De beste SEO rank tracking tools van 2018 getest

HomeBerichtenDe beste SEO rank tracking tools van 2018 getest
Geplaatst 5 februari 2018 - Geschreven door: Thijs

30-04-2019 update: Lees hier de nieuwe rank tracker test van 2019 


Als je het over SEO resultaten hebt, dan komen de rankings van zoekwoorden ook vaak ter sprake. Het wordt niet aangeraden om uit te gaan van de resultaten die je zelf in de zoekresultaten ziet. Je eigen resultaten worden namelijk voor een groot deel beïnvloed door je eigen locatie en je zoekprofiel (o.a. historie en demografie). Daarnaast kan het ook al snel veel werk worden als je dit zelf handmatig voor honderden zoekwoorden moet doen. Gelukkig zijn er genoeg gratis en betaalde ranking tools die dit werk veel beter doen. Toch blijkt het lastig om de verschillende ranking tools met elkaar te vergelijken. Qua functionaliteiten zul je vaak eerst een account moeten aanmaken om te te zien wat de mogelijkheden zijn. Het kan ook lastig zijn om de prijsstructuur van elke tool te doorgronden. Daarom heeft SDIM vorige maand een vergelijking uitgevoerd voor de meest bekende SEO rankings tools. De resultaten direct bekijken.

Verschil in ranking methoden en snelheid

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen de verschillende type ranking methoden. Rank Ranger, Serpfox en Wincher bieden geen mogelijkheid om rankings direct op te halen (op verzoek). Zij controleren periodiek de rankings die je hebt ingesteld, bijvoorbeeld maandelijks, wekelijks of dagelijks. Het grote nadeel is dat je dan soms op een update moet wachten, terwijl je misschien juist op dat moment de meeste actuele rankings wilt ophalen.

Bij Rank Tracker van Link Assistant is het afhankelijk van je eigen internetsnelheid, en eventueel slim gebruik van eigen proxy servers. Als je dat niet hebt en je wilt de rankings controleren van een groot aantal keywords, dan kan het enkele uren duren voordat het resultaat binnen is. Dit is direct ook het grootste nadeel van Rank Tracker. Je dient dan telkens zelf de rankings op te halen. Er is geen automatische manier om dat te doen. Rank Tracker werkt niet web based maar als software die je draait op je eigen pc. Als het gaat om snelheid dat scoort AWR Cloud ook net iets minder dan de overige tools. Bij AWR Cloud lieten de resultaten ook even op zich wachten na het starten van een ranking update, de eerst keer zelfs enkele uren, daarna tot 1 uur.

Lokale rankings

Het ophalen van lokale rankings is tegenwoordig bijna een must. Vooral als je een sterke geografisch focus hebt. Bij bijna alle tools is het mogelijk om een specifieke stad in te stellen. Alleen bij Wincher is het niet mogelijk om een specifieke stad te selecteren.

Maximum aantal keywords

Sommige rankings tools waren als tool minder geschikt voor een SEO agency’s, omdat je daar snel op de limieten kwam van het maximale aantal keywords. Om een eerlijke vergelijking te maken hebben wij bij alle tools de prijs gebaseerd op minimaal 10.000 keywords en dagelijkse ranking updates (waar mogelijk). Bij Wincher en Rank Ranger liepen we al snel tegen het limiet. Deze lijken minder te zijn gericht op het tracken van een grote aantallen keywords.

API toegang

Niet alle ranking tools bieden standaard API toegang. Wat soms wel handig kan zijn wanneer je de rankings wilt toevoegen aan een automatisch rapport of dashboard. Of wanneer je deze data wilt combineren met andere data. Bij Semrush is API toegang alleen mogelijk tegen betaling (extra). Serpfox biedt een kant en klare koppeling met Google Sheets. Wat bijvoorbeeld handig kan zijn wanneer je reporting via Google Data Studio verloopt.

Naam tool Ranking methode Snelheid direct API
toegang
Lokale rankings Pakket vorm Export Prijs per maand
(incl. 10.000 keyword)
SE Ranking Dagelijks en direct enkele seconden onderdeel van SEO
pakket
csv, pdf, xls, html $ 549
Rank Ranger Dagelijks onderdeel van SEO pakket csv, pdf, xls, json, google sheet $ 995
Serpfox Dagelijks standalone csv,pdf,html $ 300
AccuRanker Dagelijks en direct enkele seconden standalone csv, pdf, xls $ 350
Rank Tracker Direct enkele minuten standalone csv, pdf, html $ 40
Wincher Dagelijks
standalone csv, pdf $ 375
Semrush Dagelijks extra kosten onderdeel van SEO
pakket
csv, pdf, xls $ 1.000
AWR Cloud Dagelijks en direct enkele uren standalone csv, pdf, xls, html $ 998

Ahrefs
Dagelijks onderdeel van SEO pakket csv $ 999

Conclusie

Na de verschillende mogelijkheden en prijzen te hebben vergeleken hebben wij gekozen voor AccuRanker. De interface werkt erg snel en intuïtief. De support was goed en snel. Het enige nadeel is het ontbreken van kant en klare data koppelingen. Waar andere tools dat wel bieden. Bijvoorbeeld een koppeling met Google Sheets. Mocht je dat willen gebruiken dat zul je zelf aan slag moeten met van de gratis te gebruiken API, maar dat vereist wel wat programmeerkennis.

