22 mei 2025

Project Astra: Hoe Google onze interactie met AI wil veranderen

6 minuten lezen
Google Project Astra

Google Project Astra is een experimentele AI-assistent ontwikkeld door Google DeepMind, het AI-onderzoekslab van Alphabet. De AI-assistent is bedoeld als een universele, proactieve assistent die verschillende soorten input verwerkt, zoals spraak, beeld en tekst, en op verschillende manieren kan communiceren op diverse apparaten. Astra vertegenwoordigt een verzameling van Google’s meest ambitieuze dromen over wat AI in de toekomst voor mensen zou kunnen betekenen.

Project Astra werd voor het eerst onthuld tijdens Google I/O 2024 tijdens een demonstratie van slimme brillen. Het project ontstond bij Google DeepMind als een manier om bijna realtime, multimodale AI-mogelijkheden te demonstreren.

Dit jaar kondigde Google een aantal nieuwe functies van Project Astra aan tijdens de 2025 editie van het Google I/O evenement in Mountain View. Google laat hier zien hoe het bedrijf zijn nieuwe AI assistent beschouwt en hoe slim het bedrijf denkt dat de assistent kan worden. Naast het beantwoorden van vragen en het gebruiken van de camera van je telefoon kan Astra nu ook taken voor je uitvoeren. En dat zelfs zonder dat je erom hoeft te vragen.

Natuurlijk is dit evenement grotendeels een promotiepraatje voor Google zelf, maar de ontwikkelingen die hier worden besproken en aankondigingen van nieuwe technologie is desalniettemin vaak erg interessant.

Project Astra wordt door Google omschreven als een onderzoeksprototype dat baanbrekende mogelijkheden voor Google-producten onderzoekt, op weg naar de ontwikkeling van een universele AI-assistent. Project Astra maakt gebruik van Google’s geavanceerde Gemini AI-modellen. Deze modellen versterken de intelligentie en het geheugen van Astra, zodat het een slimme en contextbewuste assistent wordt die op meerdere apparaten taken kan uitvoeren. Op dit moment is Project Astra beschikbaar voor een selecte groep testers. Google wil de technologie verder integreren in producten zoals Gemini Live, Google Search en slimme brillen.

Video van Google: Onderzoeksprototype van Google Project Astra

In tegenstelling tot de huidige generatie AI-assistenten als Alexa en Siri, die voornamelijk tekst- en spraakgebaseerd zijn en een beperkt contextueel begrip hebben, streeft Project Astra naar een meer holistische en dynamische interactie. Een aantal van de meest opvallende kenmerken hiervan zijn:

  • Real-time visueel begrip: Project Astra kan objecten en omgevingen herkennen en begrijpen via de camera van een smartphone of slimme bril. Het kan beschrijven wat het ziet terwijl de camera beweegt en reageert op veranderingen in de visuele wereld.
  • Multimodale interactie: Gebruikers kunnen met Project Astra communiceren via spraak en visuele input (door de camera ergens op te richten). Dit zorgt voor een meer natuurlijke en intuïtieve manier van interactie.
  • Contextueel geheugen: Project Astra kan belangrijke details van eerdere gesprekken onthouden (tot 10 minuten in de huidige sessie) en deze context gebruiken om relevantere en nauwkeurigere antwoorden te geven. Dit maakt de interactie vloeiender en persoonlijker.
  • Integratie met Google-services: Project Astra kan naadloos integreren met bestaande Google-services zoals Zoeken, Maps en Lens om antwoorden te voorzien van actuele en relevante informatie.
  • Cross-device functionaliteit: Het is de bedoeling dat Project Astra op verschillende apparaten werkt, zoals Android-telefoons en slimme brillen. Gebruikers kunnen zelfs van apparaat wisselen terwijl ze hetzelfde gesprek voortzetten.
  • Agent-achtige mogelijkheden: Recente demonstraties tonen aan dat Project Astra in staat is om meer proactieve taken uit te voeren, zoals het bellen naar een winkel om de beschikbaarheid van een fietsonderdeel te controleren (zie video hierboven).

Om deze universele AI-assistent zo goed mogelijk te laten functioneren voor verschillende doelgroepen houdt Google rekening met verschillende belangrijke eigenschappen:

  • Taal: Project Astra detecteert veel verschillende accenten, talen en emoties en geeft op dit moment vloeiende antwoorden in 24 talen.
  • Interactie: Verbeterde audio-invoer en -uitvoer voor soepele communicatie in verschillende talen, zonder onderbrekingen.
  • Context bewust: Astra negeert afleidingen zoals achtergrondgesprekken.
  • Zelfstandige actie: Helpt gebruikers door te reageren op hun behoeften en namens hen acties te ondernemen
  • Gebruikersvoorkeuren: Project Astra analyseert gebruikersvoorkeuren om op maat gemaakte antwoorden te leveren en biedt transparante uitleg over het denkproces achter deze antwoorden. Ook is Astra in staat winkelaanbevelingen perfect af te stemmen op je specifieke behoeften
  • Ophalen van content: Het ophalen van content zoals een PDF handleiding is geen enkel probleem om op maat hulp te bieden bij taken.
  • Opties voor blinden en slechtzienden: Google ontwikkelt een versie van Project Astra in samenwerking met de blinde en slechtziende gemeenschap.
  • Proactiviteit: Project Astra kan intuïtief gesprekken beginnen en direct reageren, zonder onderbreking of vertraging.

