9 tips op het gebied van YouTube SEO

Verbeter de resultaten van je YouTube video

Wil je de resultaten van jouw YouTube video’s verbeteren? Dat kan met YouTube SEO. In dit artikel lees je wat YouTube SEO inhoudt en geven we 9 tips waarmee je de positie in de YouTube zoekresultaten verbetert.

HomeBerichtenVerbeter de resultaten van je YouTube video
Geplaatst 11 juli 2023 - Geschreven door: Anne Metzelaar

Wat is YouTube SEO?

Na Google, is YouTube de grootste zoekmachine ter wereld. Net zoals andere zoekmachines heeft ook YouTube een algoritme om jouw positie in de zoekresultaten te bepalen. Bij YouTube SEO staat het optimaliseren van video’s, afspeellijsten en kanalen voor een betere organische vindbaarheid centraal. 

Waarom aan de slag met YouTube SEO?

Naast dat YouTube de grootste video zoekmachine is, ligt de concurrentie op YouTube lager dan op Google. Het is daarom relatief gemakkelijker om jouw positie in de zoekresultaten te verbeteren. Daarbij stijgt het aantal gebruikers nog jaarlijks. En vergeet niet dat YouTube SEO eveneens invloed heeft op jouw ranking in Google, aangezien de video’s ook hier vertoond worden. 

9 tips om je YouTube video te optimaliseren

Tip 1: Begin met een zoektermenonderzoek

We raden aan om te starten met een zoektermenonderzoek om het specifieke zoekgedrag op YouTube te analyseren en kansen te spotten. Een zoektermenonderzoek specifiek voor YouTube kan qua termen en intentie verschillen ten opzichte van andere platformen. Je vindt relevante zoektermen via tools als Ahrefs, Keywordtool.io of via de suggesties die YouTube doet wanneer je een zoekterm intypt in de balk. Extra tip: door hier een sterretje voor de term in te typen worden relevante suggesties weergegeven.

Tip 2: Optimaliseer de video titel

Bij het optimaliseren van de video titel raden we aan om de belangrijkste zoekterm in het begin van de titel te verwerken. Trek de aandacht en wees zo concreet mogelijk. De titel bestaat uit maximaal 60 tekens, indien langer wordt een deel afgekapt.

Tip 3: Optimaliseer de omschrijving van de video

Door een goede omschrijving onder de video begrijpt YouTube beter waar je video over gaat. Zorg voor een omschrijving van tenminste 250 woorden en plaats daar je zoekterm twee tot vier keer in. De eerste 125 tekens van de omschrijving zijn het belangrijkste. Alleen deze worden standaard weergeven. Zorg dat je call-to-action daarom binnen de 125 tekens valt. 

Voeg daarnaast ook timestamps toe aan je beschrijving. Via een timestamp kun je verwijzen naar een specifiek moment in de video en ze helpen kijkers door de video te navigeren. Hierdoor verhogen ze de positieve gebruikerservaring, dus zonde om ze niet toe te voegen. 

Vergeet tot slot niet om URL’s van je website en social media-platformen in de beschrijving te verwerken. 

Tip 4: Voeg een aantrekkelijke thumbnail toe

Zorg voor een aantrekkelijke thumbnail die de aandacht trekt en voeg tekst toe die gebruikers triggert om de video te bekijken. Dit verhoogt de CTR. Vergeet ook niet om een logo toe te voegen; een extra mogelijkheid om je merk te branden. 

Tip 5: Optimaliseer de content van de video

Een hoge retentie is belangrijk voor het YouTube algoritme. Zorg daarom voor een pakkende introductie die triggert om te blijven kijken. 

Daarnaast doen langere video’s het veelal beter dan korte video’s. Ook dit is een belangrijke rankingfactor voor het YouTube algoritme. 

Zorg daarnaast dat de belangrijkste zoektermen in de video worden genoemd. YouTube transcript de video’s namelijk en door zoektermen toe te voegen begrijpt het algoritme beter waar de video overgaat en zal de video sneller getoond worden aan de juiste doelgroep.

Roep kijkers aan het einde van de video op om te liken, te reageren of te subscriben; interactie is zeer belangrijk voor het algoritme. 

Tip 6: Voeg kaarten en een eindscherm toe

Met kaarten kun je je video’s interactiever maken. Kaarten wijzen kijkers op een video, playlist, kanaal of link. Hoe meer interactie bij jouw video, hoe beter het algoritme jouw video uitserveert. 

Plaats daarnaast een eindscherm in de laatste 5 tot 20 seconden om andere video’s op jouw kanaal te promoten, om kijkers aan te moedigen om zich te abonneren of om gebruikers door te laten klikken naar je website. 

Tip 7: Gebruik tagging 

Tags worden veel gebruikt om in gerelateerde video’s te verschijnen. Verwerk belangrijke zoektermen daarom als tags. Deze tags zijn niet zichtbaar voor gebruikers. 

Tip 8: Voeg ondertiteling toe

Ondertiteling wordt door veel YouTube gebruikers vergeten en het is daardoor een kans om dit juist wél toe te voegen. Daarnaast dragen ook transcripts bij aan een betere positie in de ranking. 

Tip 9: Deel de video en maak gebruik van backlinks

Views voor de video zijn erg belangrijk voor het YouTube algoritme. Deel de video daarom op social media en andere fora. Plaats ze tevens op je website. Ook backlinks naar het YouTube kanaal zelf worden aanbevolen. 

Heb je vragen of wil je meer weten over YouTube SEO? Neem gerust contact op. 

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op