SEO ranking factoren anno 2018

HomeBerichtenSEO ranking factoren anno 2018
Geplaatst 19 oktober 2018 - Geschreven door: Wouter Wiedemeijer

Ranking factoren van zoekmachines worden regelmatig aangepast. Waar moet ik op letten, zodat mijn pagina snel en hoog rankt binnen de zoekmachines? Een veelbesproken SEO onderwerp! Als Online Marketeer is het belangrijk om te begrijpen wat ‘ranking factoren‘ zijn. Door te begrijpen wat ranking factoren zijn, kunt u als invloed uitoefenen op de wijze hoe u online uw website pagina’s publiceert. Door hier rekening mee te houden, verbetert u de vindbaarheid binnen de organische zoekresultaten, wat u meer  relevant verkeer zou kunnen opleveren. Afgelopen maand bezocht ons SEO team de grootste SEO conferentie; “BrightonSEO september 2018” en volgden we een sessie over SEO ranking factoren. Onderstaand 10 nieuwe learnings en 7 take-aways;

SEO ranking factoren 2018: 10 nieuwe learnings!

In onze laatste blog over ranking factoren eind 2016 gaven we een update over ranking factoren anno 2016. Eind 2017 publiceerde collega Jan een blog op Frankwatching over “Algemene SEO-rankingfactoren bestaan niet meer” (waar we veel reacties op kregen :). Hier borduren we verder op door om per branche de belangrijkste ranking factoren uit te lichten, na onze nieuwe learnings op BrightonSEO.

1. Content relevantie

Content relevantie op één pagina is één van de belangrijkste ranking factoren anno 2018, helemaal na de E.A.T. update van Google (E.A.T.: Expertise, Authority, Trust).  Ook wel de Google Medic update genoemd.

Iedere branche is uniek en heeft een eigen online marketingstrategie nodig, die de gebruiker centraal stelt. In de gezondheidssector (Health) werd content relevantie meer dan 2x zo zwaar als waarde gewogen dan het gemiddelde benchmark als ranking factor.
content relevantie - health

2. Interne links

Een goede interne linkstructuur is belangrijker dan ooit! Met name bij grote (Ecommerce) websites wordt er 70% meer gebruik gemaakt van interne links dan het benchmark. Hoe groter uw websites (aantal URL’s), des te moeilijk het voor zoekmachines wordt om uw pagina’s te crawlen en indexeren.

Door een goede interne en relevante linkstructuur te creëren helpt u de zoekmachine uw website beter te crawlen en indexeren.

interne links - ranking factors 2018

3. Denk GROOT

Focus niet te veel op kleine secties binnen uw website. Wat is uw core business? Laat zien en vertel online waarom u de specialist bent in hetgeen wat u levert. Optimaliseer eerst de belangrijkste pagina’s van uw website op content vlak; ben ik de specialist van dit onderwerp op deze pagina? Beantwoord ik de meest gestelde vragen op deze pagina? Refereer ik naar gerelateerde onderwerpen via interne en externe links?

4. Site snelheid

Iedere SEO specialist weet dat site snelheid een belangrijke ranking factor is. Sinds juli 2018 is website snelheid officieel een belangrijke ranking factor volgens Google. Echter verschilt de gemiddelde laadsnelheid enorm en ook het geduld van de gebruiker per branche. In de Financiële sector zagen we dat de laadsnelheid van de top 10 zoekresultaten gemiddeld 1 sec. sneller ligt dan bij het benchmark top 10. Per branche kan de impact en waarde van een  ranking factor dus aanzienlijk verschillen.

You don’t need to jump on AMP to be fast!
Cache, compress & clean up!

5. Aantal woorden (word count)

Is ‘Word Count’ van een pagina een ranking factor? Word count an sich is geen ranking factor. Waarom wordt deze term vaak verkeerd geïnterpreteerd door bloggers? Omdat de meeste blogposts relatief kort zijn en vrijblijvende statements bevatten, maar niet voorzien van externe bronnen en feiten. Als gevolg ranken deze blogposts (in verhouding tot blogposts met veel woorden), voorzien van waardevolle content en goede verwijzende bronnen minder goed.

In bepaalde branches merken we dat het gebruikelijker is om meer woorden per pagina te gebruiken. Met name in de Finance en Health branche. Op BrightonSEO werd de Travel branche onder de loep genomen als grootste uitschieter op het gebied van word count t.o.v. het benchmark.

