De beste SEO rank tracking tools van 2018 getest


Als je het over SEO resultaten hebt, dan komen de rankings van zoekwoorden ook vaak ter sprake. Het wordt niet aangeraden om uit te gaan van de resultaten die je zelf in de zoekresultaten ziet. Je eigen resultaten worden namelijk voor een groot deel beïnvloed door je eigen locatie en je zoekprofiel (o.a. historie en demografie). Daarnaast kan het ook al snel veel werk worden als je dit zelf handmatig voor honderden zoekwoorden moet doen. Gelukkig zijn er genoeg gratis en betaalde ranking tools die dit werk veel beter doen. Toch blijkt het lastig om de verschillende ranking tools met elkaar te vergelijken. Qua functionaliteiten zul je vaak eerst een account moeten aanmaken om te te zien wat de mogelijkheden zijn. Het kan ook lastig zijn om de prijsstructuur van elke tool te doorgronden. Daarom heeft S&D Interactive Media vorige maand een vergelijking uitgevoerd voor de meest bekende SEO rankings tools. De resultaten direct bekijken.

Verschil in ranking methoden en snelheid

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen de verschillende type ranking methoden. Rank Ranger, Serpfox en Wincher bieden geen mogelijkheid om rankings direct op te halen (op verzoek). Zij controleren periodiek de rankings die je hebt ingesteld, bijvoorbeeld maandelijks, wekelijks of dagelijks. Het grote nadeel is dat je dan soms op een update moet wachten, terwijl je misschien juist op dat moment de meeste actuele rankings wilt ophalen.

Bij Rank Tracker van Link Assistant is het afhankelijk van je eigen internetsnelheid, en eventueel slim gebruik van eigen proxy servers. Als je dat niet hebt en je wilt de rankings controleren van een groot aantal keywords, dan kan het enkele uren duren voordat het resultaat binnen is. Dit is direct ook het grootste nadeel van Rank Tracker. Je dient dan telkens zelf de rankings op te halen. Er is geen automatische manier om dat te doen. Rank Tracker werkt niet web based maar als software die je draait op je eigen pc. Als het gaat om snelheid dat scoort AWR Cloud ook net iets minder dan de overige tools. Bij AWR Cloud lieten de resultaten ook even op zich wachten na het starten van een ranking update, de eerst keer zelfs enkele uren, daarna tot 1 uur.

Lokale rankings

Het ophalen van lokale rankings is tegenwoordig bijna een must. Vooral als je een sterke geografisch focus hebt. Bij bijna alle tools is het mogelijk om een specifieke stad in te stellen. Alleen bij Wincher is het niet mogelijk om een specifieke stad te selecteren.

Maximum aantal keywords

Sommige rankings tools waren als tool minder geschikt voor een SEO agency’s, omdat je daar snel op de limieten kwam van het maximale aantal keywords. Om een eerlijke vergelijking te maken hebben wij bij alle tools de prijs gebaseerd op minimaal 10.000 keywords en dagelijkse ranking updates (waar mogelijk). Bij Wincher en Rank Ranger liepen we al snel tegen het limiet. Deze lijken minder te zijn gericht op het tracken van een grote aantallen keywords.

API toegang

Niet alle ranking tools bieden standaard API toegang. Wat soms wel handig kan zijn wanneer je de rankings wilt toevoegen aan een automatisch rapport of dashboard. Of wanneer je deze data wilt combineren met andere data. Bij Semrush is API toegang alleen mogelijk tegen betaling (extra). Serpfox biedt een kant en klare koppeling met Google Sheets. Wat bijvoorbeeld handig kan zijn wanneer je reporting via Google Data Studio verloopt.

Naam toolRanking methodeSnelheid directAPI
toegang
Lokale rankingsPakket vormExportPrijs per maand
(incl. 10.000 keyword)
SE RankingDagelijks en directenkele secondenonderdeel van SEO
pakket
csv, pdf, xls, html$ 549
Rank RangerDagelijksonderdeel van SEO pakketcsv, pdf, xls, json, google sheet$ 995
SerpfoxDagelijksstandalonecsv,pdf,html$ 300
AccuRankerDagelijks en directenkele secondenstandalonecsv, pdf, xls$ 350
Rank TrackerDirectenkele minutenstandalonecsv, pdf, html$ 40
WincherDagelijks
standalonecsv, pdf$ 375
SemrushDagelijksextra kostenonderdeel van SEO
pakket
csv, pdf, xls$ 1.000
AWR CloudDagelijks en directenkele urenstandalonecsv, pdf, xls, html$ 998

Ahrefs
Dagelijksonderdeel van SEO pakketcsv$ 999

Conclusie

Na de verschillende mogelijkheden en prijzen te hebben vergeleken hebben wij gekozen voor AccuRanker. De interface werkt erg snel en intuïtief. De support was goed en snel. Het enige nadeel is het ontbreken van kant en klare data koppelingen. Waar andere tools dat wel bieden. Bijvoorbeeld een koppeling met Google Sheets. Mocht je dat willen gebruiken dat zul je zelf aan slag moeten met van de gratis te gebruiken API, maar dat vereist wel wat programmeerkennis.

Het kan een voordeel zijn om te kiezen voor een tool is die 100% gericht is op het bijhouden van zoekmachine rankings. Waar enkele andere tools alleen rankings aanbieden als onderdeel van een SEO totaalpakket. Waarbij je de kans hebt voor meer te betalen dan dat je nodig hebt of gebruikt.

Prijstechnisch kwam Rank Tracker van Link Assistant als goedkoopste uit de test, maar dit ook de meest bewerkelijke tool, met als grootste nadeel dat de rankings niet periodiek automatisch kunnen worden opgehaald.

Bekijk ook op onze website: SEO tools overzicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *