SDIM bereidt je voor op de volgende fase van analytics met 5 essentiële tips voor een vloeiende migratie van Universal Analytics naar GA4

Optimaliseer je website met deze 5 praktische tips voor Google Analytics 4

Maak een soepele overgang naar Google Analytics 4: 5 essentiële tips van data specialist Swen. Blijf voorop lopen in webanalyse nu Universal Analytics op 1 juli 2023 wordt uitgefaseerd.

HomeBerichtenOptimaliseer je website met deze 5 praktische tips voor Google Analytics 4
Geplaatst 15 juni 2023 - Geschreven door: Swen Alant

Optimaliseer je website met deze 5 praktische tips voor Google Analytics 4

De einddatum voor het uitfaseren van Universal Analytics (UA) komt steeds dichterbij en daarom is het tijd om over te stappen naar Google Analytics 4 (GA4), de huidige meetoplossing van Google. Universal Analytics blijft gegevens verzamelen totdat het in juli 2023 wordt uitgefaseerd en daarna blijven gegevens minimaal 6 maanden toegankelijk.

In deze blog gaan we er inmiddels vanuit dat je de overstap naar GA4 al gemaakt, maar nog niet helemaal thuis bent in het nieuwe speeltje van Google. Nog niet overgestapt? Nemen we je niet kwalijk, je bent nog optijd. Neem contact op met onze specalisten om te kijken wat er voor nodig is om over te stappen. 

GA4 brengt een tal nieuwe functies met zich mee, en net als met UA vereist dit een inrichting om deze optimaal te kunnen gebruiken. Wij zijn er voor je om te zorgen dat jij de nieuwste functies en mogelijkheden uit GA4 meeneemt om je te helpen beter inzicht te krijgen in het gedrag van gebruikers. 

Hier zijn 5 praktische tips die wij als data experts zelf gebruiken bij het migreren van UA naar GA4:

Tip 1: Verleng de opslagduur van gegevens

Standaard slaat GA4 de gegevens van je websitebezoekers slechts 2 maanden op, maar je kunt dit verlengen tot 14 maanden. Dit is een belangrijke stap, omdat het je meer inzicht geeft in de prestaties van je website en je helpt betere beslissingen te nemen op basis van langere termijn trends. Zorg ervoor dat je deze instelling aanpast voordat je begint met het verzamelen van gegevens in GA4.

Je kunt op de volgende manier de opslagduur van je gebruikergegevens verlengen: Ga naar analytics.google.com en log in met je account gegevens. Eenmaal ingelogd klik op de “beheerder” knop links onderin het screen. In de property kolom klik je op “Gegevensinstellingen”. Klik vervolgens op “Bewaring van gegevens” en selecteer “14 maanden”. Klik daarna op “Opslaan”. 

Tip 2: Maak gebruik van Enhanced Measurement

GA4 biedt Enhanced Measurement waarmee je extra gegevens kunt verzamelen zonder extra code op je website te hoeven plaatsen. Dit bespaart tijd en moeite, terwijl je toch belangrijke gegevens kunt verzamelen. Gebruik bijvoorbeeld Enhanced Measurement om automatisch het aantal klikken op telefoonnummers en e-mailadressen bij te houden.

Activeer als volgt je enhanced measurements: Ga naar analytics.google.com en log in met je account gegevens. Eenmaal ingelogd klik op de “beheerder” knop links onderin het screen. In de property kolom klik je op “Gegevensstreams”. Klik vervolgens op het domein waarvoor je Enhanced measurements wil activeren en vink “Verbeterde meting” aan. 

Tip 3: Pas de report identiteit aan

Een andere belangrijke instelling die je moet aanpassen is de rapportage-identiteit. In Universal Analytics was deze gebaseerd op het client-ID, wat betekende dat één bezoeker meerdere ID’s kon hebben op verschillende apparaten of browsers. In GA4 kun je de rapportage-identiteit instellen op apparaatgebaseerd. Hierdoor heeft elke bezoeker slechts één ID, ongeacht het apparaat of de browser. Dit biedt waardevolle inzichten in het gedrag van dezelfde bezoeker op verschillende apparaten en browsers, wat nuttig is voor je marketingstrategie. Door deze instelling aan te passen, krijg je meer nauwkeurige analyses en inzichten.

Je kunt je report identiteit op de volgende manier aanpassen: Ga naar analytics.google.com en log in met je account gegevens. Eenmaal ingelogd klik op de “beheerder” knop links onderin het screen. In de property kolom klik je op “Identiteit voor rapportage”. Klik vervolgens op “Alles tonen” en selecteer “Apparaatgebaseerd”. 

