SEO Techniek

Wat is een canonieke url?

Bij dubbele inhoud (duplicate content) is het goed om canonieke url’s te gebruiken, om zoekmachines te helpen. Het geeft aan welke url de voorkeur krijgt.

HomeHelpcentrumBegrippenlijstWat is een canonieke url?

Wat is een canonieke url en waarom is deze belangrijk?

Een canonieke url laat aan zoekmachines weten welke versie van een webpagina de originele versie is. Het is een alternatieve url die alleen zichtbaar is voor zoekmachines en niet voor gebruikers. Als er sprake is van duplicate content betekent dit dat een pagina via meerdere url’s te bereiken is, iets wat bijvoorbeeld vaak bij webshops voorkomt. De zoekmachine bepaalt dan zelf welke versie de originele is. In dat geval worden pagina’s vaak niet geïndexeerd. Dit heeft negatieve gevolgen voor organische vindbaarheid van die pagina. In zo’n situatie biedt de canonieke url uitkomst. Hoe werkt dit precies?

Voorbeeld canonieke url

Bij webshops met Shopify als CMS komt het vaak voor dat dezelfde productpagina’s met dezelfde content op meerdere manieren te bereiken zijn. Als een potlodenwebshop bijvoorbeeld bruine potloden in het assortiment heeft, kan dit er als volgt uitzien:

  • https://www.[naamwebshop].nl/products/bruin-potlood  
  • https://www.[naamwebshop].nl/collections/tekenen/products/bruin-potlood 
  • https://www.[naamwebshop].nl/collections/schrijven/products/bruin-potlood
  • etc.

Omdat het product in meerdere categorieën valt, namelijk schrijven en tekenen, is er sprake van verschillende url’s. Deze leiden allemaal naar dezelfde pagina. Door bijvoorbeeld https://www.[naamwebshop].nl/products/bruin-potlood als canonieke url in te stellen in het CMS voorkom je dat meerdere url’s geïndexeerd worden. Alle andere url’s die naar dezelfde pagina leiden moeten hierbij dus gecanoniseerd zijn. Deze bevatten dan een canonical tag naar de canonieke url. De zoekmachine weet nu welke url geïndexeerd moet worden.

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.