De betekenis van een CDN

Wat is een CDN?

Een CDN, of Content Delivery Network, is een wereldwijd netwerk van servers die met elkaar in verbinding staan. Het doel van deze server is het (tijdelijk) opslaan van de statische content van jouw website, waardoor er wereldwijd kopieën van jouw content beschikbaar zijn. Zo kan een websitebezoeker deze data ontvangen van de server die het dichtst bij gelegen is, wat snellere laadtijden oplevert. Momenteel gaat meer dan de helft van het internetverkeer via een CDN en dit percentage stijgt nog altijd. Lees in dit artikel hoe een CDN werkt.

HomeHelpcentrumBegrippenlijstWat is een CDN?

Een CDN is een begrip dat veel gebruikt wordt als men op zoek is naar het verbeteren van de websitesnelheid. Een CDN kan hier namelijk positief aan bijdragen. Maar een CDN kan veel meer betekenen voor jouw website. De afkorting CDN staat voor Content Delivery Network. De naam verklapt eigenlijk al wat het inhoud: Een CDN is een wereldwijd netwerk van servers dat content levert. Het doel van een CDN is echter het zo snel, betrouwbaar, goedkoop en veilig mogelijk leveren van deze content aan een gebruiker door middel van een aaneenschakeling van servers over de hele wereld.

Hoe werkt een CDN?

Nu je weet wat het doel van een CDN is, is het tijd om wat dieper de techniek achter een CDN te duiken. Hoe werkt een CDN? Een CDN wordt aangeboden door een CDN provider. Wanneer je aangesloten bent bij een CDN provider, wordt jouw website toegevoegd aan een wereldwijd netwerk van servers, ook wel Points of Presence (PoP) genoemd. Deze PoP zijn geplaatst op knooppunten (internet exchange points) over de hele wereld, maar ook in strategische geplaatste datacenters. Binnen deze knooppunten en dataservers vind je de caching servers. De caching servers slaan de statische content van jouw website op. Bij statische content moet je denken aan HTML pagina’s, scripts, stylesheets en afbeeldingen die niet zo veel veranderen. Kort gezegd: jouw afbeeldingen en html pagina’s worden door de CDN provider gekopieerd, opgeslagen over de gehele wereld en klaargezet voor distributie.

CDN servers over de wereld

Bron: Cloudflare.com

Wanneer een gebruiker op jouw site komt, en dus data opvraagt van jouw server, kijkt de CDN provider waar deze gebruiker vandaan komt. Op basis van deze locatie kiest het een PoP binnen zijn netwerk die dichtbij de gebruiker gelegen is en verstuurd vanuit deze locatie de statische content die opgeslagen is naar de gebruiker. Dit is handig, want als een bezoeker uit India op jouw site komt, en jouw webhosting provider heeft zijn servers in Amsterdam, moet de data een flinke afstand overbruggen om bij de gebruiker te komen. Dit levert dus een langzame gebruikerservaring op. In plaats hiervan roept het CDN netwerk de dichtstbijzijnde PoP aan om de statische content aan de gebruiker te leveren. De gebruiker zal verder niet merken of deze data van de website van de originele webserver komt, of dat het via het CDN netwerk aangeleverd is. Wel zal de gebruiker merken dat de website vlot laadt. Dit zal op zijn beurt weer leiden tot een lage bounce rate en goede zoekmachineresultaten.

Wat zijn de voordelen van een CDN?

  • Maakt je website robuuster: Wanneer je huidige webserver last heeft van hardware problemen, of het lastig gewoon erg zwaar heeft om alle traffic te managen, kan een CDN een uitkomst zijn. Dan kan een gebruiker alsnog data van jouw website laden, door gebruik te maken van andere caching servers.
  • Websitesnelheid: Zonder CDN moet iedere gebruiker van jouw website de data van jouw webserver halen. Ook als de gebruiker ver weg is van deze webserver. Data gaat razendsnel over de hele wereld heen, maar data zal sneller geladen worden als de gebruiker deze bij een dichtbij zijnde server kan afroepen. Het verkort dus de laadtijd van deze bestanden. Daarnaast kan een CDN gebruik maken van bestandscompressie, waardoor het kleine bestanden kan verzenden naar de gebruiker.
  • Vermindering van bandbreedte: Veel webhosting pakketten leveren oneindig veel bandbreedte. Echter zijn er ook webhosting pakketten waarbij slechts een beperkte hoeveelheid aan bandbreedte gebruikt kan worden. Grote websites kunnen hier al snel overheen gaan, waardoor een CDN interessant kan zijn. Door caching en andere optimalisaties wordt het bandbreedte gebruik verminderd en dus ook de maandelijkse kosten.
  • Bescherming tegen DDoS: Een DDoS is een enorme, plotselinge piek in verkeer naar een webserver. Hierdoor kan een webserver helemaal overbelast raken en een site dus niet bereikbaar zijn. Door gebruik te maken van een CDN netwerk verdeel je de last over meerdere webservers.

Het gebruik van een CDN is dus heel interessant, maar de effecten zullen per website verschillen. Heb jij een webshop waar nagenoeg alleen maar Nederlandse bezoekers op komen, dan heeft het natuurlijk een stuk minder effect. De PoP in Amerika, Afrika en Azië worden namelijk niet of nauwelijks gebruikt door Nederlandse bezoekers.

Is een CDN hetzelfde als webhosting?

Alhoewel een CDN bestanden van een website (tijdelijk) opslaat, is het niet hetzelfde als een webhosting. Daar waar een webhosting het CMS draaiende houdt en de database en dynamische en statische content opgeslagen heeft, beperkt een CDN zich enkel tot de statische content. Alle dynamische content zal dus altijd vanaf een webhosting opgeroepen moeten worden. Daarom is een CDN een aanvulling op je bestaande webhosting en geen vervanging.

jQuery en CDN

Een CDN biedt ook uitkomst voor webdevelopers. Het stelt hen namelijk in staat de jQuery bibliotheek buiten de webserver aan te bieden aan de gebruiker. Hierdoor kan het sneller afgeroepen worden door gebruikers die zich ver weg van de webserver bevinden. Het implementeren hiervan kan tegenwoordig eenvoudig gedaan worden aangezien Google en Microsoft al jQuery op hun CDN aanbieden. Deze hoeven enkel aangeboden te worden in de <head> van de broncode via:

Google CDN:

<script src=”https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/3.5.1/jquery.min.js”></script>

Microsoft CDN:

<script src=”https://ajax.aspnetcdn.com/ajax/jQuery/jquery-3.5.1.min.js”></script>

De bekendste CDN providers

Er zijn veel CDN providers te vinden. Sommige hebben een gratis plan en een premium plan, andere bieden enkel CDN diensten aan via een premium plan. Dit zijn vijf van de bekendste CDN providers:

  1. Stackpath
  2. Cloudflare
  3. Google Cloud CDN
  4. Sucuri
  5. KeyCDN

Besproken diensten
Gerelateerde blogartikelen

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.