Wordt Google Analytics ook in Nederland verboden?

Google Analytics is bijna niet meer weg te denken uit de toolbox van de online marketeer. Toch moeten we het gebruik hiervan niet voor lief nemen en is het verstandig om na te denken hoe we het resultaat van online campagnes en de website in kaart kunnen brengen zónder Google Analytics. In sommige Europese landen is het gebruik van Google Analytics niet meer toegestaan. Dat zou ook voor Nederland kunnen gelden.

HomeBerichtenWordt Google Analytics ook in Nederland verboden?
Geplaatst 7 maart 2022 - Geschreven door: Steven van Eck

Europees toezicht

Het is niet onrealistisch om te denken dat de Autoriteit Persoonsgegevens, privacytoezichthouder in Nederland, met een oordeel komt dat Google Analytics in Nederland in strijd is met de Europese privacywet AVG. Zo heeft de Oostenrijkse privacytoezichthouder (in januari 2022) geoordeeld dat websites met Google Analytics de AVG overtreden. Volgens hen vallen IP-adressen en cookiegegevens onder persoonsgegevens en mogen deze gegevens niet naar de Verenigde Staten worden verstuurd wat nu dus wel gebeurd.

Naast Oostenrijk heeft ook de Franse privacytoezichthouder geoordeeld dat de AVG wordt overtreden bij gebruik van Google Analytics. Data wordt niet voldoende beschermd voordat het naar servers in de Verenigde Staten wordt verstuurd. De maatregelen die Google heeft genomen om Google Analytics veiliger te maken blijken niet voldoende.

Lopend onderzoek Autoriteit Persoonsgegevens

Na het oordeel vanuit Oostenrijk loopt er In Nederland momenteel ook een onderzoek vanuit de Autoriteit Persoonsgegevens waarbij wordt onderzocht of Google Analytics in overtreding is met de AVG. Vanuit de Autoriteit Persoonsgegevens is er een handleiding beschikbaar waarin staat aangegeven welke stappen je moet ondernemen om Google Analytics privacyvriendelijk in te stellen. Aan deze handleiding is sinds kort de volgende paragraaf toegevoegd:

Let op: gebruik Google Analytics mogelijk binnenkort niet toegestaan (13 januari 2022)
De Oostenrijkse privacytoezichthouder rondde in januari 2022 een onderzoek af naar het gebruik van Google Analytics door een Oostenrijkse website.

Google Analytics blijkt volgens de Oostenrijkse toezichthouder in dit onderzochte geval niet aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) te voldoen.

De AP onderzoekt op dit moment twee klachten over het gebruik van Google Analytics in Nederland. Na afronding van dat onderzoek, begin 2022, kan de AP zeggen of Google Analytics nu is toegestaan of niet.

Het is momenteel afwachten wanneer het onderzoek wordt afgerond en wat het oordeel gaat zijn. Wij houden jullie via dit blogbericht uiteraard op de hoogte van nieuwe updates.

En nu?

We wachten met spanning het resultaat af van het lopende onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens. In een gunstig geval mogen we Google Analytics blijven gebruiken en heeft het verder geen gevolgen. Kijkend naar het verbod in Oostenrijk en Frankrijk is er een kans aanwezig dat Google Analytics ook in Nederland niet meer wordt toegestaan. Als steeds meer landen in de EU met een oordeel komen dat Google Analytics niet is toegestaan, dan lijkt het haast ondenkbaar dat Google hier niets mee doet.

Via dit blog houden wij je verder op de hoogte van het onderzoek vanuit de Autoriteit Persoonsgegevens omtrent Google Analytics en de AVG en kijken we uit naar reactie vanuit Google.

Houd dit blog goed in de gaten voor nieuwe updates!

Update 16 maart 2022

Google heeft indirect antwoord gegeven op de besluiten en onderzoeken die lopen vanuit Europa ook al verwijzen ze daar niet naar. Google heeft aangekondigd dat de traditionele Universal Analytics per 1 juli 2023 stopt met het verzamelen van data en we dus alleen nog gebruik kunnen maken van Google Analytics 4. Daarbij stopt Google Analytics 4 (met het oog op de privacy) met het verzamelen van IP-adressen. Met deze aanpassingen voorkomt Google mogelijk een verbod op Google Analytics in Europa.

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op