Google stuurt onlangs vele “Mobile-first indexing enabled” kennisgevingen

HomeBerichtenGoogle stuurt onlangs vele “Mobile-first indexing enabled” kennisgevingen
Geplaatst 26 september 2018 - Geschreven door: Stefan Rooijakkers

De afgelopen tijd heeft Google vele webmasters de kennisgeving “Mobile-first indexing enabled” gestuurd. Wellicht heeft u hem zelf ook al voorbij zien komen.
Deze kennisgeving wordt gestuurd door Google wanneer een website is gemigreerd naar het mobile-first indexeringsproces van Google. U ontvangt deze melding wanneer de website is geverifieerd in Google Search Console met uw e-mailadres.

Er zijn verschillende perioden geweest waarin Google deze meldingen heeft verstuurd. De afgelopen periode is veruit de grootste lading meldingen afgeleverd.

Google mobile first indexing melding

Wat houdt de melding “Mobile-first indexing enabled” in?

In de omschrijving van Google staat dat er meer verkeer van Googlebot Smartphone kan worden weergegeven in de logboeken (logfiles van de server). Feitelijk houdt dit in dat Googlebot nu de mobiele versie van uw website gebruikt om de rangschikking in de zoekresultaten te bepalen, waar dit voorheen voornamelijk de desktop variant was. Google mobile-first indexing gaat dus precies doen wat het zegt: voortaan mobiele websites eerst indexeren. Mobile-first indexing voor uw website kan door Google al eerder zijn geactiveerd dan wanneer u de melding heeft ontvangen. Om hier duidelijkheid in te verkrijgen kunnen de logfiles van de website worden geanalyseerd.

Logfiles mobile googlebot smartphone

Log files van Googlebot op SDIM.nl in de periode 21 t/m 25 september.

In bovenstaande afbeelding is te zien dat op onze website veel meer URL’s worden bezocht door Googlebot Smartphone (blauw) dan Googlebot desktop (geel). In het verleden was de verhouding omgedraaid.

Waarom Mobile-first indexing?

De beredenering van de zoekgigant is eenvoudig. De meeste mensen gebruiken Google tegenwoordig op een mobiel apparaat. Mobiel is dus belangrijker en daarom moet het de voornaamste bron zijn voor indexatie. Lees de uitgebreidere uitleg over mobiel-indexing in het blog van collega Bart en bekijk ook het artikel van collega Wouter over de uitrol van de mobile-first index voor meer informatie.

Welke websites zijn opgenomen?

Op het moment van schrijven zijn nog lang niet alle websites gemigreerd naar Google’s mobile-first index. Google geeft aan dat momenteel de gemigreerde sites vrij gelijkwaardig zijn op een mobiel apparaat en desktop. Wat volgens John Mueller (Webmasters Trends Analyst bij Google) een goed teken is:

Diezelfde John Mueller geeft aan in een Hangout  dat hij er van uitgaat dat de volledige migratie van desktop naar het mobiel indexeren nog jaren kan duren.

Ben ik het eens met John?

Niet volledig. In dit geval omdat wij hebben gemerkt dat websites zonder mobiele variant als eerste zijn opgenomen in de mobile-first index. Mobile-first indexing en mobielvriendelijkheid staan volledig los van elkaar. Wij adviseren om uw website geschikt en gebruiksvriendelijk te maken voor mobiele apparaten. Een website die niet geschikt is voor mobiel kan ik niet bestempelen als ‘great’.

Wanneer uw website nog niet gemigreerd is naar de mobile-first index van Google en wel over een mobiele website beschikt, kan dit een teken zijn dat Google de pagina’s niet op één lijn stelt. In dat geval raad ik aan de pagina’s meer gelijkwaardig te maken. Voorlopig blijft Google de desktop versie van een website doorzoeken, maar dit kan in de toekomst veranderen.

Heeft deze melding invloed op mijn traffic?

De sites die Google heeft gemigreerd naar de mobile-first index zijn hier volgens Google klaar voor, omdat ze gelijkwaardig zijn op mobiel en desktop. De sites die zijn overgestapt zouden volgens Google geen verschuiving in rankings moeten zien. Hierdoor zouden geen veranderingen plaats mogen vinden in organisch verkeer. Ervaring leert echter dat de opname in de mobile-first index wel van invloed kan zijn op het organische verkeer. Het aandeel verkeer op uw website vanaf mobiel heeft geen invloed in de opname van de mobile-first index.

Meer informatie of hulp nodig? Stuur gerust een mail of laat een reactie achter.

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.