SDIM was bij de Content Conference van Frankwatching

Content Conference 2022 – Een recap 

Frankwatching organiseerde op 30 juni 2022 de Content Conference in de Jaarbeurs Utrecht. Dit was de eerste keer dat het event hybride plaatsvond. Content marketeer Melissa was erbij en verzamelde interessante tips en trends over content.

HomeBerichtenContent Conference 2022 – Een recap 
Geplaatst 4 juli 2022 - Geschreven door: Melissa van Ketel

Content goed neerzetten

Bij een evenement dat om content draait, moet de content eromheen tot in de puntjes kloppen. Dus was er een handige app waarmee de beleving thuis begon. In de app stond mijn ticket klaar en kon ik alvast een aantal presentaties in mijn agenda zetten. Goede voorbereiding dus!

Dan de dag zelf, daar is een goede dagvoorzitter nodig die alle presentaties aan elkaar praat. Frankwatching koos voor niemand minder dan Ronnie Overgoor, genomineerd Dagvoorzitter van het Jaar. Ik herkende hem ook van zijn eigen content: de diepte interviews op zijn YouTube kanaal 7DTV, waar hij in gesprek gaat met inspirerende ondernemers. Op dit congres deed hij niet anders: hij stelde goede vragen en zette tegelijkertijd een ontspannen sfeer neer. 

Content Conference Ronnie Overgoor

Wat is (goede) content eigenlijk?

Goede content, daar zijn we als content marketeers dagelijks erg druk mee. We maken continu gebruik van trends, tools en onze eigen creativiteit. Maar wat is goede content eigenlijk? En wie bepaalt de regels? De antwoorden van sprekers: 

Goede content…

  • …vertelt een goed verhaal dat een doel dient  – Freek Janssen, Philips 
  • …brengt de boodschap goed over. Maak content daarom makkelijk begrijpbaar. Reacties op social media laten je zien of je daarin bent geslaagd – Défano Holwijn, YouTuber  
  • …wordt pas echt goed als alle kanalen – maar dan ook echt alle kanalen – hetzelfde verhaal vertellen. Denk verder dan een video, banner en de website. Denk ook aan offline content zoals een magazine en een winkel. Neem echt alles mee. Robin Pas, Energizer 

Interessante strategieën en cases

Op de Content Conference werden content strategieën en cases gepresenteerd. Van onderstaande presentaties heb ik interessante take aways verzameld: 

Philips: Content & reputatiemanagement

Philips is niet meer het merk van de lampen en beeldschermen. Het bedrijf uit het mooie zuiden richt zich nu voornamelijk op gezondheidstechnologie. Hoe breng je deze reputatie over op het publiek? Philips hanteert het welbekende Think, Feel, Do model, waarbij het dus belangrijk is om met content de focus te leggen op het gevoel en niet de producten en diensten. De content van Philips bestaat daardoor uit een mooie balans tussen toegankelijke verhalen van medewerkers over duurzaamheid en wetenschap, aangevuld door informatie over producten en diensten. 

NTR: Het verhaal van Nederland

De zeer succesvolle serie Het verhaal van Nederland, is meer dan alleen content voor de bingewatchers. NTR presenteerde hun 360 graden concept, dat crossmediaal werd doorvertaald naar meerdere kanalen en doelgroepen. Alle content dient één doel: geschiedenislessen leuk maken en de interesse voor geschiedenis bij een grote doelgroep aanwakkeren. De serie heeft een app, waarbij mensen met Daan Schuurmans in hun oren routes door Nederland wandelen. Voor de doelgroep die meer wil leren, is er een boek en de podcast. De serie is ingekort voor School-TV en de YouTube serie Histories is er speciaal voor het jonge publiek. Het concept is een crossmediaal schoolvoorbeeld en krijgt een mooi vervolg met Het verhaal van Oranje en Het verhaal van Amsterdam. 

Energize: De kerstcampagne van PLUS 

PLUS wilde een kerstverhaal vertellen op al hun kanalen. Creatief bureau Energize deed dit in 2019, 2020 en 2021. Na eigen zeggen lukte het pas bij de derde poging in 2021 om één verhaal op alle kanalen te vertellen. Het emotionele kerstverhaal van de commercial werd zoals ieder jaar doorvertaald naar alle online kanalen, maar in 2021 ook naar het magazine en het buurtbord. Op dit bord ontstonden de mooiste verhalen om elkaar met Kerst een handje te helpen. Een verhaal dat uiteraard terugkwam in de commercial, die een zilveren Loeky won. Volgens Energize kun je een verhaal altijd op meer kanalen kwijt dan je denkt en je hebt één hoofdcoördinator nodig die het hele geheel van a tot z bewaakt.

Reminder: content is een relatief nieuw vak 

Content strateeg Freek Janssen (Philips) benadrukte hoe leuk het contentvak eigenlijk is: je bent in-house bij een merk eigenlijk de razende reporter, je bent creatief in de weer en je hebt iets meer zekerheid dan in andere creatieve beroepen. Eens, zo voelt het voor mij ook. Zowel aan klant- als aan bureauzijde. Tracy Playle (Pickle Jar Communications) bevestigde de mooiheid van het vak en herinnerde ons eraan dat contentberoepen nog maar zo’n 15 jaar bestaan. Best prikkelend vond ik en heel waar: er is nog veel te leren binnen dit vakgebied en het staat nooit stil. Daarom blijft innovatie en zelfontwikkeling binnen contentafdelingen van bureau’s en bedrijven enorm belangrijk. Over zelfontwikkeling zei de ambitieuze Défano Holwijn: “Als je denkt dat je er bent, dan ben je er nog lang niet”. Ik werk vandaag dus nog even door. 

Playle benadrukte wel dat we niet moeten vergeten dat dit vak naast leuk, ook soms zwaar kan zijn. Door de nieuwheid, bestaan er nog geen regels. Wanneer is je werk dan goed genoeg? Playle: “Sta jezelf niet in de weg. Door jezelf veel druk op te leggen, is het in jouw ogen nooit goed genoeg. Tot je opbrandt in je werk.” Altijd een goede reminder, vind ik. 

De grootste inzichten van de Content Conference

Na zo’n inspirerende dag blijven een aantal uitspraken je bij: 

  • Overdenk niet bij het maken van content. Gewoon doen en pak het momentum. Ook zonder budget kun je dan veel voor elkaar krijgen. Activeer je publiek middels co-creatie en je bereik groeit aanzienlijk, ook met 0 euro – Lin Kiekebosch & Christopher Marks, Thirty030
  • Goede content is menselijk en simpel te begrijpen. Vermijd zakelijke en ingewikkelde taal én gebruik geen jargon – Freek Janssen, Philips 
  • Als content creator mag je een generalist zijn. Ben je goed in meerdere dingen? Voer het gewoon uit en verspreid het op meerdere kanalen. Content leent zich namelijk goed voor het verspreiden van al je creativiteit – Défano Holwijn, YouTuber 
  • Digitale content kun je kwijt in talloze niches waarvan je niet wist dat ze bestonden. Influencers kunnen bij het maken van impact in jouw niche een goede rol spelen in je marketing strategie. Er is niet voor niets steeds meer vraag naar influencer marketing – Bob ten Berge, Talpa Social 
  • Wat je wel vertelt is net zo belangrijk als wat je niet vertelt. Maak informatie behapbaar. Voor de secundaire doelgroepen die wel verdieping zoeken, richt je speciale kanalen in. Denk aan een app, podcast of boek – Patricia Greven & Roy Straatman, NTR

Content Conference Ronnie Overgoor

Content Conference 2023 

Interessant: Frankwatching herhaalt het hybride event in 2023 en biedt al early-bird tickets aan. Ik hoop er dan weer bij te zijn! 

We helpen je graag bij goede content

Wil je de content van je bedrijf verbeteren, maar weet je niet hoe? SDIM Online marketing helpt je graag.

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op