Google Ads campagnes

Google Ads Handelsmerk bescherming

HomeHelpcentrumGoogle Ads campagnesGoogle Ads Handelsmerk bescherming

Google Ads beleid inzake handelsmerbescherming toegelicht – advertenties op merknaam

U kunt uw eigen handelsmerk beschermen bij Google Ads. U voorkomt daarmee dat andere adverteerders (concurrenten) op uw handelsmerk adverteren. Een handelsmerk kan op verschillende manier in Google Ads campagnes worden gebruikt:

  1. als zoekwoord
  2. in advertentietekst
  3. in de zichtbare URL van een campagne

Het Google beleid inzake handelsmerken is gericht op het bevorderen van een positieve gebruikerservaring die relevante en effectieve advertenties omvat. Onlangs is dit beleid door Google herzien en is er vooral op gericht om gebruikers meer keuze te bieden. Voorheen was het per definitie mogelijk om een handelsmerk te beschermen, echter dat is tegenwoordig lastiger. Google heeft in 2010 de mogelijkheid om het blokkeren van het gebruik van een zoekwoord met handelsmerk (bv. Dell, Auping, Apple etc.) afgeschaft. Het blijft in veel gevallen wel mogelijk om wel het gebruik van een handelsmerk in advertentieteksten te blokkeren.

Als u het gebruik van uw handelsmerken in advertentieteksten door Google wilt laten onderzoeken, dan kan dat. Wanneer u een handelsmerkklacht wilt indienen, dient u een online formulier in het Engels in te vullen.

Google vs Nederlands recht

Let er op dat de richtlijnen van Google niet noodzakelijkerwijs overeen hoeven te komen de -Nederlands- recht. Als u namelijk wel adverteert op merknaam keywords en/of gebruik maakt van een beschermde handelsnaam in een advertentietekst kan dat voor grote juridische problemen zorgen. Ongeacht of Google dit nu wel of niet toe staat dus. Ga er niet vanuit dat omdat het van Google mag,  zelf ook daadwerkelijk goed zit. De mediawet en allerhande jurisprudentie biedt hier uitsluitsel. SDIM is geen advocatenbureau, echter we kunnen wel een aantal tips geven:

  • Pas altijd op met vergelijking met een concurrent
  • Gebruik handelsmerken alleen als u zeker weet dat u goed zit
  • Zeg nooit iets over een derden merk wat u niet keihard kunt aantonen

Toestemming aanvragen om op een merknaam te adverteren bij Google Ads

Volgens het beleid van Google mag u het handelsmerk alleen gebruiken in uw advertentie als u hiervoor rechtstreeks toestemming heeft verkregen van de eigenaar van het handelsmerk. U kunt de eigenaar van het handelsmerk vragen het online toestemmingsformulier in te vullen. Google kan alleen formulieren verwerken die in het Engels zijn ingevuld.

Meer informatie, toelichting of hulp is op aanvraag beschikbaar bij SDIM. Vermeld u svp “handelsmerk beschermen Google”.

Besproken diensten

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op