Uitleg alt attribuut bij afbeeldingen

Wat is een alt-tag?

HomeHelpcentrumBegrippenlijstWat is een alt-tag?

Is het een alt-tag of een alt-attribuut?

De alt-tag (of alt-tekst) refereert naar het stukje html code dat gebruikt wordt om een afbeelding op de website te omschrijven. Alhoewel het vaak een alt-tag wordt genoemd, is het feitelijk het alt-attribuut dat onderdeel is van de <img> tag. Om verwarring te voorkomen, maar het wel bij de juiste naam te noemen, houden we het in deze uitleg bij alt-tekst.

Omdat de crawler van een zoekmachines alleen tekst kan lezen, is het van belang de crawler te vertellen wat er op de afbeelding te zien is. Hier wordt een alt tag voor gebruikt. Bij het crawlen van een pagina door een zoekmachine, leest deze de bestandsnaam van de afbeelding en de alt-tekst. Een juist ingevoerde alt-tekst ziet er als volgt uit:

kantoorgebouw van SDIM in Haarlem

<img src=”kantoor_SDIM.jpg” alt=”kantoorgebouw van SDIM in Haarlem”>

Gebruik van zoektermen in de alt-tekst

In het bovenstaande voorbeeld wordt de crawler van een zoekmachine vertelt dat er een afbeelding met daarop het kantoorgebouw van SDIM op de website staat. Vroeger werd de alt-tekst regelmatig volgestopt met zoektermen om zo beter te scoren in Google. Inmiddels heeft Google hier van geleerd en wordt het vullen van een alt-tekst met zoektermen gezien als spam. Dit kan weer negatieve gevolgen hebben voor de vindbaarheid in Google.

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.