Breadcrumbs betekenis

Wat zijn breadcrumbs?

Breadcrumbs worden getoond als bezoekers door de website heen klikt. Het functioneert als een soort navigatie op de website. De breadcrumbs bestaan uit links en verwijzingen van de huidige pagina en de bovenliggende categorieën tot aan de homepage. Je kunt het vergelijken met een bestand op de computer dat zich in een map bevindt, wat ook weer in een map geplaatst is. Breadcrumbs zorgen voor overzichtelijkheid voor gebruikers en het helpt zoekmachines om door de website heen te crawlen, structuur te ontdekken en om belangrijke pagina’s te herkennen.

HomeHelpcentrumBegrippenlijstWat zijn breadcrumbs?

Waar komt de naam breadcrumbs vandaan?

De term ‘breadcrumbs’ of ‘breadcrumb trail’ kent zijn oorsprong uit het sprookje van Hans en Grietje. Hier lieten de kinderen broodkruimels achter om zo de weg terug naar huis te vinden. De breadcrumbs op een website zijn in feite niet anders. Het geeft op de pagina weer hoe een bezoeker terug kan komen naar de bovenliggende categorieën en de homepage.

 

Breadcrumbs in een website

Breadcrumbs zijn vaak bovenaan de pagina aan de linkerkant te vinden. De gebruiker kan op de links in de breadcrumbs klikken om terug te navigeren naar de bovenliggende categorieën. Een breadcrumb kan op verschillende manieren weergegeven worden. In zijn simpelste vorm wordt het weergegeven door het gebruik van het ‘>’ teken tussen de paden. Het kan per website verschillen wat de scheidingsteken is. Wanneer u bovenaan deze pagina kijkt, ziet u onder de header het pad hoe deze pagina te bereiken is. In dit geval zijn de breadcrumbs voor dit artikel:

Breadcrumbs op een website

Alhoewel de tekens die gebruikt worden voor de breadcrumbs op een website kunnen verschillen, is de essentie op iedere website gelijk. De locatie van de breadcrumbs is vaak onder de omslagfoto, maar kan ook op andere posities, zoals boven de footer, staan.

 

Breadcrumbs en SEO

Breadcrumbs hebben ook waarde voor SEO. De belangrijkste redenen om breadcrumbs te gebruiken zijn:

  • Crawlers maken gebruik van de breadcrumbs om door de website heen te crawlen. Doordat de breadcrumbs links bevatten, kan een crawler deze volgen en zo door de website crawlen.
  • Breadcrumbs linken naar bovenliggende pagina’s, waardoor deze pagina’s veel interne links ontvangen van de pagina’s die hieronder vallen. De crawler komt deze pagina door de interne links dus vaak tegen en begrijpt zo dat het een belangrijke pagina is. Dit komt de verspreiding van de linkwaardes voor SEO ten goede.
  • Breadcrumb zijn handig voor gebruikers zodat zij kunnen navigeren door de website.

 

Breadcrumbs in WordPress

De implementatie van breadcrumbs op een website is doorgaans iets wat kan een developer kan implementeren. Voor WordPress gebruikers is er nog een mogelijkheid. Indien je website gemaakt wordt met WordPress, is het mogelijk de plugin Yoast te gebruiken. Deze SEO plugin kan het development werk uit handen nemen, waardoor je geen developer nodig hebt. Gelukkig zijn op de site van Yoast handleidingen te vinden over hoe je breadcrumbs implementeert door middel van Yoast. Vergeet tevens niet om breadcrumbs Structured data toe te voegen.

 

De best practices van breadcrumbs

Het juist implementeren van breadcrumbs vereist wat aandacht. Er zijn namelijk een aantal voorwaarden waar een goede breadcrumb implementatie aan moet voldoen.

  • Een breadcrumb pad moet consistent zijn. In sommige CMS, zoals Magento, wil het voorkomen dat de breadcrumbs gebaseerd worden op de manier van navigeren door de website. Dat betekent dat de breadcrumbs van de pagina verschillen als je via doorklikken op de pagina belandt, of dat de pagina direct bezocht worden.
  • Het laaste pad in de breadcrumb mag geen link bevatten. Wanneer dit wel het geval is, ontstaat er een loop voor een crawler.
  • Gebruik breadcrumbs maar één keer op een pagina. Dit voorkomt verwarring voor een crawler.
  • Zorg dat breadcrumbs volledig zijn.

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.