Hoogtepunten Google webspam rapport 2018

HomeBerichtenHoogtepunten Google webspam rapport 2018
Geplaatst 29 maart 2019 - Geschreven door: Wouter Wiedemeijer

Google bracht vorige week zijn jaarlijkse webspam rapport uit. In dit rapport deelt Google ontdekkingen van websites die met hun content proberen de rankings binnen Google te manipuleren. Google doet daarnaast ook een beroep op website beheerders, ontwikkelaars en gebruikers om hun bronnen te gebruiken om dergelijke webspam te melden.

Google webspam rapport 2018

Waarom zou je hier rekening mee moeten houden?

Google streeft ernaar om zoekresultaten van de hoogste kwaliteit te leveren voor iedere zoekopdracht. Als onderdeel hiervan onderneemt Google actie tegen “gehackte sites”om te voorkomen dat wat we ‘webspam’ noemen, de zoekervaring en inhoud van pagina’s verslechtert. Google raadt webbeheerders aan om zich aan de richtlijnen voor webmasters  te houden. Handelen in strijd met deze richtlijnen kan ertoe leiden dat je website geheel uit de Google-index wordt verwijderd of wordt beïnvloed door een algoritmische of handmatige spamactie. Als een handmatige spamactie is ondernomen tegen jouw website, kan deze als gevolg mogelijk niet meer in de zoekresultaten van Google of partnersites van Google verschijnen.

SEO tools van Google voor website ontwikkelaars

Één van de manieren van Google om spam van websites op het web te voorkomen, is door het beschikbaar stellen van SEO tools voor website ontwikkelaars. Zodat zij website ontwikkelaars op kunnen leiden, om websites met de juiste technieken te bouwen. Website ontwikkelaars kunnen via tools van Google SEO ‘health checks’ uitvoeren.  en gebruikers voorzien van de juiste content met de juiste techniek om webspam te voorkomen. Voorbeelden van tools van Google voor website ontwikkelaars zijn;

Om ervoor te zorgen dat gebruikers van Google terugkomen naar de zoekmachine, moet Google een veilig ecosysteem aanbieden om informatie te vinden. Zoekresultaten voorzien van webspam zijn slecht voor uw organisatie en de reputatie van Google.

Hoogtepunten en tips webspam rapport 2018

Net als in voorgaande jaren gaf Google aan, dat minder dan één procent van de gebruikers via de zoekresultaten naar spam-sites werd geleid.
Google heeft drie soorten spam gemarkeerd, wat ook dit jaar weer blijft opvallen:

  1. Spam op gehackte websites
  2. Door gebruikers gegenereerde spam
  3. Link-spam
  • “Gehackte sites” worden sneller ontdekt door Google, voordat ze hun weg vinden naar de zoekresultaten of gebruikers schade toe kunnen brengen. Google heeft ons er ook aan herinnerd te benadrukken ons niet te comfortabel op het web te voelen.

“Hoewel we de invloed van spam op gehackte sites op het zoeknetwerk hebben verminderd, blijven gehackte websites een groot veiligheidsprobleem voor de veiligheid van het internet voor iedere gebruiker.”

  • 180.000 webspam rapporten werden door gebruikers in 2018 ingediend (het dubbele van in 2017), waarvan 64 procent is uitgevoerd.
  • De impact van user-generated spam (spam-accounts op forums, blogs en andere platforms, evenals de berichten die ze maken) in de zoekresultaten is met meer dan 80 procent afgenomen t.o.v. het jaar daarvoor.
  • 4 miljoen berichten met betrekking tot handmatige acties werden via Search Console naar site-eigenaren verzonden (in plaats van zes miljoen in 2017).
  • Slechte linkbuilding-praktijken, zoals link-spamming of het bouwen van een link-farm, zijn minder effectief gemaakt.

“We continued to remind website owners that if you simply stay away from building links mainly as an attempt to rank better and focus on creating great content, you should not have to worry about any of the myths or realities. We think that one of the best ways of fighting spam of all types is by encouraging website owners to just create great quality content.”

  • Google eindigde het webspam rapport door zijn betrokkenheid bij SEO’s, ontwikkelaars en site-eigenaren te onderstrepen door persoonlijke evenementen over de hele wereld aan te bieden, evenals live-kantooruren in zes talen.

Bekijk het hele rapport;

Webspam report 2018 by Google

Is uw website getroffen door een handmatige actie van Google?

Is uw website getroffen door een Google Penalty? Controleer dan in Google Search Console of u daarin een melding heeft ontvangen van een handmatige actie. Heeft u hulp of advies nodig bij het oplossen van een handmatige actie? De SEO-specialisten van SDIM helpen u graag. Neem contact op voor meer informatie.

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.