Google Ads campagnes

Het Google Merchant Center: alles wat je moet weten

HomeHelpcentrumGoogle Ads campagnesHet Google Merchant Center: alles wat je moet weten

Wie wil adverteren op Google Shopping kan er niet omheen: het Google Merchant Center. Maar wat is het nou precies? Het Google Merchant Center is het platform waarop u als webshopeigenaar uw productaanbod kunt uploaden naar Google. Met als uiteindelijk doel om uw webshop- en productinformatie door te zetten naar de advertentieplatformen van Google zoals bijvoorbeeld Google Shopping.

Hoe werkt het Google Merchant Center?

Als u als adverteerder uw productaanbod wilt uploaden naar Google, dan begint u allereerst met het aanmaken van een Merchant Center account. U dient hier een aantal basisgegevens in te vullen zoals uw adres, domeinnaam, informatie over verzending (kosten, in welke landen levert u etc.) en u dient aan Google te ‘bewijzen’ dat u daadwerkelijk eigenaar of beheerder van de webshop bent. Dit doet u door een stukje code te plaatsen op de homepage van uw website. Als deze geplaatst is kunt u in het Merchant Center verifiëren dat de code geplaatst is. Let op: dit stukje code mag niet verwijderd worden, want dan zal Google opnieuw om verificatie vragen.

Het uploaden van uw productaanbod

Wanneer u bovenstaande zaken geregeld heeft kunt u vervolgens aan de slag met het uploaden van uw productaanbod. Daarvoor heeft u een zogenaamde (dynamische) productfeed nodig die voldoet aan de specificaties van Google (let op: afhankelijk van het type advertentie dat u gaat inzetten kunnen specificaties afwijken). Een productfeed bevat een overzicht van al uw producten en alle belangrijke kenmerken per product. Denk hierbij aan prijs, producttitel, afbeelding, product-url etc.

Bijna alle content management systemen (CMS) bieden de mogelijkheid om een productfeed uit te draaien. U of uw webbouwer kan daarbij aangeven welke productgegevens in deze productfeed terecht dienen te komen (mits deze uiteraard beschikbaar zijn). De uiteindelijke uitdraai daarvan kunt u vervolgens uploaden naar het Google Merchant Center.

Google biedt een hoop mogelijkheden om uw feed te uploaden. Denk bijvoorbeeld aan een API-koppeling, FTP-server koppelingen of het (handmatig) uploaden van CSV of XML bestanden. De meest gangbare manier is echter om een dynamische xml-feed (dagelijks) automatisch te uploaden.

Wanneer u denkt dat uw feed voldoet aan de specificaties, kunt u deze uploaden en, indien gewenst (wij raden het wel aan), een dagelijkse upload inplannen.

Google Merchant Center Uploadschema

 

Vervolgens krijgt u melding van eventueel ontbrekende (kritieke) informatie. Deze kunt u idealiter aanpassen/tovoegen via uw CMS, maar ook  feedmanagement-tools, zoals Channable, bieden daar mogelijkheden voor.

Advertentiemogelijkheden van het Google Merchant Center

Het Merchant Center wordt voornamelijk gebruikt voor Google Shopping campagnes, maar inmiddels zijn er méér advertentiemogelijkheden waarvoor het Google Merchant Center de basis biedt. Naast Google Shopping kunt u de feeds in het Merchant Center ook gebruiken voor dynamische remarketing of voor het tonen van producten bij uw YouTube video’s of advertenties.

TrueView voor Google Shopping Voorbeeld

Daarnaast is Google in het buitenland aan het testen met de nieuwe Showcase-ads voor Google Shopping. Een type shopping-campagne die voornamelijk gericht is op de oriënterende bezoeker. U kunt hiermee een breder aanbod van uw webshop tonen aan mensen die een oriënterende zoekopdracht hebben gebruikt. Vooralsnog is deze functie niet beschikbaar in Nederland. Voor meer informatie verwijzen we u graag door naar ons blog over Google Shopping Showcase Ads.

Google Merchant Center Productsuggesties

Naast advertentiemogelijkheden biedt het Google Merchant Center ook productsuggesties. Deze tool kan erg handig zijn wanneer u uw assortiment wilt uitbreiden. Google kijkt namelijk naar de typen producten die u verkoopt en vergelijkt dit met het productaanbod van vergelijkbare adverteerders. Als blijkt dat deze adverteerders producten verkopen die u niet verkoopt, voegt Google ze to aan het tabje ‘productsuggesties’. Zie ook onderstaand voorbeeld.

Google Merchant Center Productsuggesties

Hoewel de productsuggesties lang niet altijd interessant zijn, kan het zeker van toegevoegde waarde zijn. Raadpleeg deze tool dus wanneer u bezig bent met assortimentsuitbreiding.

Overige belangrijke informatie

Sinds 2017 is Google verplicht om andere vergelijkingssites (Vergelijk.nl, Beslist etc.) te tonen in de Google Shopping resultaten. Indien u als adverteerder op zowel Google Shopping als bijvoorbeeld Vergelijk.nl adverteert, kunt u er voor kiezen om deze producten uit te sluiten in Google Shopping. Zoals u wellicht al vermoed kunt u dit instellen in het Google Merchant Center.

Tot slot heeft Google in januari 2018 aangekondigd te stoppen met de directe integratie via een aantal content management systemen (CMS). Voorheen konden adverteerders met een Magento, Prestashop of Bigcommerce website een directe koppeling maken met het Google Merchant Center. Vanaf 20 maart 2018 is dat niet meer mogelijk en zullen ook deze adverteerders op de ‘gewone’ manier een productfeed moeten aanleveren.

Hopelijk hebben we u door middel van dit artikel op weg kunnen helpen in het Google Merchant Center. Mocht u verdere vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op