Een Wikipedia-pagina schrijven voor je bedrijf: tips en stappenplan

Een eigen Wikipedia-pagina is erg waardevol voor je bedrijf. Het vergroot je betrouwbaarheid en zichtbaarheid, en kan een positieve invloed hebben op je vindbaarheid. Bijdragen aan Wikipedia is alleen nog niet zo makkelijk: als ervaringsdeskundige die heel wat uren op het platform heeft gespendeerd, kan ik zeggen dat het publiceren van een artikel veel doorzettingsvermogen kost. En dat het soms zelfs frustrerend is. Toch is het mij gelukt om verschillende bedrijfspagina’s op Wikipedia aan te maken. In dit artikel leg ik je uit hoe je dit aanpakt.
Hoewel je Wikipedia waarschijnlijk regelmatig gebruikt, is het belangrijk om vast te stellen wat Wikipedia nou eigenlijk is. Dit geeft namelijk belangrijke informatie over de manier waarop je moet schrijven en over de onderwerpen die geschikt zijn. Wikipedia is naar eigen zeggen “een encyclopedie die kenmerken van algemene en gespecialiseerde encyclopedieën, aardrijkskundige woordenboeken en almanakken in zich draagt.” Dit geeft aan dat er verwacht wordt dat je op een neutrale manier schrijft over onderwerpen die voor een breed publiek interessant zijn.
Daarnaast is het handig om te weten wat Wikipedia juist niet is: “Wikipedia is geen verzameling samengeraapte informatie. Het is geen verzameling van trivia, geen platform voor persoonlijke meningen, geen platform voor zelfpromotie, geen experiment in anarchie of democratie, of een linkpagina. Noch is Wikipedia een verzameling van bronnen, een woordenboek of een krant.”
Waarom wil je als bedrijf op Wikipedia staan?
Een eigen Wikipedia-pagina is om meerdere redenen interessant. In de eerste plaats draagt het bij aan je betrouwbaarheid en geloofwaardigheid. Wikipedia wordt door veel mensen gezien als een betrouwbare bron. Dus als je op Wikipedia te vinden bent, wordt je organisatie meteen als betrouwbaarder beschouwd. Ook zoekmachines vinden Wikipedia betrouwbaar, waardoor je autoriteit stijgt en je vindbaarheid kan verbeteren.
Een Wikipedia-pagina maakt je bedrijf daarnaast extra zichtbaar. Niet alleen op het platform zelf, waar pagina’s onderling met elkaar verknoopt zijn, maar ook daarbuiten. Google maar eens een bekend merk. Naast de ‘gewone’ zoekresultaten zie je vaak een blok verschijnen met informatie. Dat blok is vaak, je raadt het al, afkomstig van Wikipedia. Omdat ook LLM’s Wikipedia vertrouwen, zal je in AI-modellen beter zichtbaar zijn.
Tot slot is een eigen pagina een stukje erkenning. Wikipedia is een online encyclopedie, wat betekent dat alle onderwerpen die er in zijn opgenomen, encyclopediewaardig zijn. Dit wordt onder ervaren gebruikers ook wel ‘encyclopedische relevantie’ of kortweg ‘relevantie’ genoemd. Een eigen pagina op Wikipedia is, met andere woorden, een teken dat je bedrijf of merk ertoe doet en geen doorsnee organisatie is.
Mag je wel over je eigen bedrijf schrijven?
Op Wikipedia schrijven over een onderwerp waarbij je nauw betrokken bent, wordt sterk afgeraden. Het is echter niet verboden. Wat wel verboden is, is zelfpromotie. Dit ligt al snel op de loer als je over jezelf of je eigen bedrijf schrijft. Schrijf je toch over een bedrijf waar je werkt, of word je betaald voor een bijdrage (als je bijvoorbeeld bij een marketingbureau werkt), dan ben je verplicht dit kenbaar te maken. Dit kan door middel van een mededeling op de gebruikerspagina, een mededeling op de overlegpagina van je bijdrage, of door een mededeling in de bewerkingssamenwerking van je bijdrage.
Wikipedia-pagina schrijven: een stappenplan
Nu volgt een stappenplan om je eigen Wikipedia-pagina te schrijven. Van het aanmaken van een gebruikersaccount via het beoordelen van de relevantie van je onderwerp en het vinden van waardevolle bronnen tot de publicatie van je artikel.
Stap 1: Maak een gebruikersaccount aan en bouw een reputatie op
Om bij te dragen aan Wikipedia, heb je een account nodig. Aanmelden en registreren is niet ingewikkeld en kost je een paar minuten. Het is aan te raden om niet meteen van start te gaan met je eigen bedrijfspagina, maar eerst een reputatie op te bouwen als bewerker. Hoe meer ervaren je bent, hoe eerder je bijdragen geaccepteerd worden. Je laat zien dat je de regels begrijpt, en geen ‘single purpose account’ bent. Dit zijn accounts die zijn aangemaakt voor een doel, en worden vaak geassocieerd met zelfpromotie.
Je kunt je reputatie verbeteren door simpele bewerkingen te maken die nog geen twee minuten kosten. Deze worden door Wikipedia voorgesteld, maar het helpt ook om artikelen te bewerken over een onderwerp waar je verstand van hebt.
Stap 2: Ga na of je onderwerp relevant genoeg is
De meest voorkomende reden dat een pagina wordt afgekeurd, is een gebrek aan (encyclopedische) relevantie en onafhankelijke bronnen. Voordat je heel veel tijd en moeite steekt in je bedrijfspagina, is het dus belangrijk om vast te stellen of je bedrijf wel relevant genoeg is om een pagina aan te wijden. Wees eerlijk en stel jezelf de vraag of je organisatie wel echt zo vermeldenswaardig is. Een lokale groenteboer is bijvoorbeeld niet relevant, terwijl een (inter-)nationaal bedrijf dat unieke producten ontwikkelt dat wel is.
Verder kun je kijken naar de concurrentie. Als je belangrijkste concurrenten een eigen pagina hebben, is dat een aanwijzing dat ook jouw bedrijf relevant is. Tot slot kun je op Wikipedia zelf kijken of er rode links naar jouw bedrijf verwijzen. Deze rode links leiden naar een artikelcreatiepagina, en moedigen gebruikers aan om een artikel over het onderwerp te schrijven. Zo probeert Wikipedia een zo compleet mogelijke online encyclopedie te worden.
Je kunt Google hiervoor gebruiken. Combineer de zoekopdracht site:wikipedia.org met je merknaam tussen aanhalingstekens. Google haalt dan alle Wikipedia-pagina’s op waarin jouw merk wordt genoemd.
Stap 3: Vind onafhankelijke bronnen die relevantie onderbouwen
Als je er van overtuigd bent dat je organisatie relevant is, is het zaak dit te onderbouwen met onafhankelijke, betrouwbare bronnen. Hieronder verstaat Wikipedia substantiële berichtgeving in betrouwbare, onafhankelijke secundaire bronnen. Bij Wikipedia betekent ‘substantiële berichtgeving’ dat er minimaal twee paragrafen zijn die specifiek over het onderwerp gaan. Triviale of vluchtige vermeldingen zijn niet genoeg om een artikel op te baseren. Als je geen onafhankelijke, betrouwbare bronnen van derden kunt vinden, is de kans nihil dat je artikel geaccepteerd wordt. Maar geef het niet te snel op. Er zijn namelijk meerdere slimme manieren om waardevolle bronnen te vinden.
Artikelen in landelijke kranten en toonaangevende nieuwssites vind je al snel via Google (Nieuws). Een andere manier om geschikte bronnen te vinden, is het checken van websites die naar jouw website verwijzen. Je kunt hiervoor diverse SEO-tools gebruiken. Door de URL’s te bestuderen kom je er al snel achter of het gaat om substantiële berichtgeving of een vluchtige vermelding. Daarnaast kun je met bepaalde SEO-tools kijken of er over je organisatie geschreven is zonder naar je pagina te linken. Dit zijn in de regel wel bronnen die minder waardevol zijn, maar het is de moeite waard als je nog op zoek bent naar enkele bronnen die je verhaal ondersteunen.
Je zou het misschien vergeten, maar er bestaan ook veel bronnen en databases die Google niet doorzoekt. Denk aan boeken, (oudere) kranten en (wetenschappelijke) tijdschriften. Zeker als je bedrijf een rijke geschiedenis heeft, is het de moeite waard om in kranten en tijdschriften te zoeken. Je kunt hiervoor gratis bronnen als Delpher en lokale archieven gebruiken, waarin vooral lokale kranten en tijdschriften te vinden zijn. Met betaalde databases als LexisNexis kun je ver terugzoeken in landelijke publicaties. Voor het zoeken naar vermeldingen in boeken kun je Google Books gebruiken, en voor vermeldingen in wetenschappelijke publicaties Google Scholar.
Stap 4: Schrijf een opzet
Het schrijven van een Wikipedia-pagina is iets heel anders dan het schrijven van een normaal (blog)artikel. Vergeet dus je normale aanpak, en schrijf je hele artikel rondom de bronnen die je hebt gevonden. Wil je iets vermelden, maar is er geen relevante bron voorhanden? Dan kun je het beter weglaten. Wel is het aan te raden om voor de structuur van je artikel inspiratie op te doen bij bestaande artikelen.
Verder is het belangrijk om op een simpele en neutrale manier te schrijven. Laat de feiten voor zich spreken, en zorg dat elke bewering te verifiëren is. Houd daarbij wel in gedachten dat je schrijft in je eigen woorden, en niet de tekst van je bronnen kopieert.
Stap 5: Gebruik de juiste formattering en bronvermelding
Als je artikel af is, kun je je artikel in Wikipedia gaan zetten. Als je al geoefend hebt met het bewerken van artikelen om een reputatie op te bouwen, weet je als het goed is al zo’n beetje hoe dit werkt. Voor een voorbeeld hoe je om moet gaan met koppen, subkoppen en tabellen, is het aan te raden om te kijken bij bestaande pagina’s.
Verder is het aan te raden om een infobox aan te maken, waarin je de belangrijkste informatie over je bedrijf kwijt kunt. Ook moet je letten op de bronvermelding, die op een specifieke manier moet worden opgemaakt. Gelukkig biedt het CMS van Wikipedia hier de helpende hand, en kun je van een link vrij eenvoudig een mooie bronvermelding laten maken. Loop het wel na, want het gaat niet altijd goed. Tot slot is het aan te raden om je artikel te koppelen aan het juiste portaal om het goed aan te laten sluiten bij de rest van Wikipedia.
Stap 6: Publiceer en werk samen met moderators
Als je artikel klaar is, kun je het indienen ter beoordeling. Dit is ook het moment om (nogmaals) aan te geven of je betaald wordt voor het schrijven van het artikel, of op een andere manier nauw betrokken bent bij het schrijven van het artikel. Na het indienen van je artikel zal een moderator beoordelen of je artikel aan de eisen van Wikipedia voldoet. Dit kan enkele weken duren. Totdat het is goedgekeurd, zal er “draft” voor je artikel staan. Als je artikel is afgekeurd, is er nog man overboord. De dienstdoende moderator zal altijd redenen geven voor de afwijzing, waarna je de ruimte hebt om het artikel aan te passen. In mijn ervaring is het nuttig om het gesprek aan te gaan met de moderator, en aan te geven wat je met zijn of haar feedback hebt gedaan.
Is je artikel geaccepteerd? Gefeliciteerd! Toch is het artikel dan nog niet af. Andere gebruikers kunnen het dan namelijk aanpassen. Ik raad dan ook aan om de pagina’s die je hebt gemaakt te blijven volgen. Bij het publiceren geeft Wikipedia deze optie automatisch weer.
Wat als je artikel toch niet wordt geaccepteerd?
Als je artikel niet wordt geaccepteerd, kun je het in een andere taal proberen. Als je bijvoorbeeld probeert op de Engelstalige Wikipedia te komen, maar alleen Nederlandstalige bronnen hebt, wordt je artikel waarschijnlijk afgewezen. In het Nederlands is de kans groter, omdat een Nederlandstalige moderator je bronnen wel op waarde kan schatten.
Als je bedrijf niet relevant genoeg wordt bevonden, kun je je daarbij neerleggen. Maar je kunt ook een PR-specialist inschakelen om te zorgen dat betrouwbare, onafhankelijke bronnen wél over je bedrijf gaan schrijven. Als je bedrijf vaker in het nieuws komt, heb je meer bronnen en is de kans groter dat je artikel geaccepteerd wordt. Of, nog beter: dat iemand anders een Wikipedia-artikel over je bedrijf schrijft. Dit is uiteraard wel een langetermijnstrategie. Benieuwd naar de mogelijkheden van Digital PR? Onze specialisten vertellen je er graag meer over.