Social media app Clubhouse ook interessant voor marketeers

Nadat in 2015 video-app TikTok doorbrak, bleef het even stil in social medialand. Maar sinds eind januari zijn alle ogen gericht op upcoming app Clubhouse. De social media app is in maart 2020 al live gegaan, maar explodeert in populariteit sinds ook Elon Musk early adopter van het platform is. Wat is Clubhouse? Hoe doet u mee? En bovenal: wat biedt deze app voor u als marketeer?

HomeBerichtenSocial media app Clubhouse ook interessant voor marketeers
Geplaatst 9 februari 2021 - Geschreven door: Sanne van der Raad

Wat is Clubhouse?

Clubhouse is een audio-only app waarin gebruikers met elkaar live het gesprek aangaan. Geen video’s, geen foto’s, geen chatberichten; uw stem is het enige instrument. Binnen de app is het mogelijk zogenaamde ‘rooms’ aan te maken, ook wel ruimtes, waarin er over een bepaald onderwerp gesproken wordt. Het gesprek wordt geleid door degene die het zijn gestart, maar iedereen mag vervolgens deelnemen. Steek virtueel uw hand op en wordt door de gespreksleider(s) aan het woord gelaten. Clubhouse onderscheidt zich hiermee van de bekende podcasts. Gesprekken vinden live plaats, er is interactie mogelijk en er is enkel sprake van ephemeral (tijdelijke) content, ofwel: alle gesprekken worden na afloop verwijderd. 

Clubhouse_Nieuwe_Social_Media_App

Interface app Clubhouse, vlnr: profiel, upcoming gesprekken en een gespreksruimte

Hoe doe ik mee? 

De app behoudt nog even zijn exclusiviteit en werkt met een invite-only beleid. Dit houdt kortweg in dat u alleen gebruiker kunt worden op basis van een uitnodiging. Ook is de app alleen nog beschikbaar voor iPhone gebruikers. De ontwikkelaars van Clubhouse laten weten dat ze langzaam willen uitbreiden met servers en aantal gebruikers. Daarnaast maakt deze exclusiviteit de app natuurlijk meteen een stuk gewilder.

Dankzij de toename in populariteit, sinds eind januari Elon Musk het platform ook gebruikt (bekijk hier het interview op Clubhouse met Elon Musk), heeft de app zich langzaam verplaatst naar de rest van de wereld. Ook in Nederland stijgt het aantal gebruikers fors. Dit betekent dat de kans steeds groter is om een uitnodiging te ontvangen. Eenmaal binnen? Dan beschikt u ook over twee invites. U ziet eenvoudig uw contacten die al van de app gebruik maken en krijgt meldingen binnen van interessante gesprekken die momenteel plaatsvinden of later op de dag gehouden worden. Ook kunt u zelf een room starten, alleen of met een ander. Door hier een goede omschrijving aan te geven, prikkelt u anderen om aan het gesprek deel te nemen. 

 

Welke kansen biedt Clubhouse voor marketeers? 

Momenteel pionieren er veel ondernemers en marketeers op Clubhouse. Het biedt een ideaal platform om kennis te delen, onderzoek op uit te voeren, te netwerken, maar er is ook plaats voor gezelligheid en chit-chat. Doordat gesprekken live plaatsvinden en er interactie mogelijk is, is er veel ruimte voor discussie. Dit biedt kansen voor kennisdeling op welk vlak dan ook. Zo worden er rooms gestart met vraagstukken als: “Welke marketingstrategie kan ik het beste voeren op TikTok?” of “Wie kan mij meer vertellen over Instagram Reels?”. 

Clubhouse_Voorbeelden_Rooms_Gesprekken

Verschillende gesprekken op de agenda waaraan later de dag deelgenomen kan worden

De audio-only contentvorm levert authentieke gesprekken op en biedt daarmee kans voor ondernemers en marketeers. Zeker in dit vroege stadium is het mogelijk om snel een groot publiek op te bouwen en daar later een marketingstrategie op uit te voeren. U bereikt de juiste mensen, gaat hiermee live het gesprek aan en kunt hier later uw product of dienst aan verkopen. 

Het is nog te vroeg om conclusies te trekken, maar wanneer u een uitnodiging ontvangt, is het zeker de moeite waard om een kijkje te nemen. Maakt u al gebruik van de app? Laat het ons weten in de reacties, wij zijn erg benieuwd naar uw ervaringen!

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op