Accelerated Mobile Pages (AMP): wij zijn enthousiast

HomeBerichtenAccelerated Mobile Pages (AMP): wij zijn enthousiast
Geplaatst 6 oktober 2016 - Geschreven door: Bart Wagener

Het logo van AMP

Het Accelerated Mobile Pages project (AMP) kan ervoor zorgen dat uw gebruikers niet meer hoeven te wachten op trage mobiele content! Klinkt goed toch? Wij vinden van wel. Daarom leggen we in deze blog uit wat het is, wat de mogelijkheden zijn en waarom u het liever vandaag dan morgen implementeert op uw website!

Wat zijn Accelerated Mobile Pages?

AMP is kort door de bocht een ‘nieuw’ soort HTML dat volledig ingericht is op een snelle laadtijd op mobiele apparaten. Dat doet het door stukjes traditionele HTML die vertragend kunnen werken simpelweg te verbieden. Aan de andere kant versnelt de techniek pagina’s door code elementen toe te voegen.

Even een stukje technische achtergrond. Sla het onderstaande gerust over naar het stuk waarin we u vertellen waarom AMP een must have is geworden. Accelerated Mobile Pages bestaan hoofdzakelijk uit drie elementen: AMP HTML, AMP JS en AMP CDN.

  1. AMP HTML: gewone HTML met beperkingen die betrouwbare performance moeten garanderen en uitbreidingen die rijke content mogelijk maken;
  2. AMP JS: deze library verzekert een pagina die snel laadt. Dat doet het door rekening te houden met “best performance practices”. Eén van de voornaamste: asynchroom laden van externe hulpbronnen;
  3. AMP CDN: dit optionele element zorgt voor een snellere levering van packages. Het is een CDN op proxy-basis die AMP-HTML ophaalt, cached en automatisch optimaliseert voor snelheid. Dat alles via HTTP 2.0.

In gewone mensentaal is AMP de hipste nieuwe techniek die voor bloedsnelle pagina’s op mobiele apparaten zorgt.

Waarom AMP implementeren op uw site een goed idee is

Een trage mobiele website is een conversiekiller. Volgens een onderzoek van SOASTA vergroot je de kans op een conversie al met 27% als je pagina 1 seconde sneller laadt. Bovendien wordt gebruiksvriendelijkheid en dus ook de snelheid van website een steeds belangrijkere rankingfactor. Dus ook voor SEO kunnen Accelerated Mobile Pages van waarde zijn. Collega Mark Piket schreef eerder ook al over het belang van een goede mobiele website.

Dat een snelle (mobiele) website beter werkt mag anno 2016 geen verrassing meer zijn. Een website sneller maken is helaas niet altijd even makkelijk. Accelerated Mobile Pages bieden hier een goed en overzichtelijk framework voor met uitgebreide documentatie en ondersteuning vanuit bijvoorbeeld de Google Search Console. Deze pagina’s worden de komende tijd “the next big thing” op het vlak van snelheid op mobile devices.

Probeer zelf AMP

Accelerated Mobile Pages zijn inmiddels uitgerold in Nederland en een aantal grote nieuwswebsites maken er al gretig gebruik van. De kans is groot dat u ondertussen al een paar van deze pagina’s onder ogen hebt gehad. U herkent de pagina’s aan het logo linksonder artikelen in de nieuws carrousel.

Een voorbeeld van het AMP icoon dat u onder een AMP bericht zult vinden in de zoekresultaten

Google is groot fan van AMP. Resultaten zijn al enige tijd beschikbaar in de Search Console (die eerder pro-actief gebruikers tipte over het bestaan ervan). Hoewel de zoekmachine officieel aangeeft dat er geen voorrang gegeven wordt aan deze pagina’s valt het ons op dat de nieuwscarousel gedomineerd wordt door AMP-berichten.

Werkt AMP een beetje goed?

Werkt het? Oh jazeker. Pagina’s laden bloedsnel met deze techniek! Daarnaast kan verticaal geswiped worden tussen artikelen en leveren de pagina’s een zeer prettige gebruikerservaring. Het leest lekker weg.

De pagina’s zijn een stuk minder uitgekleed dan u misschien in eerste instantie denkt. Een aantal mogelijkheden op een rijtje:

  1. Dynamische advertenties kunnen worden getoond op AMP-pagina’s.
  2. Social buttons voor het delen van artikelen zijn beschikbaar en functioneel.
  3. AMP-artikelen mogen eindigen in een standaard footer waarin er de mogelijkheid is om uitgebreid te linken naar andere onderdelen van uw website.

Een voorbeeld van een accelerated mobile page Een voorbeeld van advertenties in AMP

 

Een lang verhaal kort: wij zijn erg enthousiast! AMP is er om te blijven. Wil u meer weten over de Accelerated Mobile Pages en hoe het bijvoorbeeld het verkeer op uw website kan beïnvloeden? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

Meer over Accelerated Mobile Pages

We gaven zelf al een paar screenshots van Accelerated Mobile Pages die momenteel live staan. Op de website AMPbyexample.com treft u een hele reeks voorbeelden aan van het eindresultaat met als kers op de slagroomtaart de bijbehorende code die het allemaal mogelijk maakt.

https://ampbyexample.com/

Google zelf is zoals we al aangaven ook erg enthousiast over AMP. Ze leveren op deze pagina nog 8 tips voor het “AMPlifyen” van websites. De krenten uit de pap zijn wat ons betreft de onderste drie punten die één boodschap uitdragen: AMP implementeren is niet moeilijk.

  1. Voor websites die op veel gebruikte content management systemen (CMS) draaien is het implementeren van AMP vaak zo eenvoudig als het activeren van een plugin
  2. Niet de hele website hoeft omgezet te worden in AMP. Focus in eerste instantie vooral op de content pagina’s.
  3. Het AMP project is open source en ontwikkelt zich nog steeds. Dat betekent een levendige community rondom het project die open staat voor het stellen van vragen en het presenteren van cases.

https://webmasters.googleblog.com/2016/09/8-tips-to-amplify-your-clients.html

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.