Conversie optimalisatie advies

Handleiding website conversie percentage verbeteren

HomeHelpcentrumConversie OptimalisatieHandleiding website conversie percentage verbeteren

U werkt hard om veel verkeer naar uw website te realiseren. Maar welk percentage van deze bezoekers resulteert uiteindelijk ook in een betaalde klant? Oftewel: hoe groot is het conversiepercentage van uw website? De meest succesvolle online bedrijven:

  • definiëren duidelijke doelen voor hun website;
  • begrijpen hoe effectief hun sites zijn in het realiseren van deze doelstellingen;
  • testen voortdurend verschillende pagina-ontwerpen

Een kleine verbetering in uw conversiepercentage levert veel voordeel op. Immers, hoe meer uw reeds bestaande bezoekers van uw website ook daadwerkelijk converteren, hoe groter uw omzet. SDIM geeft u hieronder enkele tips waarmee u het conversiepercentage van uw websitebezoekers kunt vergroten.

A. Begrijp uw website bezoekers

Elke bezoeker van uw website heeft een reden om daar te zijn. Uw site moet het voor hen gemakkelijk maken om hun doel te bereiken (bijvoorbeeld het doen van een aankoop, het verkrijgen van informatie, of het inschrijven op een nieuwsbrief). Het is makkelijk om uw website bezoekers om die reden te segmenteren op gemeenschappelijke kenmerken en acties, om op die manier een beter idee te krijgen van hoe bezoekers omgaan met uw website. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld het gratis website statistieken programma Google Analytics.

B. Maximaliseer het verkeer naar uw website

Met bijvoorbeeld advertentieprogramma Google Ads kunt u potentiële klanten bereiken via Google, die u anders mist. U kunt zelf kiezen op welke zoekwoorden u graag gevonden wilt worden en u kunt zelf bepalen hoeveel u voor een bezoek uit Ads wenst te betalen. U kunt uw kosten dus altijd afstemmen op de baten. Lees hier meer over hoe Google Ads adverteren werkt.

C. Bepaal de meest succesvolle verkeersbronnen

Met statistiekenprogramma’s als Google Analytics kunt u precies uitvinden waar uw bezoekers vandaan komen voordat ze uw website bezoeken en wat de bezoekers doen op het moment dat ze op uw website terecht komen. Door het vergelijken van de conversie percentages van elke bron, kunt u precies bepalen waar het meest kwalitatieve verkeer vandaan komt. Focus u met uw marketingbudgetten en -inspanningen op deze verkeersbronnen.

D. De homepage

De homepage van uw website is vaak de eerste pagina die bezoekers van uw website zullen zien. Een goede homepage dient het bezoekers gemakkelijk te maken om hun weg naar hun doel met succes af te leggen. Zorg dus dat deze overzichtelijk is, met een duidelijke call-to-action. Maar hoe ziet de perfecte homepage er dan uit? U vindt hier een groot aantal tips met betrekking tot hoe de ideale homepage er uit ziet.

E. Landingspagina’s

Veel verkeersbronnen, zoals Google Ads, geven u de mogelijkheid om bezoekers direct naar een specifieke landingspagina door te sturen. In Google Analytics kunt u terugvinden wat de landingspagina’s zijn met het hoogste conversiepercentage. In Google Website Optimizer kunt u met A/B testing of Multivariate testing verschillende landingspagina’s testen op de beste ervaring voor bezoekers.

F. Weigeringspercentage bezoekers

Wanneer een bezoeker van uw website na het bekijken van slechts één pagina de website onmiddellijk weer verlaat, wordt dit meegenomen in het weigeringspercentage van de betreffende pagina. Als het weigeringspercentage voor een bepaalde pagina boven gemiddeld hoog is, betekent dit waarschijnlijk dat de pagina ontmoedigt om verder te gaan op de website. Met behulp van Google Analytics kunt u identificeren welke pagina’s een hoog weigeringspercentage hebben. Met Google Website Optimizer kunt u verschillende pagina’s testen om uiteindelijk de pagina te vinden met het laagste weigeringspercentage.

G. Trechter instellingen

Om precies te begrijpen waar uw bezoekers in een conversieproces afhaken, is het nuttig om verschillende stappen in het proces van landingspagina tot einddoel / conversie op te nemen.

H. Verlatingspercentage

Met Google Analytics kunt u tevens achterhalen op welke pagina bezoekers uw website verlaten. Ook voor deze pagina’s met een hoog verlatingspercentage geldt dat u met de Google Website Optimizer verschillende pagina’s kunt testen, zodat u het aantal bezoekers wat uw website verlaten zo klein wordt.

I. Site Search

Door het plaatsen van de site search functie op uw website, helpt u de bezoeker sneller te vinden met wat ze zoeken. Met Google Site Search kunt u een Google zoekvak op uw website plaatsen. U kunt in uw Goolge Analytics vervolgens ook instellen dat u interne zoekopdrachten wilt bijhouden. Dit geeft u handvatten t.a.v. nieuwe content en vragen die u bezoekers klaarblijkelijk hebben.

J. Doelen / conversies

Het realiseren van conversies is de belangrijkste doelstelling van uw website. Een conversie is bijvoorbeeld een afgeronde aankoop / bestelling / boeking, een nieuwsbriefinschrijving, of een lead / ingevuld contactformulier / offerte.

Voor het verbeteren van uw website conversiepercentage, verschaft Google Analytics nuttige informatie. In sommige gevallen kan het nuttig zijn om de instellingen van Google Analytics dusdanig te wijzigen, zodat u specifieke informatie verkrijgt die nodig is voor gedetailleerde input voor het verbeteren van uw website. SDIM helpt u hier graag mee. Kijk hier voor de Google Analytics diensten van SDIM, of neem direct contact op.

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op