Display & Video Update April 2023

Maandelijks bespreekt SDIM de laatste ontwikkelingen op het gebied van display- en video marketing, zodat jij als online marketeer op de hoogte blijft van de laatste veranderingen. Lees snel verder!

HomeBerichtenDisplay & Video Update April 2023
Geplaatst 13 april 2023 - Geschreven door: Merel Blok

YouTube stopt met Overlay Ads

Overlay advertenties zijn de banners onderin een YouTube video. De banners kun je wegklikken en vullen bijna ¼ van de video. De Overlay Ad was alleen nog maar beschikbaar voor desktop. 

YouTube wil de gebruikerservaring verhogen en geeft aan dat kijkers het advertentieformaat als storend ervaren. Daarnaast willen ze de focus meer leggen op beter performance gerichte advertentie formats. Per 6 april zijn de ads niet meer te activeren of aan te passen. 

YouTube Masthead in te kopen met Cost per Hour (CPH)

Een Masthead is het meest premium advertentieformaat van YouTube. Je advertentie wordt vertoond als een native video op de Home Feed van alle apparaten. Het ideale format voor hoge zichtbaarheid binnen je awareness campagne. 

Cost Per Hour is een nieuwe manier van inkopen. Waar je voorheen enkel kon inkopen op kosten per 1000 weergaven (cpm), kan dit nu ook per uur. Wat is het voordeel? Je bereikt 100% van het aantal vertoningen (Share-of-Voice) in de geplande tijdsperiode. Je boost dus echt je zichtbaarheid op één bepaald moment. Het zorgt ervoor dat je vooraf, tijdens of na belangrijke momenten volledig zichtbaar bent. 

Let op dat je advertentie geschikt is voor een brede doelgroep. Je kan namelijk niet op specifieke doelgroepen targetten, omdat je 100% zichtbaar bent tijdens jouw gekochte tijdslot.

Co-viewing: de nieuwe metric voor Connected TV (CTV)

Meerdere mensen kijken tegelijkertijd naar YouTube op tv-schermen. De advertenties die worden ingezet via Connected TV (CTV), kunnen in de praktijk vaker bekeken worden dan voorheen gemeten kon worden. De nieuwe KPI Co-viewing maakt dit meetbaar in Google Marketing Platform en Google Ads.

Gebruikers verdeeld over ruim 100 landen en 70 talen krijgen enquêtes te zien tijdens het bekijken van de YouTube video. Hierin wordt gevraagd met hoeveel mensen momenteel naar YouTube gekeken wordt. Google zorgt dat deze data representatief is voor de YouTube gebruikers. De enquête data wordt gebruikt om co-viewing te meten en te voorspellen op basis van verschillende factoren (zoals tijdstip, demografische gegevens en onderwerp van de video). 

De co-viewing meet meer impressies en bereik, omdat er een nauwkeurigere inschatting gemaakt kan worden van het aantal Connected tv-kijkers. Deze data zorgt voor betere prognoses en rapporten.

Meer derde partijen kunnen YouTube metingen ondersteunen

Voorheen kon je door slechts één derde partij aan de YouTube metingen koppelen. Voor elk type meting (zichtbaarheid, merkveiligheid, bereik en marktimpact) heb je één partner. Vanaf nu is het mogelijk om de meting te laten ondersteunen door meerdere partners. De adverteerder kan zelf bepalen welke partij ze voor welke meting willen inzetten. Lees hier meer over metingen door derden op YouTube.

Instant Deals voor Google Ad Manager

Het is nu mogelijk om directe deals in te kopen via de Google Ad Manager. Je kan hier de voorraad en advertentieplaatsingen beheren. Met een gegeven prognose wordt het makkelijker gemaakt om de directe deal te beoordelen tijdens een automatisch onderhandelproces. Na het accepteren van de details gaat de deal direct van start. Lees hier meer over de Instant deals. 

Targeting Expansion wordt Optimized Targeting

‘Targeting expansion’ wordt vervangen door ‘optimized targeting’ voor display, video en audio line items. Optimized targeting is reeds beschikbaar voor YouTube for Action campagnes.

Optimized targeting kijkt naar de campagne prestaties, waaronder engagements, om relevante doelgroepen te identificeren. Aanvullende signalen die worden meegenomen zijn de doelgroepen die in de campagnes zijn geselecteerd, zoals first-party, third-party en Google doelgroepen. Oftewel, de campagnes zullen personen kunnen bereiken die niet ‘direct’ getarget zijn, maar waarvan Google de inschatting maakt dat zij wel relevant zijn.

Overige DV360 updates 

  • De regelitems van YouTube en partners staan nu gecombineerd onder één netwerk ‘YouTube’. Hierin vind je de volledige voorraad van YouTube.
  • Google Analytics 4 conversies zijn nu beschikbaar in de Goal Builder. 
  • De Custom Intent Audience is nu beschikbaar voor Connected TV apparaten.

Tot slot toont recent onderzoek van Kantar & WARC aan dat een hoge kwaliteit in creaties vier keer meer omzet realiseert dan lage kwaliteit creaties. Zoek je hulp bij het creëren en inzetten van creaties? Neem gerust contact op!

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op