Adverteren op de (bedrijfs-)naam van uw concurrent in Google AdWords. Doen of niet?

HomeBerichtenAdverteren op de (bedrijfs-)naam van uw concurrent in Google AdWords. Doen of niet?
Geplaatst 11 mei 2011 - Geschreven door: Jan Dirkzwager

Er ontstaat regelmatig een discussie over het adverteren op eigen (bedrijfs)naam in Google Ads, maar hoe zit dat eigenlijk met het adverteren op de bedrijfsnaam van uw concurrent(en)? Het is toegestaan om dit te doen, maar hoe gaat u hier op de juiste manier mee om?

Voorwaarden voor vergelijkende reclame

Het adverteren op de (bedrijfs-)naam van de concurrent en het voordeel dat hiermee behaald kan worden, wordt niet gezien als oneerlijk voordeel. Echter, de voorwaarden voor vergelijkende reclame zijn vaak wel van toepassing, zoals deze wettelijk zijn vastgelegd. Dat wil zeggen dat u als AdWords adverteerder extra moet letten op de inhoud van uw vertoonde advertenties. Daarbij zijn de volgende aspecten van belang:

  • de genoemde producten moeten duidelijk worden onderscheiden van die van de concurrent. Adverteerders dienen de producten dus uitdrukkelijk ’tegenover’ die van de concurrent te plaatsen middels de advertenties op Google;
  • het moet voor de zoeker gemakkelijk zijn om de herkomst van de in de advertentie aangeprezen producten vast te stellen. Dat wil zeggen: geen valse zichtbare URL’s en geen keyword insertion in de advertenties;
  • producten mogen uitsluitend objectief worden vergeleken en het moet gaan om vergelijkbare producten;
  • in het geval van duurdere producten worden bovenstaande regels strikter genomen en mag de consument in geen geval in verwarring worden gebracht. Dit om de reden dat de consument bij duurdere producten meer (vergelijkings-)onderzoek zal doen en beter zal opletten dan bij goedkopere producten.

Helen Maatjes, werkzaam bij Intellectueel Eigendom Advocaten, waarschuwt AdWords adverteerders dat het enkel toevoegen van de concurrentnaam en het zelf bedenken van een pakkende advertentietekst voor je AdWords campagne niet voldoet. De precieze invulling van uw AdWords advertentietekst is heel belangrijk en kan het verschil maken tussen toegestaan gebruik van de naam van de concurrent of merkinbreuk.

 

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.