Google Ads campagnes

Wel of niet Analytics doelen importeren in Google Ads?

HomeHelpcentrumGoogle Ads campagnesWel of niet Analytics doelen importeren in Google Ads?

Regelmatig krijgt SDIM de vraag van opdrachtgevers waarom er een Ads conversiecode dient te worden geplaatst op de te meten conversiepagina (bijvoorbeeld: bedankt-contactpagina, bedankt-offertepagina of bedankt-aankooppagina). De doelen worden immers toch al in Google Analytics gemeten? Kunnen we die niet gewoon importeren in Ads?

Verschil in conversie attributie

De reden is dat er een fundamenteel verschil is in de wijze waarop Google Ads en Google Analytics conversie attributie rapporteren. Om te begrijpen waarom SDIM in de meeste gevallen adviseert om gebruik te maken van de Google Ads conversiecode, is het van belang dat u begrijpt wat dit verschil in conversie attributie precies inhoudt.

Google Analytics conversie attributie

In Analytics wordt een doelconversie toegewezen aan de laatste, niet-directe verkeersbron. Zie de tabel voor enkele voorbeelden:

 

First Visit Second Visit Third Visit (Conversion to Goal Which Medium Reported?
CPC Organic Referral Referral
CPC Organic CPC CPC
CPC Organic Direct Organic
Organic CPC Referral Referral
Organic CPC CPC CPC
Organic CPC Direct CPC
Direct CPC Referral Referral
Direct CPC CPC CPC
Direct CPC Direct CPC

 

Google Ads conversie attributie

Een conversie die wordt gemeten aan de hand van de geplaatste Google Ads conversiecode, wordt daarmee binnen Ads toegewezen aan het laatste Google Ads zoekwoord, ook als de site daarna is bereikt via een andere bron. Zie ook hier weer een tabel met enkele voorbeelden:

First Visit Second Visit Third Visit (Conversion to Goal) Which Medium Reported?
CPC keyword 1 Organic Direct CPC keyword 1
CPC keyword 1 CPC keyword 2 Organic CPC keyword 2
CPC keyword 1 Organic CPC keyword 2 CPC keyword 2
Organic CPC keyword 1 CPC keyword 2 CPC keyword 2

In veel gevallen komt het dus voor dat Analytics en Ads een conversie toewijzen aan dezelfde verkeersbron. Echter, indien een bezoeker eerst via Ads uw website bezoekt en vervolgens converteert naar aanleiding van een bezoek via Organic, wordt deze conversie in Analytics toegewezen aan Organic en in Ads aan uw Ads campagne.

Plaats een Ads conversie code

SDIM is van mening dat u door het plaatsen van een Google Ads conversiecode de meeste data over de toegevoegde waarde van uw Ads campagne verkrijgt. Hoewel de daadwerkelijke conversie in sommige gevallen wellicht officieel aan een latere verkeersbron dient te worden toegewezen, heeft uw Ads campagne hier daadwerkelijk invloed op gehad. Wanneer u doelen uit Analytics had geïmporteerd, zou deze toegevoegde waarde compleet worden genegeerd, wat betekent dat u wellicht verkeerde beslissingen neemt in uw Ads biedingsstrategie. Is het niet zonde als u zoekwoorden afbiedt vanwege het feit dat ze nooit converteren, terwijl ze wel degelijk een bijdrage hebben gehad aan conversies via andere verkeersbronnen? Hoewel u er dus rekening mee moet houden dat een in Ads gemeten conversie wellicht niet altijd een dírecte conversie is geweest, is SDIM van mening dat de toegevoegde waarde hoe dan ook in Ads moet worden gemeten.

Daarnaast kan er een behoorlijk grote vertraging ontstaan op het moment dat u doelen importeert uit uw Google Analytics account. Dit heeft als groot nadeel dat u bij de optimalisatie van uw campagne niet dírect kan inspringen in belangrijke wijzigingen in het zoekgedrag van de consument. De kans dat u over onvoldoende data beschikt bij het op- en afbieden van belangrijke zoektermen is groot. Hoewel Google oorspronkelijk aangaf dat de vertraging zo’n 24 uur kon duren, blijkt uit ervaring dat deze zeker wel 72 uur kan duren. Veel te lang voor een zo goed mogelijke Ads campagne optimalisatie!

Toch doelen importeren uit Analytics?

Natuurlijk zijn er ook situaties denkbaar waarin we u wél adviseren uw Analytics doelen te importeren in Ads. Zo heeft Analytics de mogelijkheid om bijvoorbeeld Events of Gemiddelde Tijd op de Site als doelconversie in te stellen. Dit is een mogelijkheid die Ads niet kent en zou daarom een gegronde reden zijn om deze in Analytics in te stellen doelconversies te importeren in Ads.

In enkele (zeldzame) gevallen is het écht niet mogelijk (bijvoorbeeld om technische redenen) om een Google Ads conversie te laten plaatsen op uw website. Ook in dat geval biedt de mogelijkheid tot het importeren van Analytics doelen in Ads een uitstekende oplossing.

Een ander verschil tussen Ads en Analytics is het feit dat de cookietijd van beide meetinstrumenten verschilt. Voor elke organisatie heeft de ene meetvorm de voorkeur boven de andere, waarvoor wij speciaal voor u kijken wat het voordeel voor uw organisatie en online campagnes is.

Campagne attributie

Overigens blijft hiermee natuurlijk altijd de discussie bestaan in hoeverre u omzet aan uw verschillende online campagnes moet toewijzen. Welke campagne krijgt de waarde van een binnengehaalde conversie toebedeeld? Volgens SDIM is de campagne attributie per organisatie en online doelstelling geheel op maat. Op Marketingfacts staat een interessant artikel over campagne attributie. Met de nieuwe Google Analytics Multi Channel funnels is hier ook via niet duurbetaalde web statistieken programma’s in elk geval al veel meer informatie over.

Vraag gerust de Ads en Analytics medewerkers van SDIM naar een advies over hoe ú uw tracking kunt regelen. Wij geven u graag een advies op maat.

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op