[Video] Waarom is Google Analytics 4 de toekomst?

Je hebt het vast al voorbij zien komen in jouw Analytics, “Ontdek wat er nieuw is in Google Analytics. Maak een Google Analytics 4-property aan……”. Google zegt waar het op staat, de huidige Analytics is onvoldoende toekomst gedreven. En dan met name op het gebied van privacy en cross platform tracking. Google Analytics 4 (GA4) biedt hier uitkomst. Daarnaast stopt Google vanaf 1 Juli 2023 met het ondersteunen van Universal Analytics. In dit blog vertellen we hier meer over.

HomeBerichten[Video] Waarom is Google Analytics 4 de toekomst?
Geplaatst 22 september 2022 - Geschreven door: Swen Alant

Wat is Google Analytics 4?

Het is niet simpelweg de huidige versie van Google Analytics in een modern jasje. Het biedt veel nieuwe features. Sinds de livegang in 2019 (toen nog GA app+web) is er veel veranderd. Met GA4 wil Google gebruiksgemak bieden, zo zie je in één oogopslag data van je bezoekers over meerdere devices.  

Waarom deze nieuwe versie?

De cookieless era, door aangescherpte privacy- en tracking prevention is er een toename in data-gaps van de binnenkomende data in Google Analytics. GA4 zal op basis van machine learning beschikbare data modelleren (predictive audiences). Zo is GA4 toch in staat deze gaps te vullen en betrouwbare inzichten te genereren over uw website bezoekers.

Wat zijn de grote verschillen?:

GA4 introduceert een aantal nieuwe en uitdagende functies en veranderingen, zoals:

Het tracking model: In UA werd gebruikersdata bijgehouden door middel van sessies. Oftewel: de tijd dat een bezoeker op een site zat. GA4 is gebaseerd op gebeurtenissen. Er wordt dus gekeken naar wat een bezoeker doet op de website, op welke pagina’s de bezoeker zich bevindt, waar ze op klikken, welke downloads of aankopen er gedaan worden en hoe ver ze naar beneden scrollen op een pagina. Deze worden alle los van elkaar doorgemeten. Dit vormt de basis om vanuit GA4 data te verzamelen.

Rapporten: van rapporten naar dashboards, GA4 speelt in op de customisatie. Zo kun je de diepte ingaan qua analyses en in één oogopslag de voor jou belangrijke data tonen. De bestaande rapporten zijn gemakkelijk aan te passen maar het is ook mogelijk om nieuwe rapporten aan te maken zoals bijvoorbeeld een landingspagina rapportage of juist specifieke statistieken zoals bouncepercentage toe te voegen. 

Bigquery koppeling: Data die verzameld wordt door Analytics blijft normaal in de tool zelf. Met de koppeling naar bigquery krijg je de mogelijkheid om je data offline op te slaan, zodat je deze eenvoudig kunt filteren, structureren en vervolgens kunt analyseren. Je wordt dus niet beperkt door de limitaties van Google Analytics.

Wanneer is het interessant voor mij om overstappen?

Op 1 Juli 2023 zal Google Analytics 4 de huidige Universal Analytics vervangen. We raden dan ook aan om zo snel mogelijk een Analytics 4 property aan te maken om historische data op te bouwen, het is namelijk niet mogelijk om deze mee te nemen uit een Universal Analytics account. Dit is niet dé oplossing voor de cookieless era, maar wel een absolute must have om je hiervoor klaar te stomen.

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op