Meer verkopen via Amazon Sponsored Products

HomeBerichtenMeer verkopen via Amazon Sponsored Products
Geplaatst 14 december 2017 - Geschreven door: Robert Snel

Steeds meer Nederlandse webshops hebben zich aangesloten bij Amazon, en dat is ook niet gek, want Amazon is wereldwijd een van de grootste marktplaatsen. Vooralsnog staat Amazon in Nederland op de zesde plek als grootste online verkoper, maar in landen als Engeland en Duitsland kunt u al serieuze omzet behalen. Net als bol.com werkt Amazon via het CPS-model, wat inhoudt dat u een vaste commissie betaalt over de orderwaarde. Reken op een gemiddelde commissie van 10 tot 15%.

Amazon Sponsored Products

Net als bij bol.com is het bij Amazon ook mogelijk om producten extra onder de aandacht te brengen via een Cost per Click-campagne. Voor een adverteerder die net begint bij Amazon kan dit een verstandige keuze zijn, omdat u op deze manier een stuk zichtbaarder bent. Wanneer u zoekt op ‘Go pro camera’ ziet u onderstaande gesponsorde promotie, wat in feite een banner is.

Een voorwaarde om te kunnen starten met Amazon Sponsored Products is dat u een actief verkopersaccount heeft. Bij het aanmaken van dit account kunt u ervoor kiezen om handmatig advertenties aan te maken of geautomatiseerd via een productfeed of API-koppeling. Deze laatste twee opties zijn aan te raden wanneer u met veel producten adverteert. Het aanmaken van zo’n campagne kan eenvoudig via tooling zoals Channable.

Aanmaken Sponsored Products-campagne

Bij het aanmaken van een Sponsored Products-campagne heeft u de mogelijkheid om alle producten uit uw verkopersaccount te kiezen of een selectie hiervan. Het loont om onderzoek te doen naar producten op Amazon met flinke concurrentie. Bij dit soort producten zal het namelijk lastig zijn om als nieuwe adverteerder organisch vertoond te worden en kan het in uw voordeel werken om deze producten in te zetten via Sponsored Products. Voor producten op Amazon waarop weinig concurrentie is, zal het inzetten van Sponsored Products minder interessant zijn.

Net als bij sommige Google-campagnetypen kunt u bij Amazon kiezen tussen een geautomatiseerde en een handmatige campagne. Als nieuwe adverteerder heeft u nog geen data om op te sturen en daarom is het handig om in het begin te kiezen voor de geautomatiseerde versie. Amazon kiest dan zelf op welke zoekopdrachten of welke pagina’s uw producten worden vertoond. Als adverteerder heeft u wel de mogelijkheid om een Cost per Click (CPC) mee te geven, hoewel Amazon ook een suggestie doet op basis van de categorieën waarin uw producten zich bevinden.

Optimalisatie Sponsored Products

Na verloop van tijd ziet u in uw Amazon-account onder andere impressies, klikken en conversies en is het mogelijk diverse nuttige rapportages te downloaden. SDIM adviseert altijd om uitgebreid deze rapportages te analyseren. Het is namelijk goed mogelijk dat uw producten worden vertoond op irrelevante zoektermen of dat er veel klikken zijn gemeten, maar dat die niet tot een order hebben geleid. Om dit goed te onderzoeken kunt u bijvoorbeeld een extra campagne aanmaken die volledig is ingericht op de beste zoekwoorden, maar waarin bovenal ook uitsluitingszoekwoorden zijn opgenomen.

Door continu te monitoren en te testen is het uiteindelijk de bedoeling dat de campagnes steeds specifieker worden en dat de automatisch campagnes geleidelijk aan worden afgebouwd. Deze strategie is vergelijkbaar met de inzet van Dynamic Search Ads in Google Ads.

De enorme potentie van Amazon

SDIM ziet Amazon als een platform met enorme potentie, ook voor de Nederlandse webshopeigenaar. De verwachting is dat Amazon blijft groeien en uiteindelijk ook in Nederland een invloedrijke speler zal worden. De adverteerder die nu al op Amazon.de adverteert, plukt daar uiteindelijk de vruchten van en kan zijn kennis direct inzetten wanneer Amazon de Nederlandse markt verovert. Heeft u vragen over Amazon of wilt u testen met Sponsored Products, neem dan contact op met een van de Amazon-specialisten van SDIM. Zij helpen u graag op weg.

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.