Invloedrijke Google Ads ontwikkelingen 2011/2012

HomeBerichtenInvloedrijke Google Ads ontwikkelingen 2011/2012
Geplaatst 12 januari 2012 - Geschreven door: Andrei Buyevich

De tijd vliegt. En ook in AdWords land is er niet stilgezeten in 2011. Hieronder een selectie van een aantal belangrijke ontwikkelingen waar SDIM nog graag even op terug wil blikken.

Koppeling Merchant Center <—> Ads

Één van de grootste, zo niet de grootste ontwikkeling van het afgelopen jaar is de introductie van Google Shopping. Webshops kunnen met behulp van het Google Merchant Center hun complete productaanbod koppelen aan deze prijsvergelijker van Google, welke begin mei 2011 is geïntroduceerd in Nederland. Zowel in Google Shopping als in de organische zoekresultaten worden foto’s en korte productomschrijvingen van producten vertoond.

Naast de koppeling in de organische (gratis) resultaten, is het ook mogelijk om de producten in Ads advertenties te vertonen als zogenoemde productextensies. Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat uw advertenties worden voorzien van nóg meer relevante informatie, wat daarnaast over het algemeen ook nog eens resulteert in een hogere CTR en kwaliteitsscore.

Google +1

In 2011 is Google meer en meer ‘social gegaan’. Met de komst van de +1 button (afgeleide van de Facebook ‘like’ button) is het mogelijk om – laten we het even beperken tot de zoekmachine Google – de organische zoekresultaten en Ads (display)advertenties te ranken. Bent u positief over een website/webshop, dan heeft u de mogelijkheid (mits ingelogd met een Google account) om een +1 te geven door op de button te klikken.

Recencies in Google Ads advertenties

Sinds kort kunt u uw klantbeoordelingen doorplaatsen Google Ads advertenties. In de organische resultaten wordt dit al enige tijd weergegeven, maar sinds kort worden de recensies uit Google Shopping ook gebruikt voor AdWords. Vertoningen van recensies in advertenties zijn onder andere afhankelijk van de volgende criteria:
– 30 unieke recensies, beoordeelt met minimaal vier sterren.
– 10 hiervan dienen geschreven te zijn in de taal van de Google interface van de gebruiker.

Adverteren op Smartphones/Tablets

Sinds 2011 biedt Google AdWords de mogelijkheid om specifiek op tablets te adverteren. In Nederland (en België) kan dit op netwerken van KPN, Vodafone en T-Mobile en de besturingssystemen Android (uiteraard!) iOS en webOS. Het voordeel hiervan is dat je kostenefficiënt je doelgroep kunt bereiken.

Ads Voorspellingen 2012

Ads steeds prominenter

Misschien is het u nooit opgevallen: met de tijd zijn de bovenste drie advertenties die Google vertoond, telkens een stukje verder uit elkaar geplaatst. In het begin werden deze advertenties met exact dezelfde regelafstand als de organische resultaten vertoond. Inmiddels is deze afstand een stuk vergroot, waardoor advertenties prominenter in beeld zijn. Dit is het begin geweest van de alsmaar groeiende invloed van Google Ads. En verwacht wordt dat dit alleen nog maar meer zal toenemen. Op dit moment wordt er geëxperimenteerd met de plaats/positie van advertenties.

Invloed social

Vanuit verschillende hoeken wordt verwacht dat de ‘social’ strategie van Google een enorme macht zal gaan uitoefenen in de wereld van social media in combinatie met personalised search. Met de komst van het social media platform Google Plus zal getracht worden om het web nog beter af te stemmen op de gebruiker. Op dit moment is er al een tijdje sprake van personalised search wat standaard is ingeschakeld en persoonlijke voorkeuren automatisch verwerkt in de zoekresultaten. In 2012 wordt verwacht dat de zoekresultaten per persoon steeds meer en meer gaan verschillen. Dit brengt met zich mee dat op SEO gebied ‘vervuiling’ zal gaan ontstaan, want als u bijvoorbeeld uw eigen website vaak in Google opzoekt, zal uw website bovenaan de organische resultaten verschijnen, terwijl de werkelijke positie van uw website hoogstwaarschijnlijk lager ligt. Voor Ads zal dit betekenen dat advertenties steeds specifieker per persoon worden weergegeven, waardoor automatisch de relevantie van uw Ads vertoningen toeneemt.

Bovenstaande voorspellingen zijn gebaseerd op slechts een selectie van de ontwikkelingen die gaande zijn. We’ll keep you posted in 2012!

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.