Waarom het uitsluiten van zoekwoorden in Google Ads belangrijker is dan ooit

Het belang van het uitsluiten van zoekwoorden groeit enorm. En dat werd ook maar weer eens bevestigd tijdens de laatste editie van Friends of Search.
Waar we voorheen konden vertrouwen op de verschillende match types van Google Ads, is dat vandaag de dag niet meer het geval. (Exact is al lange tijd geen ‘exact’ meer.) Door de veranderende algoritmes en bredere interpretatie van zoekwoorden door Google, verschijnen advertenties vaker bij irrelevante zoekopdrachten, wat leidt tot verspild budget en lagere conversieratio’s.
Het is daarom essentieel geworden om strategisch gebruik te maken van uitsluitingswoorden. Door actiever te sturen op waar je niet vertoond wilt worden in plaats van waar wel, krijg je meer grip op je campagnes. Maar wat zijn uitsluitingswoorden precies en waarom zijn ze zo belangrijk?
Wat zijn uitsluitingswoorden?
Uitsluitingswoorden zijn termen die je expliciet opgeeft in je Google Ads-campagnes om te voorkomen dat je advertenties worden getoond bij irrelevante zoekopdrachten. Het zijn dus de termen waarop je niet gevonden wilt worden. Door deze woorden toe te voegen, zorg je ervoor dat je budget niet verspild wordt aan klikken van gebruikers die niet tot jouw doelgroep behoren. Dit helpt niet alleen bij het verbeteren van de relevantie van je advertenties, maar ook bij het verhogen van de kwaliteitsscore, het verhogen van het conversieratio en het verlagen van de kosten.
Hoe werken uitsluitingswoorden?
Uitsluitingswoorden werken anders dan reguliere zoekwoorden in Google Ads. Ze houden zich niet exact aan dezelfde match types als reguliere zoekwoorden. Bij reguliere zoekwoorden bepaalt Google op basis van je zoekwoordtype wanneer je advertentie wordt getoond. Bij uitsluitingswoorden bepaalt Google op basis van exacte overeenkomsten of bepaalde zoekopdrachten worden geblokkeerd.
Het belangrijkste verschil:
- Reguliere zoekwoorden matchen ook met gerelateerde termen en synoniemen (bijv. “sneakers kopen” kan matchen met “Nike schoenen bestellen”).
- Uitsluitingswoorden blokkeren alleen exact het woord of de woordcombinatie die je opgeeft (bijv. als je “gratis” uitsluit, wordt “gratis schoenen kopen” geblokkeerd, maar “schoenen gratis verzenden” mogelijk niet).
De 3 typen uitsluitingswoorden
- Exacte uitsluiting ([woord]) voorkomt dat je advertentie wordt weergegeven voor die exacte zoekopdracht, maar kleine varianten kunnen nog steeds verschijnen.
- Zinsdeel uitsluiting (“woord”) blokkeert zoekopdrachten die die exacte woordgroep bevatten in dezelfde volgorde.
- Brede uitsluiting (woord) voorkomt dat je advertentie verschijnt voor elke zoekopdracht die dat woord bevat, ongeacht de volgorde of andere woorden in de zoekopdracht.
Voorbeelden van uitsluitingswoorden
Exacte uitsluiting
Zinsdeel uitsluiting
Brede uitsluiting
Best practices voor het gebruik van uitsluitingswoorden
- Gebruik uitsluitingslijsten op accountniveau – Voeg ongewenste termen toe aan een algemene lijst en koppel deze aan je campagnes. Denk aan woorden als “gratis”, “marktplaats”, “review”, “doe-het-zelf”, of merknamen die je niet verkoopt. Door deze gelijk toe te voegen op accountniveau voorkom je dat je hier vertoond wordt en onnodig kosten maakt.
- Analyseer je zoektermenrapport – Controleer regelmatig via Google Ads welke zoekopdrachten je advertenties activeren en voeg irrelevante termen toe als uitsluitingswoorden.
- Gebruik brede uitsluitingswoorden strategisch – Vermijd te generieke uitsluitingen die mogelijk waardevolle zoekopdrachten blokkeren.
- Houd rekening met synoniemen en varianten – Google kan zoekopdrachten op verschillende manieren interpreteren, dus voeg varianten en meervoudsvormen toe.
- Werk je lijst voortdurend bij – Nieuwe trends en zoekgedrag kunnen veranderen, dus blijf je uitsluitingswoorden optimaliseren.
Uitsluiten is net zo belangrijk (en misschien wel belangrijker) dan het targeten van zoekwoorden
Nu Google Ads steeds meer automatiseert en zoekwoorden steeds breder worden geïnterpreteerd, is het uitsluiten van zoekwoorden belangrijker dan ooit. Door actief te filteren op woorden waar je niet vertoond wilt worden, krijg je deels de controle weer terug. Door bewuster te sturen op waar je niet zichtbaar wilt zijn, voorkom je verspilling van budget, trek je relevanter verkeer en verhoog je het uiteindelijk het rendement van je campagnes.
Het effectief inzetten van uitsluitingswoorden vraagt om meer dan alleen technische kennis. Bij SDIM combineren we data, strategie en brede kennis om jouw campagnes succesvol te optimaliseren. Neem contact met ons op voor meer informatie over hoe wij jouw bedrijf kunnen helpen!
HULP VAN EEN SPECIALIST?
Reacties (0)