Koppelen van CRM of backend met Google Analytics

[VIDEO] Waar komen mijn kwalitatieve leads vandaan?

Verzamelt u leads op uw website, maar weet u niet waar de kwalitatieve of juist niet kwalitatieve leads of sollicitanten vandaan komen? Door uw CRM of backend met Google Analytics te koppelen verkrijgt u dit inzicht.

 

HomeBerichten[VIDEO] Waar komen mijn kwalitatieve leads vandaan?
Geplaatst 29 april 2021 - Geschreven door: Jesse Wieleman

Elke website die leads of kandidaten verzamelt kent het probleem: het grote verschil tussen de gewenste kwalitatieve leads danwel sollicitanten en die van mindere kwaliteit. De kwantiteit van de hoeveelheids leads of kandidaten is immers irrelevant als de kwaliteit van de leads beroerd is. Het is natuurlijk cruciaal om uw online marketing inspanningen te optimaliseren op alleen kwalitatieve leads. Inzicht in welke kanalen de kwalitatieve leads aanbrengen en welke alleen maar slechte is dus belangrijk. Maar hoe verkrijg ik dit inzicht en waar moet ik rekening mee houden?

De ene lead is de andere niet 

Stel, uw bedrijf heeft een vacature uitstaan op de website en pas na twee maanden wordt iemand aangenomen van de tientallen kandidaten die gesolliciteerd hebben via de website. Of u hebt een B2B website waarbij het proces van lead naar klant een half jaar of langer kan duren. Cruciaal is natuurlijk om te weten waar deze kandidaat of klant vandaan is gekomen. Het probleem is dat een CRM dit inzicht alleen niet kan bieden, het kan enkel aangeven of het wel of niet een kwalitatieve lead was. Verdere informatie over de klant wat betreft kanalen, hoe vaak hij op de website is geweest of wat hem op de website heeft overgehaald om nou precies dat ene contactformulier of sollicitatieformulier in te vullen, ontbreekt. Terwijl de sleutel tot succes voor het optimaliseren van leadwerving precies hier ligt: inzicht in welke bezoekers wel of niet kwalitatief zijn. 

Koppeling van CRM met Google Analytics biedt de oplossing

Een koppeling van het CRM met Google Analytics lost dit probleem op. Immers heeft Google Analytics de benodigde data zoals kanaal of campagnedata zodat ingezien kan worden welk kanaal of advertentieplatform de beste kwalitatieve leads oplevert. Daarnaast kan bij een koppeling ook ingezien worden welke pagina’s een specifieke lead bekeken heeft en of hij  de website al vaker heeft bezocht. Indien op de website gebruik gemaakt wordt van een gebruikers gedraganalyse tool zoals Microsoft Clarity kunnen ook direct opnames van die specifieke bezoeker teruggekeken worden.

Wat is er nodig voor de koppeling van Google Analytics met het CRM?

Voor een goede koppeling zijn er eigenlijk maar twee zaken nodig: een manier om de systemen te kunnen koppelen of matchen en een plek om dit op een goede manier in te doen.

  • Unieke identifier tussen Google Analytics en het CRM bijvoorbeeld een klantnummer.
  • Dashboard tooling om het te visualiseren bijvoorbeeld Google Data Studio of Power Bi.

Het belangrijkste qua setup is de unieke identifier tussen Google Analytics en het CRM. Dit is de gemeenschappelijke deler in beide systemen. Dit kan bijvoorbeeld een uniek id zijn per formulier verzending of handeling, vergelijkbaar met een transactie id bij een webshop. Een andere mogelijkheid is het gebruik van de unieke cookie waarde van Google Analytics, genaamd client id. Mocht de website bijvoorbeeld achter een inlog zitten, dan kan uiteraard ook het klant id gebruikt worden indien voorradig op de website. Welk id precies hiervoor gebruikt wordt is niet direct van belang, zolang het maar een id is dat toegezonden en opgeslagen kan worden in beide systemen, direct 1 op 1 overeen komt en uniek is.

Vervolgens kan de data in dashboard tooling zoals Google Data Studio of Power Bi aan elkaar gematcht worden. Na deze koppeling visualiseert de data welke marketingactiviteiten daadwerkelijk kwalitatieve leads of kandidaten opleveren en welke juist niet. Aan de hand hiervan kunt u budget verdelen of optimalisaties doorvoeren, zodat u alleen nog maar kwalitatieve leads binnenhaalt. Deze visualisaties kunt u zo gek maken als u zelf wilt. Het kan op kanaal of bron/medium niveau, maar ook op pagina niveau of andere gedetailleerde zaken. Hier staat een voorbeeld dashboard in Google Data Studio van hoe dit bijvoorbeeld eenvoudig gevisualiseerd kan worden met werkende filters. 

google data studio visualisaties

Voorbeeld dashboard visualisatie in Google Data Studio met werkende filters.

Koppel uw CRM met Google Analytics

Om ervoor te zorgen dat uw marketingactiviteiten niet gefocust zijn op een maximale hoeveelheid leads binnenhalen, maar alleen op waardevolle leads, is het cruciaal om inzicht te krijgen in welke marketingactiviteit deze aanlevert. Koppel daarom uw CRM of backend met Google Analytics, om ook beter budget en marketinginspanningen te kunnen verdelen en op basis hiervan te kunnen optimaliseren.

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op