De nieuwe robots tag uitgelegd

Wat is een indexifembedded tag

Een indexifembedded tag is een robots meta tag die zoekmachines vertelt om bepaalde content te indexeren wanneer het is ingesloten via iframes en vergelijkbare HTML-tags op andere pagina’s, zelfs als die pagina een no index tag heeft.

De indexifembedded tag werd op 21 januari 2022 door Google aangekondigd.

HomeHelpcentrumBegrippenlijstWat is een indexifembedded tag

De indexifembedded robots tag maakt het mogelijk om bepaalde content van een pagina te laten indexeren wanneer deze wordt ingesloten op een pagina van een derde. Dit biedt een uitkomst wanneer een website de eigen pagina’s niet wil laten indexeren, maar wel de mogelijkheid wil bieden aan andere websites om de content te gebruiken door middel van bijvoorbeeld een iframe. Momenteel wordt vaak een noindex tag gebruikt om te voorkomen dat een pagina wordt geïndexeerd. Dit betekent echter ook dat wanneer content van deze pagina wordt ingesloten op een andere website, deze niet geïndexeerd kan worden.

Een voorbeeld:

Website A, een publisher, publiceert nieuwsartikel X met content die zij niet in de index van Google willen hebben. Om deze reden plaatsen ze een no index robots tag op de pagina. Website B wil de content van artikel X van Website A verwerken in een eigen artikel (Y) door gebruik te maken van een iframe. Echter, doordat artikel X een noindex tag bevat, kan de content die ingesloten is in artikel Y niet geïndexeerd worden. Wanneer website A een indexifembedded tag meegeeft aan artikel X is dit wel mogelijk.

De nieuwe robots tag, indexifembedded, werkt dus alleen in combinatie met de noindex tag wanneer de pagina met noindex is ingesloten in een andere pagina via een iframe of vergelijkbare HTML-tag, zoals object.

Hoe ziet een indexifembedded tag eruit?

Een indexifembedded tag wordt, net als de no index tag, aangebracht in het head-element van de website. Hieronder een voorbeeld hoe de indexifembedded wordt gebruikt in combinatie met de noindex tag:

<meta name="googlebot" value="noindex" />
<meta name="googlebot" value="indexifembedded" />
<!-- OR -->
<meta name="googlebot" value="noindex,indexifembedded" />

Een andere mogelijkheid is om de tag in de HTTP header op te nemen:

X-Robots-Tag: googlebot:noindex
X-Robots-Tag: googlebot:indexifembedded
...
OR
…
X-Robots-Tag: googlebot:noindex,indexifembedded

Op dit moment ondersteunt alleen Google de indexifembedded tag.

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.