De meest belangrijke opvallendste AI ontwikkelingen van september oktober en begin november 2023

AI update: de nieuwste ontwikkelingen eind 2023

De ontwikkelingen op gebied van AI gaan razendsnel. De nieuwe tools en toepassingen bereiken een steeds hoger niveau. De grote techbedrijven en nieuwe startups zetten daarnaast vol in op AI toepassingen zoals Generative AI in de cloud. SDIM zet de belangrijkste en opvallendste op een rij.

HomeBerichtenAI update: de nieuwste ontwikkelingen eind 2023
Geplaatst 9 november 2023 - Geschreven door: Daan Aussems

De nieuwe functies van Open AI/ChatGPT

OpenAI ontwikkelt zich met een rap tempo door. Op 7 november vond de eerste editie van de Open AI Dev Day plaats. Tijdens de keynote van Sam Altman werden weer allerlei nieuwe toepassingen geïntroduceerd. Ook deze ontwikkelingen gaan invloed hebben op het werk als online marketeer.

ChatGPT-4 Turbo

ChatGPT-4 Turbo is het nieuwste GPT model en is wederom revolutionair. ChatGPT 4 Turbo zorgt ervoor dat je 128000 tokens tegelijkertijd kan genereren. Voor degene die onbekend zijn met tokens. Je hebt credits in de vorm van tokens (je betaalt dus met aantal tokens). Het aantal tokens kan je uitrekenen via:
https://platform.openai.com/tokenizer. Met deze upgrade kan je dus veel informatie gebruiken als instructies om mee te werken. Als je dit in aantal pagina’s moet uitdrukken, is dit ongeveer 300 pagina’s aan tekst. 16x meer dan in de huidige vorm. Het nieuwe model is overigens veel goedkoper. Het gebruikt tot drie keer minder input tokens en twee keer minder output tokens.
Dit gaat ervoor zorgen dat je veel meer input kan geven aan zo’n model waardoor het mogelijk is om op veel grotere schaal te genereren, vertalen, samenvatten of andere vormen van taken die je wil uitvoeren met het model.

ChatGPT up to date

Een van de grootste frustraties en de kwaliteit van de output van ChatGPT is dat het berust is op informatie tot september 2021. In de presentatie wordt aangegeven dat dit in ChatGPT 4 Turbo tot april 2023 is. Veel relevanter dus. En er wordt aangegeven dat ze streven om dit zo actueel mogelijk te maken.

Custom GTP’s

Wat mij betreft de meest interessante ontwikkeling van de afgelopen tijd. Deze nieuwe optie gaat het mogelijk maken je eigen GPT te ontwikkelen op basis van jouw specifieke doel. Denk aan het leren van een taal, wiskundige formules oplossen, bepaalde content genereren etc. Met een custom AI (een GTP dus) hoef je alleen aan te geven wat je graag zou willen en achter de schermen doet de bot al het werk. GPT’s kan je zien als een hele specifieke versie van ChatGPT die je helpt met een bepaalde taak. Hiermee wil OpenAI het bouwen van custom chatbots voor iedereen mogelijk maken.

 

Deze GTP’s worden later beschikbaar gemaakt in de GPT online chatbot store.

 

OpenAI introduceert DALL·E 3

DALL E 3 is  een geavanceerde versie die nuances en details op een dieper niveau begrijpt, een stuk beter dan DALL-E 2. DALL·E 3, gebaseerd op ChatGPT en maakt het eenvoudiger om afbeeldingen te genereren middels prompts. Het platform kan instructies variërend van korte zinnen tot uitgebreide prompts verfijnen en past afbeeldingen aan op basis van ontvangen feedback. Met behulp van een chatfunctie is het dus mogelijk om nieuwe afbeeldingen te creëren. Rechtstreeks in ChatGPT! De kwaliteit van de afbeeldingen is flink verbeterd t.o.v. DALL-E 2. Je kan dit momenteel een beetje vergelijken met de kwaliteit van Midjourney. De tool heeft nog steeds moeite om tekst in de afbeelding te verwerken. Al met al gaat de kwaliteit van image generation echt met grote sprongen voorwaarts.

Vernieuwde spraak- en beeldfunctionaliteiten voor ChatGPT

Met de spraakfunctie kunnen gebruikers interactieve gesprekken voeren met de assistent, waarbij ze kunnen kiezen uit zes diverse stemmen, mogelijk gemaakt door een geavanceerd tekst-naar-spraakmodel. Dit model is in staat om levensechte audio te produceren op basis van tekst en korte samples.
De beeldfunctie geeft gebruikers de mogelijkheid om Chat GPT één of meerdere afbeeldingen te laten analyseren voor uiteenlopende doelen. Deze tool is bijzonder handig bij het analyseren van visuals. Vanaf november is het ook mogelijk om al deze nieuwe functies te gebruiken in de API.

OpenAI’s GPT-4 en ChatGPT geïntegreerd met Canva-plugin

OpenAI introduceerde in september een Canva-plugin, speciaal ontworpen om het maken van visuele content, vooral binnen social media, makkelijker te maken. Dankzij deze samenwerking wordt het creëren van visuele ontwerpen een stuk intuïtiever. Met de plugin kunnen gebruikers via eenvoudige instructies in ChatGPT direct ontwerpen maken in Canva.

ChatGPT’s Bing browser is terug

OpenAI heeft een nieuwe functie voor ChatGPT geïntroduceerd genaamd “Browse with Bing”, waarmee de AI in real-time op het web kan zoeken en antwoorden kan geven uit net gepubliceerde bronnen. Dit is enkel beschikbaar in GPT-4. Je kan bijvoorbeeld data halen uit websites die interessant zijn. Denk aan prijsvergelijkingen, contentvergelijking of andere vormen van informatie die je uit een website wil halen. ChatGPT-4 heeft trouwens enkele andere extenties die het testen waard zijn.

SGE (Search generative Experience) in 120 landen maar niet in Nederland

Een ontwikkeling die flink wat stof heeft doen opwaaien is het integreren van generative AI in een zoekmachine. Op dit moment is Google flink aan het testen in de USA, en is dit van plan uit te breiden naar 120 landen. Europese landen hebben geen toestemming. Er wordt geen verklaring gegeven, maar de manier waarop data wordt verwerkt is waarschijnlijk de oorzaak. Je kan toegang krijgen tot SGE door een account in de USA aan te maken (met een VPN) en via Google Search Labs je aan te melden voor dit experiment. Lees hier meer over SGE 

Overige AI ontwikkelingen

Updates Google Bard

Google Bard is nu te verbinden met diverse Google-apps en -diensten, waardoor gebruikers gemakkelijker toegang krijgen tot functies op deze platformen. Het is ook mogelijk om een afbeelding te uploaden in Google Bard en te vragen om details bij de afbeelding te geven. Ga maar eens naar bard.google.com en upload daar een afbeelding!

Nieuw nummer van de beatles middels AI

Het “nieuwste” nummer van The Beatles is geproduceerd middels de hulp van machine learning. De originele tape was niet van de juiste kwaliteit en technische problemen maakten het moeilijk om het nummer uit te brengen. Luister het nummer hier:

Coca-Cola creëert smaak met AI

De frisdrankgigant blijft AI inzetten in zijn marketing en lanceert de nieuwste door AI gecreëerde smaak, de Coca-Cola Y3000. Met behulp van AI heeft Coca-Cola niet alleen de smaak gedefinieerd, maar ook de verpakking ontworpen, gebaseerd op menselijke inzichten over futuristische smaken.

Het eerste interview in de metaverse

In een uniek interview sprak Lex Fridman met Meta CEO Mark Zuckerberg in de Metaverse, waar beiden verschenen als realistische avatars. De ervaring was zo levensecht dat Fridman bijna vergat dat hij interactie had met een avatar, niet de echte Zuckerberg. Tijdens de aflevering duiken ze in de toekomstplannen van Meta voor augmented en virtual reality, inclusief de technische uitdagingen van het creëren van full-body avatars. Het interview suggereert dat als Meta deze technologie breed toegankelijk kan maken, het een game changer kan zijn voor de Metaverse.

Investeringen in Anthropic

Amazon investeert tot $4 miljard in Anthropic, een AI-startup gericht op het creëren van veilige en betrouwbare AI-systemen. Deze investering is bedoeld om de volgende generatie AI-technologie te bevorderen. Amazon Web Services (AWS) wordt de primaire cloudprovider van Anthropic en biedt gespecialiseerde AI-chips voor efficiënte modeltraining en -implementatie.
Lees hier meer over Anthropic AI

Microsoft Copilot

Microsoft stapt een nieuw tijdperk van AI binnen met de lancering van Microsoft Copilot, ontworpen om je dagelijkse AI-assistent te zijn. Copilot wordt geïntegreerd in diverse Microsoft-producten zoals GitHub, Microsoft 365, Bing en Edge en biedt een naadloze ervaring op deze platforms.

De AI chatbot van Elon Musk: GrokAI

Met social platform X kan je wellicht al toegang krijgen tot deze nieuwe LLM gericht op conversational AI. https://grok.x.ai/. In eerste instantie lijkt Grok voornamelijk gebaseerd op realtime informatie uit actueel nieuws.

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op