Getest: de beste SEO ranking tools 2019

HomeBerichtenGetest: de beste SEO ranking tools 2019
Geplaatst 29 april 2019 - Geschreven door: Thijs

Alle rank trackers vergeleken
Wij vergeleken 20 verschillende rank tracking tools.

Anno 2019 zijn er veel aanbieders van rank tracking tools. Goed nieuws voor SEO-ers en website-eigenaren, want dit betekent meer keuze, van eenvoudig tot high-end. Maar de ene tracking tool is de andere niet. En de prijsstructuur is niet altijd transparant. Daarom hebben wij dit jaar weer de verschillende aanbieders op een rijtje gezet. Wij vergeleken 20 tracking tools, op o.a. prijs, update frequentie en overige mogelijkheden.

Ga direct naar de resultaten >>

 

Wat zijn rank tracking tools?

Voor iedereen die zich bezig houdt met organisch vindbaarheid (SEO) zal het een bekend probleem zijn. Je wilt weten hoe goed jouw website in Google presteert t.o.v. concurrenten. Je kunt dit natuurlijk snel doen door in Google de zoekterm in te tikken en jouw website op te zoeken in de zoekresultaten:

Maar het handmatig controleren van zoekresultaten heeft een aantal nadelen:

  1. De resultaten worden beïnvloed door je persoonlijke zoekhistorie. Dus dit geeft geen reëel beeld van de ‘werkelijkheid’.
  2. Je kunt incognito zoeken, waarmee je het probleem van je persoonlijke zoekhistorie oplost, maar dan zal je IP-adres locatie zal nog steeds een factor zijn in de zoekresultaten. Is je bedrijf bijvoorbeeld fysiek gevestigd in Akersloot en ga je met een IP-adres locatie in Akersloot in Google zoeken op een relevante zoekterm, dan is de kans groot dat Google jouw bedrijf hoger weergeeft in de rankings.
  3. Wil je 100 zoekwoorden handmatig controleren, dan wordt dit een tijdrovende klus. Want je zult soms ook verder moeten klikken naar de tweede of derde pagina om je eigen zoekresultaat terug te vinden.
  4. Je wilt de positie kunnen benchmarken met een eerder resultaat of een nulmeting. Nu kon je dit telkens zelf opschrijven in een spreadsheet, maar het scheelt natuurlijk veel tijd als de software dit automatisch voor je doet.

De oplossing: gebruik de juiste rank tracking tool. In sommige tools is het zelfs mogelijk om de rankings te differentiëren naar land, taal en plaatsnaam. Maar ook specifieke rankings voor mobiel of desktop resultaten. En aantal tools leveren ook API toegang, zodat je de resultaten gemakkelijk kunt integreren in je eigen rapportage of in een management dashboard.

20 verschillende tools

Via een LinkedIn post hebben we SEO-ers gevraagd wat hun favoriete ranking tools waren, om zo onze eigen lijst verder aan te vullen. Daar kwamen de volgende suggesties uit:

  • Serpwatcher van Mangools
  • SEO Rank Monitor
  • Morningscore

Hiermee kwamen we op een redelijk complete lijst van 20 rankings tools. Sommige ranking tools zijn onderdeel van een groter SEO pakket. Waarbij in de maandelijks prijs ook een aantal andere SEO tools zitten geïntegreerd. Zoals bijvoorbeeld in MOZ, Ahrefs, Semrush. Dit zijn redelijk prijzige pakketten, die als nadeel hebben dat je wellicht voor functionaliteiten betaalt die je niet direct gebruikt of nodig hebt. Wij hebben dit in de resultaten vermeld in een aparte kolom.

On demand updates, frequentie en snelheid

Het is niet bij alle tools mogelijk om de rankings dagelijks te laten updaten. Bij sommige aanbieders (bijvoorbeeld Rank Watch) betaal je extra om i.p.v. wekelijks dagelijkse rankings te updaten. Ahrefs, Semrush en MOZ werken de rankings bij op wekelijkse basis. Dit kan een nadeel zijn als je midden in een optimalisatie zit en je direct wilt weten wat de effecten zijn op de zoekresultaten. Je zult dan enkele dagen moeten wachten op bijgewerkte resultaten.

Wil je nog sneller? Sommige tools bieden de mogelijkheid om de rankings ‘on demand’ bij te werken. De posities worden dan direct bijgewerkt. We hebben hebben per tool in het overzicht vermeld of het mogelijk is om rankings ‘on demand’ te updaten.

We hebben ook in een aparte kolom voor elke tool vermeld hoe snel rankings worden opgehaald. Dit is getest bij het toevoegen van 10 nieuwe keywords. De tools die iets meer tijd nodig hadden waren Woorank, Serpwatcher en MOZ. Daar duurde het enkele uren om de rankings te verzamelen.