In de Travel branche zien we dat pagina’s die in de top 10 ranken gemiddeld 1.000 woorden meer bevatten dan het benchmark.

 • Benchmark word count pagina’s top 10: 1.633
 • Travel branche word count pagina’s top 10: 2.572

Iemand die geïnteresseerd heeft bijvoorbeeld verschillende type vragen tijdens de ‘online travel user journey’;

 1. Dreaming moments: Ik wil op reis!
 2. Planning moments: Het is tijd om een concreet plan te maken, wanneer ga ik op reis.
 3. Booking moments: Ik ga de reis nu boeken.
 4. Experience moments: Kan niet wachten om op reis te gaan en wil nu alvast oriënteren / ontdekken.

Beantwoord al deze vragen van ‘momenten’ op 1 pagina met unieke content afgestemd op uw dienstverlening / productgamma en creëer een goede ‘Travel pagina’.

online travel user journey

Bron: Think with Google en Tripadvisor

Moet ik nu iedere pagina vol pompen met content en is er een aantal minimaal aantal woorden wat ik dien te gebruiken? Nee. Stel uw gebruiker centraal en schrijf voor uw doelgroep, afgestemd op uw producten en diensten. echter zien we het landschap wel veranderen op het gebied van word count.

text content - word count als ranking factor

6. Reputatie als ranking factor

De reputatie van uw domein online kan op verschillende wijze als ranking factor worden geïnterpreteerd. Wanneer uw linkprofiel (domein autoriteit) als niet betrouwbaar wordt beschouwd door de zoekmachine, is dit negatief voor de posities van uw organische zoekresultaten. Reputatie kan ook weer worden vertoond of herkend in klantbeoordelingen, testimonials en awards. Onderstaand enkele punten om op te pakken of de reputatie van uw website te verbeteren.

 • Overweeg negatieve reviews aan te pakken als risico voor een negatieve reputatie.
 • Maak een website (business) die personen vertrouwen en herkennen als een autoriteit.
 • ‘Author reputation’ wordt niet als ranking factor gebruikt.
 • Een (artikel) pagina wordt beschouwd als ‘lage reputatie’, wanneer er onvoldoende expertise aanwezig is, lage autoriteit en betrouwbaarheid wordt gemeten. Daarnaast dient de lengte van een artikel te passen bij de weergegeven informatie.
 • Welke ‘prijzen’, ‘beloningen’ of ‘accreditaties’ heeft u als bedrijf gewonnen? Verwijs hier naar op uw website en wek vertrouwen.

7. Ranking factoren voor Video

Bent u als organisatie ook actief op YouTube? En wilt u de vindbaarheid op YouTube verbeteren, houd dan rekening met de volgende ranking factoren:

 • Watch time
  Kijktijd verwijst in essentie naar de lengte van elke sessie. Hoe langer de uw video wordt bekeken, des te waardevoller uw video content wordt beschouwd door YouTube. Voorheen hield YouTube vooral rekening met het aantal weergaven, wat betekent dat zelfs als een video een hoog bounce percentage had, de video nog steeds een goede positie zou innemen.
 • Video counts
  Video weergaven is nog steeds een ranking factor. Zorg ervoor dat uw video wordt weergegeven op andere platformen naast YouTube. Promoot uw video in de nieuwsbrief, link in e-mail handtekening, etc. om aantal weergaven van uw video te laten groeien.
 • Session starts
  Een nieuwe sessie of video openen van hetzelfde platform, wordt beschouwd als een positieve metric.
 • Social (engagement)
  Bezoekers verbinden via likes, volgen, inschrijvingen, comments, etc.  is een belangrijke ranking factor op YouTube.
 • Video kwaliteit
  Hoge resolutie en waardevolle content
 • Meta data
  Is nog steeds belangrijk, maar de waarde van de metric lijkt te dalen t.o.v. content relevantie van de video en gebruikers gedrag. Zorg vooral voor een pakkende titel wat het onderwerp van de video beschrijft en vul een uitgebreide video beschrijving in met externe links naar uw social media kanalen en website.
 • Thumbnails
  Hoe geoptimaliseerd uw video ook is, wanneer niemand op de thumbnail klikt daalt uw video ook in de zoekresultaten van YouTube. Zorg dus voor een goede pakkende titel en aantrekkelijke thumbnail.
 • Captions en subtitles
  Het toevoegen van closed captions aan uw video’s is gunstig voor rankings om twee belangrijke redenen:
  1. Het brengt uw video naar een veel groter publiek, waaronder dove kijkers en / of diegenen die een andere taal spreken, dan degene die in de video wordt gesproken. Al deze boost-weergaven tellen mee.
  2. Ondertiteling wordt door zoekmachines gecrawld en kunnen bijdragen aan de vindbaarheid van uw video. Tevens kijken personen vaak video’s met geluid uit, waardoor ze de video met ondertiteling wel kunnen volgen, wat goed is voor ’total watch time’van uw video.