Tip 4: Activeer het search console rapport

Een waardevolle tip voor het optimaliseren van je GA4-implementatie is het activeren van het Search Console-rapport. Door het Search Console-rapport te integreren met je GA4-property, krijg je diepgaande inzichten in de organische zoekresultaten van je website.

Dit rapport biedt informatie over zoekopdrachten die hebben geleid tot vertoningen van je website in de zoekresultaten, de gemiddelde positie van je pagina’s, klikken, click-through-ratio’s (CTR) en meer. Hiermee kun je het zoekverkeer beter begrijpen en belangrijke optimalisatiekansen identificeren.

Om het Search Console-rapport te activeren, Ga naar analytics.google.com en log in met je account gegevens. Eenmaal ingelogd klik op “rapporten” binnen je GA4-property. Navigeer naar de “Bibliotheek” en scroll vervolgens naar rechts. Klik op de 3 ronde bolletjes bij het Search console rapport om deze te activeren.

Tip 5: Definieer je aangepaste dimensies

Een belangrijke tip voor optimaal gebruik van GA4 is het instellen van aangepaste dimensies. Aangepaste dimensies stellen je in staat om specifieke gegevens en eigenschappen van gebruikers of gebeurtenissen op je website te volgen en analyseren.

Door aangepaste dimensies te definiëren, kun je relevante informatie vastleggen, zoals demografische gegevens, gebruikerssegmenten of andere aangepaste informatie die belangrijk is voor jouw bedrijf.

Om aangepaste dimensies in te stellen, ga je naar analytics.google.com en log in met je account gegevens. Eenmaal ingelogd klik je op “beheer”. Binnen de beheerdersinstellingen van je GA4-property navigeer je naar het gedeelte “Aangepaste definities” in het linkerzijmenu. Klik op “Aangepaste dimensies” en vervolgens op “Nieuwe dimensie maken”. Geef je dimensie een naam en kies het type dimensie dat het beste past bij de gegevens die je wilt vastleggen.

Bonus Tip: Maak gebruik van machine learning

GA4 maakt gebruik van machine learning om voorspellingen te doen over gebruikersgedrag en om automatisch interessante inzichten te presenteren in je rapporten. Door deze inzichten te gebruiken, kun je betere beslissingen nemen en je website of app optimaliseren. Ook maakt machine learning het mogelijk om anomaliedetectie toe te passen, waardoor je afwijkingen in je gegevens kunt opsporen en snel kunt reageren op potentiële problemen.

Daarnaast biedt machine learning geautomatiseerde doelgroepsegmentatie, waarbij gebruikers op basis van gedrag, interesses en kenmerken automatisch worden ingedeeld in relevante doelgroepen. Dit stelt je in staat om gepersonaliseerde marketinginspanningen te leveren en waardevolle content aan specifieke doelgroepsegmenten te bieden.Door machine learning in GA4 te benutten, kun je betere beslissingen nemen, je website of app optimaliseren en het meeste halen uit je gegevens. Bespaar tijd, verkrijg waardevolle inzichten en maximaliseer de mogelijkheden van GA4 met behulp van machine learning.

Conclusie

Het migreren van Universal Analytics naar GA4 kan een uitdagend proces zijn, maar het biedt ook nieuwe mogelijkheden en voordelen voor het verzamelen van gegevens en het analyseren van gebruikersgedrag. Door gebruik te maken van Enhanced Measurement, aangepaste dimensies en machine learning, kun je meer inzichten en waardevolle informatie krijgen over hoe gebruikers zich gedragen op je website of app. Het aanpassen van de report identity-instelling en het verlengen van de opslagduur van gegevens zijn belangrijke stappen om ervoor te zorgen dat je data consistent en nauwkeurig blijft en dat je het maximale uit GA4 haalt.

Het is belangrijk om te onthouden dat de migratie naar GA4 niet alleen gaat om het overbrengen van je huidige gegevens, maar ook om het verkennen van nieuwe mogelijkheden en het verbeteren van je data-analyse. Door de benodigde stappen zorgvuldig te volgen en de instellingen op de juiste manier aan te passen, kun je de voordelen van GA4 ten volle benutten en je bedrijf naar nieuwe hoogten tillen.

Mocht je vragen hebben hoe GA4 ook voor jouw organisatie van belang kan zijn of wil je weten of jou GA4 helemaal up-to-date is, neem dan contact op met onze specialisten.

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op