Het kan een voordeel zijn om te kiezen voor een tool is die 100% gericht is op het bijhouden van zoekmachine rankings. Waar enkele andere tools alleen rankings aanbieden als onderdeel van een SEO totaalpakket. Waarbij je de kans hebt voor meer te betalen dan dat je nodig hebt of gebruikt.

Prijstechnisch kwam Rank Tracker van Link Assistant als goedkoopste uit de test, maar dit ook de meest bewerkelijke tool, met als grootste nadeel dat de rankings niet periodiek automatisch kunnen worden opgehaald.

Bekijk ook op onze website: SEO tools overzicht

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op

10 Comments

 • Volgens mij kloppen de prijzen in jullie vergelijking niet. Ik heb deze vergelijking ook al eens gemaakt en kom op heel andere getallen.

  Zo kost AWRCloud zeker geen 1K/mnd met 10K keywords; voor 15K keywords betaal je $199.

  Jullie keuze AccuRanker kost met die hoeveelheid keywords maar liefst $549 per maand, bijna 3 keer zoveel.

 • Hoi Wouter, bedankt voor je reactie.

  Ik denk dat je een ding over het hoofd ziet, dat zal ik uitleggen. Sowieso goed om te benadrukken dat dit onderzoek een momentopname betreft, de prijzen van de pakketten fluctueren. Zo zie ik bijvoorbeeld dat Accuranker met 10.000 keywords op dit moment geen $ 350 maar $ 399 kost. Ze hebben de prijzen intussen dus verhoogd.

  Wat het een uitdaging is bij het vergelijken van de prijzen is de soms ondoorzichtige prijsopbouw. AWR Cloud is daar een goed voorbeeld van. Op de prijzenpagina staat dat het Enterprise pakket à $ 499 inclusief 35.500 keyword is.

  Maar er zit een addertje onder het gras. Bij 35.500 keywords worden de rankings 1 keer per week geupdate. Wil je dagelijkse updates (waar we in dit artikel voor gekozen hebben), dan kun je voor $ 499 slechts 5.070 keywords tracken. Om 10.000 keywords dagelijks te tracken heb je dus 2 x een Enterprise pakket nodig. Dat komt neer op $ 998 zoals vermeld in de tabel hierboven.

  Dit staat helaas niet toegelicht op de prijzenpagina zelf, maar dat kun je hier terugvinden:
  https://www.advancedwebranking.com/cloud/docs/subscription.html

 • Bedankt voor het mooie overzicht! Is er ook veel verschil in kwaliteit? We gebruiken zelf Wincher, maar merken dat de rankings vaak niet kloppen. Hoe is jullie ervaring met andere tools?

  • Hoi Coen. Interessante vraag. Het verschil in kwaliteit zit vooral in de mogelijkheden van de tools. Wincher is qua functionaliteiten erg basic. Voor sommige klanten juist handig, omdat het simpel en overzichtelijk werkt. Wij gebruiken zelf Accuranker vanwege de prijs/kwaliteit verhouding. Er zitten bovendien veel geavanceerde mogelijkheden in. Wat voor ons bijvoorbeeld heel handig is: de mogelijkheid om rankings direct in rapportages te laden. Wij gebruiken het i.c.m. reporting van Google Data Studio.

   Hoe stellen jullie vast of de rankings wel of niet kloppen? Soms kan een afwijking in rankings ook zitten in verschil van device/locatie/zoekgeschiedenis. Als je ons een concreet voorbeeld (zoekterm) stuur via info@sdim.nl dan kunnen we even met jullie meekijken.

 • Hoi Jan. Bedankt voor je reactie en goed gezien. Wij hebben n.a.v. de vergelijkingstabel in dit artikel gekozen voor AccuRanker. We hebben een feitelijke vergelijking gemaakt van de verschillende tools. Daarin kwam voor ons AccuRanker er als beste uit. Het kan zijn dat dit voor iemand anders niet de meest geschikte tool zou zijn. We hebben uitgelegd waarom wij hebben gekozen voor AccuRanker.

  We hopen dat lezers van dit artikel de vergelijkingstabel ook nuttig vinden. Want het kan best lastig zijn om verschillende tools met elkaar te vergelijken. Mocht je feitelijke onjuistheden zien in het tabel of in dit artikel, dan horen we het ook graag.

 • Hoi Sander. Goeie vraag. MOZ hoort sowieso in het rijtje van de grote allround SEO tools. Ten tijden van het schrijven van dit blog was de informatie over hun Rank Tracker tool erg summier. En nu nog steeds trouwens:
  https://moz.com/products/pro/rank-tracking

  We zijn bezig met een geupdatet 2019 versie van dit Rank Tracker overzicht. We zullen dan zeker proberen om MOZ hierin mee te nemen.

  Wat zijn jouw ervaringen met de Rank Tracker van MOZ?

 • Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.