SEO tip: Bekijk uw website door de ogen van Google

HomeBerichtenSEO tip: Bekijk uw website door de ogen van Google
Geplaatst 18 maart 2015 - Geschreven door: Thijs

google-glassWilt uw weten hoe de Google uw website ziet? Hier is een redelijk eenvoudig trucje voor. In dit artikel zal ik een korte uitleg geven over het belang van content en een eenvoudige manier om naar uw website content te kijken door de ogen van een Googlebot.

Visueel vs tekstueel

Een korte inleiding. Google houdt van kwalitatieve content, tekst dus. Dit was u waarschijnlijk al bekend. Toch zijn er genoeg websites die dit gegeven, bewust of onbewust negeren. Gaat u met SEO aan de slag, dan zult u kritisch naar uw website content moeten kijken. Het kan bijvoorbeeld voor komen dat er op het eerste gezicht redelijk wat tekst op een pagina lijkt te staan. Maar als je beter kijkt blijkt het overgrote deel tekst in de vorm van afbeeldingen te zijn. Wij merken vaak het verschil niet, het menselijke brein interpreteert dit gewoon als leesbare tekst. Maar het is voor de Googlebot (nog) niet mogelijk om de inhoud van een afbeeldingen exact te begrijpen. Google ziet dat er een afbeelding staat, maar interpreteert dit niet als tekst. Dit kan een probleem vormen voor uw vindbaarheid. Bestaat uw pagina voornamelijk uit afbeeldingen, dan is de kans groot dat Google geen idee heeft wat het onderwerp is van de betreffende pagina.

Voorbeeld: zonnepanelen webshop

Bekijk bijvoorbeeld een de homepage van www.zonnepanelen.nl. Deze ziet er als volgt uit:

Screenshot_5

Redelijk wat tekst zo op het eerst gezicht. Maar bekijken we de website door de ogen van een Googlebot, dan ziet dat er zo uit:

Screenshot_4

Probleem

Veel wit, weinig tekst. Het zal voor Google lastig zijn om te begrijpen dat dit de homepage is van een webshop die zonnepanelen verkoopt. Dit is redelijk eenvoudig op te lossen, zonder dat er visueel iets hoeft te veranderen aan de website. Alle tekst die nu in afbeeldingen is opgenomen zal als echte tekst op de website moeten worden geplaatst. Om dit er visueel aantrekkelijk uit laten zien, kan de webbouwer de tekst opmaken met behulp van CSS (Cascading Style Sheets). In principe zou je dan exact dezelfde layout moeten kunnen handhaven.

Hoe kunt u dit voor uw website testen:

 • Stap 1: Navigeer in uw browser naar de pagina die u wilt testen.
 • Stap 2: Kopieer de URL uit de adresbalk.
 • Stap 3: Ga naar Google.nl en plak de URL in de zoekbalk, plaats hier vervolgens de tekst “site:” voor. Dit ziet er dan als volgt uit:
  Screenshot_6
 • Stap 4: Het eerste resultaat is dan als het goed is de pagina die u onder de loep wilde nemen
 • Stap 5: Klik op het groene pijltje naar beneden en klik op “cache”
  Screenshot_8
 • Stap 6: U krijgt nu eerst een HTML versie (visuele weergave) van uw pagina te zien. Klik op “Tekstversie” om de tekstuele versie van de pagina te bekijken:

Screenshot_9

 • Stap 7: U ziet nu alleen de tekst die Google op deze pagina vindt. Als het ware uw website door de ogen van Google.

Screenshot_10

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.