8. Maak uw website mobielvriendelijk

Een veelbesproken SEO-onderwerp en al tijden een terugkomend item bij SEO ranking factoren! Weet u nog wanneer een mobiele versie van uw website, gehost op m.URL.com, het aanbevolen was om te doen?

Hoewel Google heeft aangegeven dat ze niet publiekelijk de voorkeur geven aan een bepaalde manier om mobiele websites te gebruiken (of het nu gaat om responsieve, dynamische of afzonderlijke URL’s) als het gaat om rankings, is een responsieve website hun aanbevolen formaat mobiele website.

Google heeft verklaard dat een responsive design helpt om pagina’s beter te indexeren en toe te wijzen aan zoekopdrachten in plaats van het signaleren van desktop en mobiele pagina’s.

In het tijdperk van de mobile first index (mobile first index uitgerold in maart 2018) is de mobiele versie van uw website verantwoordelijk van het bestaan in de SERP’s (zoekresultaten). Volg de richtlijnen van Google voor mobile-first indexing en zorg ervoor dat uw content identiek overeenkomt op uw desktop en mobiele versie van uw website.

9. Afbeeldingen

Het totale aantal afbeeldingen op een pagina werd door Search Metrics onderzocht in 8 verschillende branches. Alle afbeeldingen werden geteld voor iedere URL, een gemiddeld aantal afbeeldingen per pagina in elke niche in te top 10 zoekresultaten was het volgende resultaat:

Aantal afbeeldingen per pagina top 10 zoekresultaten

10. Search Quality Raters guidelines

Google heeft de volledige versie van hun Search Quality Raters guidelines als handboek uitgebracht (ruim 160 pagina’s aan prachtige SEO kennis). Sinds 2013 wordt deze online officieel weergegeven en bijgewerkt door Google. In dit handboek geeft Google transparantie over hoe Google werkt, oftewel wat zijn de ranking factoren? Onderstaand een link naar het handboek van de nieuwste versie van juli 2018;

Conclusie en 7 Take-aways

 1. Ranking factoren verschillen per branche. Inventariseer uw branche en stem de content op uw website af op wat relevant is in uw branche. De basis voor een goede content strategie is een uitgebreid keywordonderzoek afgestemd op uw product- en diensten aanbod.
 2. Kopieer of dupliceer geen content op uw website. Unieke en relevante content wordt steeds belangrijker! Maak een checklist waar uw pagina aan dient te voldoen, voordat u een pagina publiceert.
 3. Inventariseer uw interne link-structuur. Staan de belangrijkste pagina’s boven aan in de hiërarchie? Staan er op mijn belangrijkste pagina’s interne links verwerkt naar gerelateerde onderwerpen?
 4. Site snelheid: iedere seconde telt! Laat uw website controleren op laadsnelheid. Ga met uw web developer sparren waar winst valt te behalen.
 5. Werk aan een betrouwbaar linkprofiel en wordt een autoriteit (specialist) in uw vakgebied. Laat een autoriteitcheck uitvoeren en bespreek vervolgens de next steps om linkbuilding (online autoriteit vergroten) in uw content strategie in te zetten.
 6. Is uw website mobielvriendelijk? Doe een check en zorg ervoor dat uw content identiek overeenkomt op uw desktop en mobiele versie van uw website.
 7. Verwerk afbeeldingen gerelateerd aan het onderwerp van de pagina op uw website. Vaak zien we er te weinig visuele content wordt toegevoegd aan pagina’s. Afbeeldingen kunnen bijdragen aan een betere gebruikerservaring on page en vindbaarheid van uw pagina binnen de zoekresultaten.

Bronnen over ranking factoren in 2018 van BrightonSEO

Vragen over de rankings van uw website?

Wilt u meer weten over de organische rankings van uw website? Waar dient u in uw branche rekening mee te houden en wilt u meer resultaat halen uit de organische zoekresultaten? Neem contact ons met ons ervaren SEO team! Onze enthousiaste SEO-specialisten helpen u graag verder.

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.