27 februari 2025

Zit jouw doelgroep op Bluesky? Grote kans van wel

4 minuten lezen
Bluesky logo

We krijgen veel vragen over Bluesky. Is dit platform relevant, of niet? Er is maar een manier om daarachter te komen: registreer een account en kijk rond. Dat is precies wat ik heb gedaan. Ik had er al zo veel over gelezen en gesproken, maar deze maand werd het tijd om zelf te voelen wat het sentiment op dit platform is.

De content op Bluesky komt positief en optimistisch over: de lucht is er letterlijk blauwer dan op het ongezellige X. Dat is waar mensen nu behoefte aan hebben: minder negativiteit en echte community’s bouwen. Uiteraard worden er ook discussies gevoerd, maar er waait een frissere wind. Bluesky spoort dan ook aan om jouw community te vinden en belooft ons transparantie in de persoonsgegevens die opgeslagen worden en waarom.  

Mooie beloftes, maar verder lijkt Bluesky gewoon op het Twitter dat ooit zo populair was. Betekent dit dat je de strategie die je ooit op Twitter inzette kan afstoffen? Nee, dat denk ik niet. Ik denk dat je als merk of organisatie moet beginnen met minder zenden. Kijk eerst rond en luister naar wat jouw doelgroep te zeggen heeft. 

Bluesky omschrijft zichzelf als ‘Social media as it should be.’ Wat ik hieruit opmaak is dat het uiteindelijk op social media draait om echte menselijke interacties. Als we teruggaan naar de basis van social media, dan denk ik terug aan die oude goede tijd dat ik na school contact zocht met klasgenoten via Hyves en MSN. Hierbij stond het over en weer zenden en luisteren altijd centraal. Bovendien gaf het een extra laag aan mijn vriendschappen. Relaties opbouwen voor de lange termijn, daar draait het om.

Hieruit kan ik direct twee belangrijke conclusies trekken voor bedrijven en organisaties die mee willen doen op Bluesky: 

  1. Bluesky draait om community’s. Probeer daarom jouw niche(s) te vinden en waardevolle relaties op te bouwen.
  2. Social listening: Probeer wat minder te zeggen als organisatie. Begin niet met zenden, maar met luisteren. 

Bedenk welke niches binnen jouw doelgroep vallen en onderzoek of deze mensen actief zijn op Bluesky. Net als op elk social media platform zijn er duizenden niches te vinden. Voor mijn eigen testaccount was dit mijn startpunt. Ik zocht mijn niche via verschillende manieren:

  • Ik zocht op voor mij relevante hashtags die ik ook op het Instagramaccount gebruik waar ik alles over mijn schilderhobby deel.
  • Ik klikte op ‘Find people to follow’, vervolgens selecteerde ik een relevant onderwerp. In mijn geval koos ik voor Kunst.
  • Vervolgens kon ik mijn #Feeds aanpassen. Zo zie ik niet alleen content uit de discover sectie, maar kon ik ook verschillende ‘Artists feeds’ toevoegen. Door deze functie bepaal je zelf over welke onderwerpen je berichten te zien krijgt. Ook kan ik ervoor kiezen om enkel content te bekijken van accounts die ik echt volg. Politieke berichten kan ik hiermee zelfs (tijdelijk) wegfilteren. Jij bepaalt wat je wil zien. Dit betekent andersom dus ook dat je relevant moet zijn voor jouw niche, willen ze ook jouw content opnemen in de feed.

De gesprekken die mensen op social media hebben over duurzaamheid, politiek, goede doelen, producten, noem maar op, zijn ontzettend waardevol om te lezen. Hoe interessant is het als jij een inzicht over jouw doelgroep op Bluesky tegenkomt en vervolgens kan terugkoppelen aan jouw team? Daarom denk ik dat dit het startpunt moet zijn op Bluesky. Onderzoek of jouw doelgroep aanwezig is, luister naar hun verhalen en reageer eventueel. Pas daarna kun je onderzoeken welke soort content relevant is voor jouw community.

Het is aanlokkelijk om je producten aan te prijzen op een nieuw platform. Maar als vervolgens niemand doorklikt, waarom zou je dat dan delen? Probeer bij het maken van Bluesky content als uitgangspunt de relaties met je doelgroep in het achterhoofd te houden. Vraag eens hun mening over een bepaald onderwerp, of plaats een interessante stelling. Op deze manier maakt je doelgroep op een menselijk niveau kennis met jouw organisatie. 

Dit laatste geldt natuurlijk ook voor de overige social media kanalen die je inzet. Luisteren we nog wel genoeg naar onze doelgroep? Doen we echt wel voldoende om de betrokkenheid hoog te houden? Het is belangrijk om kritisch te blijven hierover. Want hoe vervelend we het algoritme van Instagram ook vinden, als je de doelgroep echt weet te raken, entertainen of informeren, dan sta je heel wat streepjes voor.

Social media icons


hulp van een social expert?

Contact

Reacties (0)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *