Breadcrumbs betekenis

Wat zijn breadcrumbs?

HomeHelpcentrumBegrippenlijstWat zijn breadcrumbs?

De term ‘breadcrumbs’ of ‘breadcrumb trail’ kent zijn oorsprong uit het sprookje van Hans en Grietje. Hier lieten de kinderen broodkruimels achter om zo de weg terug naar huis te vinden. De breadcrumbs op een website zijn in feite niet anders. Het geeft op de pagina weer hoe een bezoeker terug kan komen naar de overkoepelende categorieën en de homepage. Breadcrumbs zijn regelmatig te vinden op website met grote hoeveelheden content zoals webshops. Dit ‘broodkruimel spoor’ kan dan eenvoudig gebruikt worden om terug te navigeren, aangezien ieder onderdeel van de breadcrumb een link naar de desbetreffende pagina bevat. Het gebruik van breadcrumbs op single-page websites is dan ook overbodig.  Een breadcrumb kan op verschillende manieren weergegeven worden. In zijn simpelste vorm wordt het weergegeven door het gebruik van het ‘>’ teken. Maar het per website verschillen wat de scheidingsteken is.

Hoe zien breadcrumbs er uit op een website?

Alhoewel de tekens die gebruikt worden voor de breadcrumbs op een website kunnen verschillen, is de essentie op iedere website gelijk. De locatie van de breadcrumbs is vaak onder de omslagfoto, maar kan ook op andere posities, zoals boven de footer, staan. Wanneer u bovenaan deze pagina kijkt, ziet u onder de header het pad hoe deze pagina te bereiken is. In dit geval zijn de breadcrumbs:

 

Breadcrumbs op een website

Waar zijn breadcrumbs belangrijk?

Breadcrumbs zijn een onderdeel van een website die gecontroleerd wordt tijdens een SEO check. Breadcrumbs zijn handig voor gebruikers, zodat zij kunnen navigeren door de website. Maar ook crawlers maken gebruik van de breadcrumbs om door de website heen te crawlen en onderlinge verhoudingen tussen websites te begrijpen. Daarnaast linken breadcrumbs naar overkoepelende pagina’s, waardoor deze pagina’s die hoger in de hiërarchie staan veel interne links ontvangen en dus veel SEO waarde verkrijgen. Er zijn enkele voorwaardes voor een goede implementatie.

  • Een breadcrumb pad moet consistent zijn. In sommige CMS, zoals Magento, wil het voorkomen dat de breadcrumbs gebaseerd worden op de manier van navigeren door de website. Dat betekent dat de breadcrumbs van de pagina verschillen als je via doorklikken op de pagina belandt, of dat de pagina direct bezocht worden.
  • Het laaste pad in de breadcrumb mag geen link bevatten. Wanneer dit wel het geval is, ontstaat er een loop voor een crawler.
  • Gebruik breadcrumbs maar één keer op een pagina. Dit voorkomt verwarring voor een crawler.

De implementatie van breadcrumbs op een website kan een developer regelen, echter is er nog een mogelijkheid voor websites die WordPress als CMS hebben. Indien je website gemaakt wordt met WordPress, is het mogelijk Yoast te gebruiken. Deze SEO plugin kan het development werk uit handen nemen. Voor meer informatie, zie de handleiding op de website van Yoast. Vergeet tevens niet om breadcrumbs Structured data toe te voegen.

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *