shares en likes van derden

Wie is in de organisatie verantwoordelijk: de online marketing manager en/of SEO manager.

Native advertising

Native advertising is het adverteren met een niet-commercieel stuk content sites van invloedrijke bloggers, influentials en vakbladen. Dit is tegenstelling tot een advertorial waar de inhoud vaak wel commercieel van aard mag zijn. Het doel is naamsbekendheid en het verbinden van een brand aan een onderwerp en merklading.

  1. Het uitzoeken van de juiste influentials, blogs en sites. Er zijn inmiddels blognetwerken die de contacten hebben met alle invloedrijke blogs en sites, zoals Adfactor. U kunt ook zelf contact zoeken met de bloggers, redacties en sites. Het voordeel is dat u een persoonlijke relatie voor de toekomst kunt opbouwen
  2. Inventariseer het bereik van de plaatsing vooraf en bepaal daarmee de correcte pricing. Omstreeks €10 per 1.000 bereik is reëel.
  3. Schrijf uw publicatie of briefing vanuit de niet-commerciële doelstelling die u heeft. Bijvoorbeeld: het antwoord op welke vraag die binnen uw doelgroep leeft wilt u geven. Of: welke ontwikkelingen wilt u toelichten
  4. De redactie of bloggers zelf een publicatie laten schrijven op basis van een briefing, of u levert zelf een goed stuk aan welke 1 op 1, of geredigeerd, wordt geplaatst
  5. Op uw eigen blog plaatst u daarna een aankondiging van de plaatsing van het artikel
  6. Natuurlijk deelt u deze blog ook weer op uw social media

Wilt u het nog gemakkelijker maken?

Schrijf een goed stuk content, inclusief een pakkende visual of video en deel deze op Facebook, Twitter of Linkedin en ondersteun uw post met “promoted post” advertising mogelijkheden die inmiddels elk social media kanaal wel biedt. Ook hier geldt: ongeveer €5 per 1.000 vertoningen is reëel, B2B op Linkedin ligt iets hoger.

Naast deze relatief eenvoudig content marketing zijn er natuurlijk nog veel meer mogelijkheden om vanuit communicatie strategie, concept invulling te geven aan uw content marketing. SDIM is specialist op het gebied van content marketing strategie, SEO en organisatie populariteit en website autoriteit. Neem graag contact op voor een intake of een sparring sessie.

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.