[VIDEO] Hoe versterkt u de SEO-autoriteit van uw website?

Wat voor website u ook heeft: u wilt graag gevonden worden. En gevonden worden loopt voor het overgrote deel via zoekmachines. Die plaatsen betrouwbare websites hoger in hun zoekresultaten. Het is dus van groot belang dat ze uw site als betrouwbaar zien. Hoe bereikt u dat?

HomeBerichten[VIDEO] Hoe versterkt u de SEO-autoriteit van uw website?
Geplaatst 3 augustus 2021 - Geschreven door: Jeroen van Duin

Online betrouwbaarheid is erg belangrijk voor zowel gebruikers als zoekmachines. Het doel van een zoekmachine is immers altijd het beste en betrouwbaarste antwoord geven op de zoekopdracht. In de SEO-wereld wordt de betrouwbaarheid van een website ook wel autoriteit genoemd. Maar wat is dat nou precies en hoe kan u de autoriteit verbeteren?

Wat is SEO-autoriteit?

SEO-autoriteit is, naast content en techniek, een van de drie belangrijke SEO pijlers en een essentieel onderdeel van uw SEO strategie. U kunt autoriteit van een website als volgt zien: aanbevelingen zijn erg belangrijk. Als u bijvoorbeeld een merk of product aanbeveelt aan uw vrienden of familie, en zij vinden dit een goed merk of product, dan wordt u gezien als een betrouwbare bron. Als ze weer op zoek zijn naar een merk of product zullen ze het hoogstwaarschijnlijk weer aan u vragen.

Het klinkt raar, maar zo werkt het online ook. Hoe betrouwbaarder uw website in de ogen van Google is, hoe groter de kans dat u wordt aanbevolen bij een gerelateerde zoekopdracht.

Hoe beoordeelt Google de autoriteit van een website?

Google beoordeelt de autoriteit van een website of webpagina als volgt: als uw website veel links van andere betrouwbare websites krijgt, wordt uw website ook gezien als betrouwbaar. Krijgt u allemaal links van spammy websites of startpagina’s, dan wordt uw website door Google als minder betrouwbaar gezien.

Google geeft de voorkeur aan betrouwbare websites met een gevarieerd en logisch linkprofiel. Het is bijvoorbeeld niet logisch als een website die net is begonnen direct alleen maar backlinks krijgt van heel hooggewaardeerde websites, zoals bijvoorbeeld het RIVM of de NOS. Ook als u een aantal backlinks van startpagina’s krijgt betekent dit niet meteen dat u zich zorgen hoeft te maken!

Backlinks van spammy of onbetrouwbare websites kan u als volgt herkennen:

 • Ze komen veel van startpagina’s waar alleen maar links op staan en verder bijna geen content. In de onderstaande afbeelding staat een voorbeeld van een pagina met alleen maar links.

SEO autoriteit

 • Het zijn websites die alleen bestaan voor SEO-doeleinden en verder eigenlijks niks nuttigs melden: Private Blog Networks (PBN). Websites die alleen voor SEO-doeleinden worden gebruikt kan u herkennen doordat de website puur wordt gebruikt om blogs te plaatsen met links naar externe partijen. Vaak ziet u hier standaard menu’s in een standaard WordPress-thema en er is niks aan de website gecustomized. Ook staan er allerlei losse blogs op die niet binnen dezelfde categorie vallen. Een voorbeeld van hoe een PBN eruit ziet:

private blog network

 • Het zijn adult websites (18+), of vage buitenlandse websites.
 • Of het zijn websites die helemaal niet gerelateerd zijn aan uw producten of diensten.

Hoe meet u autoriteit?

Voor het meten van autoriteit bestaan diverse SEO tools, bijvoorbeeld: Ahrefs, SEMrush of Majestic. Deze tools geven de mate van autoriteit een bepaalde score. Uiteraard is het handig om deze score voor uw website te bekijken, maar onthoud wel dat autoriteitscores relatief zijn. Heeft uw website bijvoorbeeld een score van 60, maar uw concurrenten allemaal 80 of hoger? Dan is de kans heel groot dat uw concurrenten nog steeds de voorkeur krijgen binnen Google. Een score van 60 zegt op zichzelf dus niet zoveel. Let er ook altijd op dat dit tools zijn van derde partijen. Google zelf kan uw website bijvoorbeeld anders beoordelen.

In de SEO wereld wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten autoriteit:

 • Autoriteit van een unieke pagina.
 • Autoriteit van een uniek domein.

De paginaautoriteit staat voor de betrouwbaarheid van een specifieke pagina (bijvoorbeeld: https://www.sdim.nl/zoekmachine-optimalisatie-seo/autoriteit/). Het versterken van de pagina-autoriteit zorgt ervoor dat die specifieke pagina beter wordt weergegeven in de zoekresultaten. Als u de specifieke pagina-autoriteit versterkt, versterkt u automatisch ook de algemene domeinautoriteit. De domeinautoriteit staat voor de betrouwbaarheid van het gehele domein (bijvoorbeeld sdim.nl/).

Hoe kan u de autoriteit van uw website versterken?

Er zijn verschillende manieren waarmee u de autoriteit van uw website kunt versterken. Onthoud wel goed dat er manieren zijn die tegen de richtlijnen van Google in gaan. Linkbuilding wordt vaak gezien als iets vals of schimmigs. Daarom geven we u hier graag de veilige en betrouwbare manieren om backlinks te vergaren.

 • Publiceer een persbericht
  Laat een persbericht publiceren over een onderwerp waar uw website in wordt genoemd. Als nieuwswebsites uw onderwerp interessant vinden is de kans groot dat ze hier een artikel over publiceren met relevante verwijzingen naar uw website.
 • Benader websites
  Zoek naar vermelding van uw merk of website, waar nog geen backlink is geplaatst. Benader daarna deze websites. Tip: stel een Google alert in om meldingen te ontvangen wanneer een website uw bedrijfsnaam noemt.
 • Vraag om reviews
  Gebruik uw bestaande relaties en vraag om een recensie inclusief backlink.
 • Redirect kapotte links
  Zoek naar irrelevante of kapotte links met een 404 status (ofwel broken backlinks) en redirect deze naar de juiste pagina. 
 • Maak sterke content
  Maak unieke en sterke content waar andere website naar willen verwijzen.

Kortom: de autoriteit van uw website verhogen is lastig maar zeker niet onmogelijk. Er zijn verschillende manieren binnen de richtlijnen van Google om dit te doen. Let uiteraard altijd goed op de relevantie en de waarde van de backlinks die u vergaart!

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op