Volgens Greg Wayne (een onderzoeksdirecteur bij Google DeepMind) is proactiviteit de meest indrukwekkende nieuwe functie. Het plan van Astra is om de assistent constant te laten kijken, luisteren en wachten op het moment dat het ingrijpt. Astra kan kiezen wanneer het praat op basis van gebeurtenissen die het ziet. Hiervoor kan Astra bijvoorbeeld geïntegreerd worden in slimme brillen. Astra kan dus dingen voor je doen, zonder dat je erom hebt gevraagd. Google wil dat Astra weet wanneer iets nodig is, wat het moet doen, hoe het moet, waar het te vinden is en wat het nodig heeft om iets gedaan te krijgen, zonder instructies te hoeven krijgen. Als Astra meekijkt terwijl je huiswerk maakt, haalt Wayne als voorbeeld aan, zou het kunnen opmerken dat je een fout hebt gemaakt en aangeven waar je de fout in ging, in plaats van te wachten tot je klaar bent en specifiek vraagt om je werk te controleren.

Vorig jaar onthulde Google het mixed reality-systeem Android XR. Het nieuwe besturingssysteem voor slimme brillen en headsets. Google geeft nu aan dat het Project Astra-brillen ontwikkelt met partners zoals Samsung en Warby Parker, maar het bedrijf heeft nog geen vastgestelde lanceerdatum.

Daarnaast kondigde deze week Project Aura aan, dit een nieuw project van Google in samenwerking met het bedrijf XREAL dat brillen met AI-integratie ontwikkelt. Er komt in eerste instantie een ontwikkelaarseditie van Project Aura beschikbaar, zodat ontwikkelaars apps voor het Android XR platform kunnen creëren. XREAL zal naar verwachting meer details over Project Aura onthullen tijdens de Augmented World Expo in juni 2025.

XREAL Project Aura bril

Zowel Project Aura als Project Astra van Google brengen aanzienlijke privacyrisico’s met zich mee, inherent aan de aard van de technologieën die Google beoogt te ontwikkelen. 

Een AI-assistent die door je bril, telefoon en koptelefoon constant je omgeving observeert en analyseert, creëert een ongekend niveau van dataverzameling. Astra is ontworpen om context te begrijpen en informatie te onthouden. Dit roept bij mij direct vragen op over hoe lang dit geheugen behouden wordt, waar deze data opgeslagen wordt en wie er toegang toe heeft. Zelfs tijdelijke opslag kan natuurlijk risico’s inhouden als het niet goed beveiligd is.

De snelle ontwikkeling van deze technologieën loopt vooruit op de wet- en regelgeving. Wat mij betreft is er behoefte aan duidelijke ethische kaders en wettelijke grenzen om de privacy van individuen te beschermen. Daarnaast is ook nog de vraag wat er gebeurt als Astra verkeerde interpretaties maakt of ongepaste acties onderneemt of voorstelt op basis van de verzamelde data. Wie is er dan verantwoordelijk voor de gevolgen?

Ben je nieuwsgierig geworden naar Project Astra van Google? Meld je dan via dit formulier aan als tester.

De onthulling van Google Project Astra schetst een fascinerend beeld van de toekomst van AI-assistentie. De potentie om op een natuurlijke en intuïtieve manier met een intelligente entiteit te interageren die onze wereld begrijpt en ons proactief kan ondersteunen, is immens. Van het vereenvoudigen van alledaagse taken tot het bieden van geavanceerde hulp in complexe situaties, de mogelijkheden lijken grenzeloos. Echter, deze krachtige technologie roept onvermijdelijk ethische vraagstukken op, zoals de waarborging van privacy en de transparantie van processen. Dit is belangrijk voor het voorkomen van potentieel misbruik. Er zijn veel cruciale overwegingen die nauwlettend gevolgd moeten worden naarmate Project Astra zich verder ontwikkelt. De komende jaren zullen dan ook zeer interessant worden om te zien hoe Google deze balans (hopelijk) weet te vinden en hoe deze veelbelovende technologie op een verantwoorde en mensgerichte manier in onze levens geïntegreerd gaat worden.

Eén Reactie

  • Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *