Maak nog snel een backup van je data!

Universal Analytics verdwijnt vanaf 1 juli 2024

Google Analytics is al enige tijd gestopt met het verzamelen van data in Universal Analytics. Google Analytics 4 is de nieuwe standaard geworden. Historische data is voorlopig nog beschikbaar in Universal Analytics, maar dat zal niet voor eeuwig zijn. Google geeft aan dat je vanaf 1 juli 2024 geen toegang meer hebt tot je Universal Analytics properties of de API en dat alle gegevens worden verwijderd. Ben je na 1 juli al je waardevolle Universal Analytics data kwijt die je de afgelopen jaren hebt verzameld? Nee! Niet als je op tijd actie onderneemt.

HomeBerichtenUniversal Analytics verdwijnt vanaf 1 juli 2024
Geplaatst 28 mei 2024 - Geschreven door: Steven van Eck

Er zijn verschillende manieren waarop je jouw Universal Analytics data kunt opslaan:

  • Handmatig exports maken: De meest eenvoudige oplossing is het handmatig maken van exports in Universal Analytics zelf. Voor basale informatie kan dit prima werken. Wil je echter een grote hoeveelheid data ophalen en dimensies tegen elkaar kunnen afzetten, dan is deze oplossing heel erg tijdrovend en niet efficiënt.
  • Data ophalen met de API: Google Analytics biedt ook een API verbinding aan zodat je (met enig programmeerwerk) precies de data kunt ophalen uit de weergaven die je nodig hebt. Je bouwt hierbij zelf de queries op waarin je aangeeft welke data je van welke periode je op wilt halen.
  • Gebruik maken van derde tools: Niet iedereen raakt enthousiast van API’s en is in staat om zelf de nodige koppelingen te maken om data op te halen. Gelukkig zijn er tal van betaalde tools in de markt waarmee je eenvoudig de koppelingen kunt maken met Universal Analytics. Je moet nog wel zelf nadenken over welke dimensies en statistieken je op wilt halen om elders op te slaan.
  • Opslaan in Google BigQuery: De meest uitgebreide en robuuste oplossing is wel het opslaan van data in Google BigQuery. Je creëert hiermee een online data warehouse waar je al je data in kunt opslaan, waaronder Universal Analytics. Heb je een betaald Universal Analytics account, dan wordt deze oplossing standaard aangeboden vanuit Google om data in BigQuery op te slaan. Heb je een gratis Universal Analytics account, dan moet je zelf met de API of met bestaande tools gaan sleutelen om data naar Google BigQuery te schieten en op te slaan.

Neem op tijd actie

Zoals gezegd geeft Google aan dat je vanaf 1 juli geen toegang meer hebt tot je Universal Analytics data. Je hebt dus niet lang meer de tijd om je data op te slaan. Het is immers zonde om data te verliezen die je jarenlang hebt opgebouwd in Universal Analytics. Denk dus goed na over welke optie het meest geschikt is voor jou en wacht niet te lang met het maken van de nodige backups!

Hulp nodig met het opslaan van je Universal Analytics data?

Kom je er zelf niet uit of heb je hulp nodig met het maken van een backup van jouw Universal Analytics data? Wij helpen je graag verder met het maken van de nodige backups en voorzien je daarbij van een bruikbaar dashboard! Neem vrijblijvend contact met ons op zodat wij kunnen kijken hoe wij jou verder kunnen helpen!

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op