[VIDEO] Wat zijn de voordelen van Google Analytics 360?

De standaard, gratis Google Analytics is niet voor elk bedrijf een goede match. Heeft de website te veel bezoekersaantallen of verzamelt u te veel data, dan loopt u tegen de limieten aan. Google Analytics 360 is hiervoor de oplossing. In dit artikel en video wordt uitgelegd wat de limieten van de gratis Google Analytics versie zijn en welke voordelen Google Analytics 360 biedt.

HomeBerichten[VIDEO] Wat zijn de voordelen van Google Analytics 360?
Geplaatst 17 december 2021 - Geschreven door: Jesse Wieleman

Wat is Google Analytics 360? 

Google Analytics is gratis voor iedereen te gebruiken. Maar liefst 86,3% van de websites die een website analysetool gebruikt, maakt gebruik van Google Analytics. Daarnaast biedt Google een premium versie van Google Analytics aan, genaamd Google Analytics 360. Kort gezegd is Google Analytics 360 de betaalde versie van Google Analytics met minder restricties dan de gratis variant. Dit is handig voor bedrijven die meer willen dan de mogelijkheden in de gratis versie en dus tegen de limieten aanlopen. 

Wat zijn de limieten van de gratis Google Analytics?

De limieten van de gratis Google Analytics versie zitten hem deels in de rapporten, weergaven, custom dimensies en statistieken die u aanmaakt. Zo biedt de gratis versie maximaal 20 aangepaste statistieken en dimensies, terwijl Google Analytics 360 er maximaal 200 biedt. Ook is het bij de gratis versie slechts mogelijk om 25 weergaven per property te hebben. 

Ook op het verzamelen van data zit een limiet. Als u met uw Google Analytics account boven de tien miljoen hits per maand komt, is Google Analytics 360 mogelijk nodig om uit te breiden. Een “hit” houdt in dat er data naar Google Analytics wordt gestuurd, bijvoorbeeld bij het bezoeken van een pagina, het maken van een transactie of een gebeurtenis op de site. Het limiet van tien miljoen hits per maand is vaak de reden dat bedrijven overstappen naar Google Analytics 360. 

Als u over de 10 miljoen hits gaat kan u data verliezen. Hierdoor is uw data minder betrouwbaar. U krijgt namelijk “gaten” in de data. In het ergste geval kan dit zelfs geld gaan kosten, aangezien u minder goed beslissingen kan nemen op basis van de data die beschikbaar is.

Voor wie is Google Analytics 360 interessant?

De gebruikers die hier tegenaan lopen zijn veelal bedrijven met veel verschillende domeinen, die in het account een meting over al deze domeinen hebben. Of de websites hebben juist enorme verkeersaantallen, zoals een nieuwswebsite of wereldwijde webshop. Al met al worden er dan veel hits geproduceerd.

Om te zien hoeveel hits jouw website momenteel krijgt, kijk je bij je ‘Property-instellingen’ in het beheer van Google Analytics en vervolgens onder het kopje ‘Aantal hits voor property’.

google analytics hits

Datasampling

Een ander limiet waar bedrijven tegenaan lopen in de gratis versie van Google Analytics is het analyseren van te veel data. Als u in de rapporten een tijdsperiode gebruikt waarin er meer dan 500.000 sessies zijn geweest, dan wordt de data gesampled. Er wordt dan een steekproef van de data gemaakt. Hoe meer er gesampled wordt, hoe minder betrouwbaar de data wordt, aangezien dan niet iedereen wordt meegenomen. Of dit gebeurt, ziet u in de rapporten links bovenin. Hier ziet u een schild staan dat groen of geel kleurt. Als het geel kleurt, wordt de data gesampled. Dit schild wijst dus uit hoe betrouwbaar de dataset is. Vooral wanneer u diepgaande analyses wilt doen, kan u door sampling opvallende verschillen gaan zien ten opzichte van bijvoorbeeld de backend.

Wat zijn belangrijke voordelen van Google Analytics 360?

Belangrijke voordelen van Google Analytics 360 zijn een diepere integratie met SalesForce, BiqQuery, Google Ads en DoubleClick, directe support van Google, meer weergaven per property en meer rapporten. Google BigQuery is erg belangrijk hierbij. Aangezien de websites die Google Analytics 360 gebruiken zoveel data hebben, kan het ook interessant zijn om deze data te exporteren en te gebruiken in andere programma’s, om snellere en/of complexere analyses te maken.

Een ander belangrijk voordeel is dat Google Analytics 360 meer doet met attributieanalyses. Zo wordt Google’s algoritme gebruikt om betere analyses te maken van de beschikbare data en kan u goed zien wat elk kanaal toe doet aan uw website. Mogelijk draagt één van de kanalen niet direct bij aan een conversie, maar heeft het veel impact om de gebruiker bekend te maken met uw merk. Met de functie voor een Data Driven attributiemodel en extra tools zoals de “modelverkenner” kan u een betere beoordeling maken van uw kanalen.

Wat is de conclusie?

Google Analytics 360 kent dus veel voordelen. Maar de prijs is zeker iets dat u ook moet meewegen in het besluit, aangezien u van gratis naar minimaal  $150,000 dollar per jaar gaat. Dit is een flinke investering en het is dus belangrijk om u af te vragen of u deze investering eruit haalt. 

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op