7 juli 2025

TikTok versus YouTube: De kracht van video content per platform

2 minuten lezen
Video marketing icon

YouTube en TikTok verschillen nogal van elkaar. Denk maar aan de korte video’s van tien seconden tegenover YouTube afleveringen van een half uur of langer. Waar YouTube een nieuwe manier is geworden van TV kijken, heeft TikTok het hele social media landschap opgeschud. Daarnaast bewegen de platformen steeds meer naar elkaar toe. Hoe verhouden de platformen zich op dit moment tot elkaar als we letten op videoranking?

Topictree analyseerde 3.5 miljoen video’s op TikTok en YouTube vanuit hun dataset om beter te begrijpen hoe de platformen zich ontwikkelen als het gaat om contentstrategie, videoduur en betrokkenheid van gebruikers.

Op TikTok ligt de focus nog altijd op video’s tussen de 0 en 30 seconden. Meer dan 55% van de video’s in de top 20 van zoekresultaten is korter dan een halve minuut. Hoewel langere video’s technisch mogelijk zijn (tot 60 minuten), scoren deze nauwelijks in zoekresultaten. 

Op YouTube krijgen zowel korte als lange video’s een goede ranking. Zowel shorts (<30 sec) als lange video’s (15+ min) doen het goed. De middellange video’s (2-8 min) daalt in populariteit, vooral sinds de introductie van YouTube Shorts.

Hoewel TikTok kortere video’s beter rankt, heeft de lengte van video’s weinig invloed om de mate van betrokkenheid. Vooral omdat gebruikers video’s vinden via de For You page. Dit staat dus los van TikTok search. Bij YouTube is dit anders, omdat YouTube echt gebruikt wordt als zoekmachine en gebruikers gericht zoeken naar onderwerpen. De engagement is dus erg afhankelijk van de ranking op basis van videoduur, type video en de inhoud.

Hoewel TikTok technisch gezien langere video’s toestaat, blijft het platform sterk vasthouden aan korte video’s. Content langer dan vijf minuten haalt het nauwelijks. Omdat TikTok ook kenmerkend is aan short form video, is dit ook niet verrassend. Wel geeft het ons houvast om langere video’s vooral te produceren voor YouTube. Dit platform rankt ook actief short video’s, maar biedt nog steeds een stabiel succes aan langere video’s.

Als social marketeer is het belangrijk om in de contentstrategie sterk rekening te houden met de blijvende verschillen tussen de platforms. Niet alleen om dat de platforms op een andere manier content ranken, maar ook omdat je doelgroep per platform sterk kan verschillen.

Wij merken bijvoorbeeld dat de doelgroep op TikTok vaak jonger is en daarom een andere contentbehoefte heeft dan de oudere doelgroepen. Het is daarom raadzaam om de kanalenmix aan te passen op de verschillende doelgroepen én de sterktes en zwaktes per kanaal.

  • TikTok: Ideaal voor korte, creatieve formats met consistente interactie. Lengte maakt minder uit voor engagement
  • YouTube: Biedt kansen voor zowel korte als lange content. Gebruik Shorts om bereik te vergroten, maar behoud lange video’s voor verdieping en zoekverkeer
Video marketing icon

Vragen? Neem contact op!

Contact

Ook interessant
voor jou

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *