E-commerce update – augustus 2021

De e-commerce wereld groeit hard en is continu in verandering. SDIM zet maandelijks de belangrijkste ontwikkelingen op een rijtje. In deze update leest u meer over de verlaagde commissies van Bol.com, de expansie van Amazon in Nederland en de overname van kleertjes.com door Wehkamp

HomeBerichtenE-commerce update – augustus 2021
Geplaatst 25 augustus 2021 - Geschreven door: Steven Hiemstra

Bol.com verlaagt de commissies

Het partnerplatform van Bol.com komt met goed nieuws voor verkopers. Per 2 augustus verlaagt Bol.com de commissies. De commissieverlaging geldt voor 45% van de partners.

Volgens Bol.com is het doel om verkopers op het platform meer omzet te laten halen uit hun verkopen. 

Wat verder nieuw is aan de commissies is dat deze afhankelijk van de prijs kan verschillen. Zo zijn vanaf 2 augustus de commissies voor de producten uit de productgroep ‘koken, tafelen, en huishouden – kookgerei’ tot 5% als het product goedkoper is dan €20. Alle producten in dezelfde productgroep vanaf €20 zijn 12,4%. Dit wordt variable commissie genoemd.

In het artikel spoort Bol.com partners aan om hun prijzen aan te scherpen, om meer aanbod toe te voegen of in andere categorieën te verkopen. Benieuwd bij welke productgroepen u mogelijk meer overhoudt en wat de nieuwe commissies zijn? 

Amazon begint Nederland serieus te nemen

Amazon kwam in juli veelvuldig in het nieuws in Nederland. Aanleiding is het nieuwe bezorgcentrum dat verrees bij Schiphol. De opening past bij de groei en de ambitie die Amazon heeft op de Nederlandse markt. De Amerikaanse e-commerce reus is pas sinds begin 2020 serieus in Nederland aanwezig. 

Wat ook nieuw is zijn de elektrische busjes waar Amazon mee rijdt. Ook een deel van de busjes waar in Nederland mee gereden gaat worden zal elektrisch zijn. Naast hun eigen wagenpark maakt Amazon buiten de randstad gebruik van andere pakketbezorgers. Het is nog niet bekend of Amazon plannen heeft voor meer bezorgcentra in Nederlan.

Wehkamp maakt eindelijk winst en neemt meteen kleertjes.com over

Het AD weet te melden dat Wehkamp kleertjes.com overneemt. Kleertjes.com bestaat al sinds 2003 en sinds 2019 een open marktplaats. Dat betekent dat ook geselecteerde derde partijen hun kleertjes kunnen verkopen op het platform. Bij kleertjes.com werken inmiddels 400 mensen.

Wehkamp boekte voor het eerste sinds hun bestaan winst. Volgens Graham Harris, topman van Wehkamp, is Wehkamp financieel gezond en gaan er meer overnamen volgen, op zijn vroegst in 2023.

Amazon betaalt merken voor verkeer naar Amazon

Amazon probeert merken aan te sporen om verkeer door te sturen naar Amazon. Het gaat hier om verkeer dat bijvoorbeeld via Google of social media campagnes verworven wordt. Het platform noemt dit de ‘Brand Referral Bonus’. Dit houdt in dat de commissies voor verkopen uit affiliate verkeer 5% bedraagt in plaats van de gebruikelijke 15%. De bonus geldt ook voor additionele verkopen die volgen binnen 14 dagen na het klikken op een advertentie van het merk. 

De verkoopargumenten voor dit model zijn volgens Amazon:

  • Groei van je bedrijf door efficiëntere marketing
  • Geld besparen door de bonus
  • Efficiëntere Amazon advertentie campagnes 

De vraag is echter wie hier nu het meeste van profiteerd, Amazon of het merk. Al het verkeer dat een merk naar Amazon stuurt gaat niet naar de website van het merk. Op Amazon kunnen shoppers verleidt worden door producten van concurrenten. Bovendien moeten de lange termijn voordelen van een eigen website niet onderschat worden. Denk aan customer lifetime value en klantbinding. Uiteindelijk zal in veruit de meeste gevallen Amazon het meeste profiteren en kan het in uitzonderingen interessant zijn om verkeer naar Amazon te sturen.

Het is nog niet duidelijk of de ‘Brand Referral Bonus’ ook naar Nederland komt.

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op