Bij Rank Tracker van Link Assistant is de snelheid afhankelijk van je eigen internetsnelheid, en eventueel slim gebruik van eigen proxy servers. Als je dat niet hebt en je wilt de rankings controleren van een groot aantal keywords, dan kan het enkele uren duren voordat het resultaat binnen is. Dit is direct ook het grootste nadeel van Rank Tracker. Je dient dan telkens zelf de rankings op te halen. Er is geen automatische manier om dat te doen. Rank Tracker werkt niet web based maar als software die je draait op je eigen pc. Dit is ook gelijk het grootste nadeel van Rank Tracker van Link Assistant. De lage maandelijkse kosten zijn hier juist weer een voordeel.

Prijs

Om een eerlijke prijsvergelijking te maken zijn we bij alle tools uitgegaan van de prijs per maand bij dagelijks tracken van 1.000 keywords, met 1 device, op 1 locatie en in 1 zoekmachine.

De resultaten

Hieronder vind je de resultaten van onze vergelijking per tool, peildatum maart 2019.

Naam tool Update dagelijks Update on demand Snelheid
(10 kw)
Incl. gratis API Pakket vorm Extra info Prijs (incl. 1.000 kw’s)
Ahrefs     enkele minuten   onderdeel van SEO pakket €160 p/m
Accuranker     enkele seconden

 
standalone € 70 p/m
Dyno Mapper     enkele minuten   onderdeel van SEO
pakket
Support (via web form) reageerde niet bij
support verzoek.
€ 43 p/m
SEO Profiler     enkele minuten

  onderdeel van SEO
pakket
€ 70 p/m
Semrush     enkele minuten   onderdeel van SEO
pakket
De eerste 60 dagen dagelijks, daarna wekelijkse
update. Support reageerde na 11 dagen op support verzoek.
€ 176 p/m
Woorank     enkele uren   onderdeel van SEO
pakket
€ 249 p/m
Advanced Web Ranking     enkele minuten   onderdeel van SEO
pakket
€ 88 p/m
Rankwatch     enkele minuten   onderdeel van SEO
pakket
€ 88 p/m
Wincher     enkele seconden   standalone € 33 p/m
Serpwoo     enkele minuten  
standalone € 88 p/m
Serpfox     enkele seconden   standalone  Support (via e-mail) reageerde niet bij support verzoek. € 44 p/m
Rank Ranger     enkele minuten   onderdeel van SEO pakket Support reageerde na 9 dagen op support verzoek. € 105 p/m
SE Ranking     enkele minuten   onderdeel van SEO pakket € 79 p/m
Rank Tracker     enkele minuten   onderdeel van SEO pakket Werkt alleen als desktop install, handmatig updaten,
eigen proxy nodig.
€ 18 p/m
Ranktrackr     enkele seconden   standalone € 61 p/m
SEO Rank Monitor     enkele minuten   standalone € 43 p/m
Positionly     enkele minuten  
standalone € 100 p/m
Serpwatcher     enkele uren  
onderdeel van SEO pakket € 115 p/m
Morningscore     enkele seconden   onderdeel van SEO pakket € 133 p/m
MOZ Rank Tracker     enkele uren   onderdeel van SEO pakket € 160 p/m

Conclusie

De goedkoopste tool om te gebruiken zou Rank Tracker van Link Assistant zijn. Maar deze vereist wel een ingewikkelde setup, met proxy’s om 1.000 keywords te kunnen tracken. Prijstechnisch komt Wincher op een tweede plek. Een betaalbaar ranking tool met weinig extra opties, die daarom eenvoudig in het gebruik is.

Aan de bovenkant qua maandelijkse kosten zitten MOZ, Woorank, Ahrefs en Semrush. Maar hierbij moet worden opgemerkt dat je veel SEO extra tools krijgt die bij de prijs inbegrepen zitten. Een groot nadeel daarvan is dat dat focus niet op de ontwikkeling van rankig tool lijkt te liggen. MOZ, Ahrefs en Semrush bieden alleen wekelijkse updates aan. Woorank biedt wel dagelijkse updates aan, maar is met € 249,- per maand veruit de duurste tool in onze vergelijking.

Als je opzoek bent naar een standalone ranking tool, met veel mogelijkheden, dan komt wat ons betreft AccuRanker als beste uit de test. Hier is het mogelijk om ‘on demand’ keywords bij te laten werken, naast de dagelijkse update. Het bijwerken van keywords werkt bovendien snel, in onze test in minder dan een minuut. De maandelijkse kosten bedragen € 70,- voor 1.000 keywords. Hier zit gratis gebruik van de API bij inbegrepen.

Meer SEO tools?

Bekijk ook op onze website: SEO tools overzicht

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.