Google Ads Broad Match Modifier komt te vervallen

HomeBerichtenGoogle Ads Broad Match Modifier komt te vervallen
Geplaatst 12 februari 2021 - Geschreven door: Jeroen Blom

Vorige week verbaasde Google menig Google Ads Specialist met het plotselinge bericht waarin zij aangeven dat de zoektypen in Google Ads Search gaan vereenvoudigen.

Wat betekent dit?

Google vertelt op zijn blog: “Met ingang van februari 2021 gaat het gedrag van modifiers voor breed zoeken (BMM) deel uitmaken van zoeken op woordgroep.”
Dat is een vrij grote wijziging dat Broad Match Modifier deel gaat uitmaken van zinsdeel zoekwoorden. Daarbij worden Broad Match Modifier zoekwoorden langzaam uitgefaseerd, want vanaf juli 2021 kunt u geen Broad Match Modifier zoekwoorden maken.

Wat gebeurt er met de Broad Match Modifier zoekwoorden?

Google geeft aan dat BMM-zoekwoorden blijven werken, maar wel op basis van de nieuwe werkwijze als onderdeel van woordgroep voor zoeken. Het advies is dan ook om tijdens de overgangsfase geen nieuwe BMM-zoekwoorden toe te voegen, maar direct over te gaan naar het toevoegen van zinsdeel zoekwoorden.

Probeerde je in het verleden het bereik van Broad Match Modifier te verbreden door een + bij een zoekwoord weg te laten, dan is het belangrijk om te weten dat deze update ervoor zorgt dat een zoekwoord zoals +online +marketing +bureau Haarlem straks vergelijkbaar wordt met +online +marketing +bureau +Haarlem of “online marketing bureau Haarlem”.

De wijziging in de werkwijze van de Broad Match Modified zoekwoorden ziet er als volgt uit.

Voorbeeld wijziging Broad Match Modifier zoekwoorden

Wordt deze update wereldwijd uitgerold?

Het nieuwe matchgedrag wordt in deze maand als eerst uitgerold voor de talen Nederlands, Engels, Spaans, Frans, Italiaan, Portugees en Russisch. In juli 2021 wordt de geüpdate versie van zinsdeel woorden uitgerold naar alle andere talen.

Hoe gaat SDIM om met deze update?

Het is belangrijk om in te spelen op de wijzigingen die deze update met zich meebrengt. SDIM zal de aankomende periode grote aanpassingen maken aan de zoekwoorden en alle relevante woordgroep zoekwoorden toevoegen.
Beheer je zelf Google Ads campagnes? Maak dan gebruik van de SDIM-zoekwoorden mixer om snel relevante combinaties te maken.

Gaat er in de toekomst nog meer veranderen?

Ik verwacht dat deze wijziging slechts het begin is. Automation is een belangrijk onderwerp bij Google, maar stapsgewijs voert Google natuurlijk al op verschillende vlakken automatisering door. Hetzij via Responsive Search Ads of via Smart Bidding waarbij het beheer van de zoekwoordbiedingen geautomatiseerd worden.

Ik zou dan ook niet verbaasd zijn als we uiteindelijk naar een variant van Dynamic Search Ads gaan waarbij de insights vergelijkbaar zijn met een Smart Shopping campagne. De tijd zal het leren.

Meer weten en op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws en onze ervaringen met de wijzigingen in de Google Ads zoektypen? Houd onze blogpagina goed in de gaten, of schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op